Rose Frederiksen Alpetur 2013

Efter nogle fine dage i Cortina d'Ampezzo besluttede vi at fortsætte videre til Bolzano - en by, som vi flere gange har kørt uden om. Samtidig har vi dog også ofte talt om at området så både flot og spændende ud.

Turen fra Cortina d'Ampezzo til Bolzano var bare en lille tur på 143 kilometer, så vi ankom allerede omkring middag til Camping Moosbauer. Vi forlod Cortina d'Ampezzo i 13 graders varme og ankom til 28 grader i Bolzano - hold op den forskel kunne mærkes. Heldigt nok - kan vi tilføje - at vi kom så tidligt, for uden en reservation, så skal man ankomme til denne plads tidligt. Flere dage havde de 'Alt optaget'-skiltet stående ude ved vejen allerede om formiddagen.

Nu bruger vi det italienske navn Bolzano, men kunne lige så godt have brugt det tyske Bozen, da området er tosproget: tysk og italiensk. Og egentlig er området 3-sproget, da her også findes en gruppe indbyggere, der taler ladin. Ladin er en lokal dialekt som fortrinsvis bruges i provinserne Bolzano i Sydtyrol og Trento og Belluno i den nordlige del af Italien. Der er ca. 30000 mennesker (svarende til ca. 4,5 % i 2011), der taler ladin og der undervises fortsat i ladin i skolerne.

Men størstedelen af indbyggerne her er tysktalende (ca. 70 % i 2011) og for at sikre at alle tre sproggrupper bliver repræsenteret i offentlige job er der er indført et ansættelses- system, der fordeler de ledige stillinger efter hvilket sprog, man er registreret med.

En stor del af vejen mellem Cortina d'Ampezzo og Bolzanor foregår på landevej - det tager tid, men til gengæld er der tid til at se nogle pudsige ting - for eksempel denne reklame for europamesterskabet i 'Hand-mähen' - altså det at slå med le.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Efterfølgende har vi researchet lidt og det viste sig, at mesterskaberne er et meget socialt arrangement med fest og musik fredag og lørdag.

Camping Moosbauer er 4* og det fornægter sig ikke. Alle pladser har vand, tv-stik og afløb og strømmen er tæt på - desværre for nogle pladser på den modsatte side af vejen, så bilerne kommer til at køre over kablerne. Pladserne er fint flade og opdelt med hække. De er ikke af de største, vi har set, så vores bil måtte holde et andet sted, for at vi havde plads til vores solstole ude foran...

Til gengæld havde vi dejlig meget skygge og det var det ikke alle pladser der havde.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Toiletbygningen er noget for sig - campingpladsen er verdens første 'Lern'-plads og det betyder at de gerne vil putte noget visdom ind i vores små hoveder, mens vi er på ferie.

Normalt fotograferer vi jo i øvrigt ikke INDE i toilet- bygningerne, men her gjorde vi alligevel en undtagelse.

Der er nemlig sat forskellige opslag op på alle toiletter, baderum, ved vaskene og i opvaskerummet. På toiletterne handler det om områdets gamle håndværk og i brusekabinerne om et af de mange flotte og interessante steder i området. Alt sammen forklaret dels med tekst og dels med store billeder og evt. genstande, der relaterer til håndværket.

I vaskeafsnittet handler det om sproget og her er en række eksempler på 'hvad hedder...' på tysk, ladin og italiensk og i opvasken handler det om vin og druesorter kombineret med spændende madopskrifter. Og se lige netop DET synes vi jo er VÆLDIG interessant...

Rundt om på pladsen er der også sat skilte op om træerne og området.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Pladsen har også en pool og en restaurant og den ligger rigtig skønt i udkanten af Bolzano mellem vinmarkerne.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Man finder den lettest ved at tage Bolzano Syd afkørslen - vores evige problembarn gimpen valgte naturligvis Nord afkørslen med en tur gennem store dele af Bolzano Centrum til følge.

Og så skal man lige huske, at indkørslen til pladsen er på én gade og postadressen er på en anden. Der er IKKE mulighed for at komme ind via postadressen, men der er hjælp at hente i receptionen, hvis man ender det gale sted. Det gjorde vi IKKE for vi havde læst om fælden!

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

En tur ind til centrum er jo et must og vi startede med at finde en egnet p-kælder - med smarte lys, der viste, hvor der var en ledig plads. Den slags kender vi ikke til i Odense.

Piazza Municipio (Rådhuspladsen) er omgivet af smukke bygninger med det ny-barokke Rådhus (herover) på den sydlige side og Casa Amonn, med sin rokoko- stuk og fresco-dekorerede facade på den østlige side.

Huset ligger lige i begyndelsen af Laubengasse, som er byens gågade med butikker og arkader i fine pastelfarvede huse med karnapper og fine malerier.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

På turen rundt i byen kommer man også let forbi Obstmarkt/piazza delle Erbe, der et et langt og buet gadestrøg med et farverigt frugt- og grønt marked.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Der er også et hav af små smalle passager, der forbinder de større gader og som er hyggelige at krydse ned gennem.

På Piazza delle Erbe lige der, hvor den støder sammen med Laubengasse, findes byens Neptunfontæne. Den er skabt af Joachim Reis, men er baseret på en model af G. Mayhr di Fiè fra Völs og er fra 1745. Her er både Neptun med trefork og bronzeskaller - og så kaldes den i øvrigt også for Gabelwirt (Krovært med gaffel).

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Fortsætter man af Laubenstrasse - som dog undervejs skifter navn til V. Museo, kommer man hurtigt ned til Sydtyrols Museum of Archaeology.

Dette museum er bedst kendt for Ötzi - eller Ice Man. Ötzi er en 5300 år gammel mumie, som blev fundet i 1996 af nogle tilfældige vandrere halvt begravet i isen i Tisenjoch-området. Først troede man i øvrigt, at det drejede sig om en uheldig bjergbestiger, som havde ligget der nogle år og nogle østrigske betjente fik med møje og besvær frigjort ham fra isen og derefter blev han fløjet til Innsbruck til nærmere studier.

Arkæologerne blev i øvrigt ret irriterede over, at han sådan var blevet flyttet, da de så ikke fik mulighed for forsigtigt at få frigjort ham og hans ting.

På museet ligger Ötzi i en 'fryser', så han kan holde sig og publikum har mulighed for at kigge ind til ham gennem et lille vindue. Hans tøj, våben, birkebeholdere og sågar to små kornkerner er ligeledes udstillet i 'frysere', men på hele denne etage af museet må man desværre ikke tage billeder.
Det må man gerne på etagen over, og her har man forsøgt at vise, hvordan Ötzi så ud og hvordan han levede.

Museet lyder måske kedeligt, men det var et fantastisk sted og det var imponerende så velbevaret han og hans ejendele var.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Efter at have besøgt Ötzi (vi tog derind en lørdag og da var der ingen kø - vi var forbi en anden dag også og der var der lang kø...) fortsatte vi ud af V. Museo og krydsede over floden Talvera via Ponte Talvera. På broen hænger en bunke kærlighedslåse.

Det er hængelåse, som elskende par hænger op som symbol på deres evige kærlighed til hinanden.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Lige på den modsatte side af Talverafloden findes Bolzanos triumfbue: Monumento alla Vittoria. Triumfbuen er opført af det fascistiske regime som en del af et udvidelsesprojekt i byen og ligger egentlig i bydelen Gries. Monumentet blev indviet i 1928 og er bygget efter et oplæg af Marcello Piacentini og skulle egentlig have været større ned mod floden. Indeni, udenpå og i krypten findes skulpturer af Dazzi, Wildt, Andreotti og Cerodin.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Lige bag triumfbuen holdes der hver lørdag et marked. Selve markedet er pænt stort og delt i en grønt- og frugtdel og en tøj, sko og andet-del.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Tilbage i selve centrum af byen skal man ikke snyde sig fra at besøge Piazza Walther Platz (her kan man rigtig more sig over sammenblandingen af tysk og italiensk).

Pladsen blev afsluttet i 1808 og den gang navngav man den efter Maximilian af Bayern, der havde fået den anlagt.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Siden har den skiftet navn et par gange for i 1901 at komme til at hedde Piazza Wather Platz efter Walther von der Vogelweide (en tysk digter, der levede mellem 1170 og 1230). På pladsen står en statue i nyromansk stil af netop Walther von der Vogelweides. Den er fra 1889 og udført i lokal hvid Lasa-marmor af Heinrich Natter - en billedhugger fra Vinschgau.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

På pladsen findes Duomo - byens domkirke. Kirken erbygget på resterne af en tidlig kristen middelalder/romansk basilika fra 1180. Ca. hundrede år senere påbegyndtes en ny imponerende bygning, som blev afsluttet omkring 1420.

Klokketårnet måler 65 m og er tegnet af den Schwäbische arkitekt Hans Lutz von Schussenried og er opført i perioden 1501-19. Schwaben er en historisk region i Tyskland og et sprogligt område. Området svarer til dagens Baden-Württemberg og det bayriske distrikt Schwaben. I middelalderen regnedes størstedelen af Schweiz og Alsace også til Schwaben. Tilsvarende hørte Liechtenstein og den vestlige del af Østrig med til Schwaben.

Kirken blev oprindeligt betalt af byens borgere og er derfor en af de kirker i Alperne med flest siddepladser.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

På den vestlige yderside findes den store bronze dør udført af Defner - pænt bevogtet af to sandstensløver.

Den gotiske prædikestol er lavet af Hans Lutz von Schussenried i sandsten. Det barokke alter i polykrome marmor (1710-1720) ved Ranghieri og Allio fra Verona.

Da kirken blev domkirke i 1970'erne, blev koret udvidet og fik i den anledning et nyt alter udført af Anton Oberhöller.

Ud over den synlige kiste ved det gamle alter, så findes her også en krypt med flere kister.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Tæt på denne store flotte kirke findes endnu en flot kirke: Den dominikanske Kirke, som blev etableret i Bolzano i 1272.

Her blev bygget en enskibet kirke inde i et stort kloster. I dag er klosteret nedlagt og huser i stedet bl.a. byens Musikkonservatorium og kulturelle begivenheder.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Kirken har gotisk buegange , såvel som barokke elementer fra det 17. og 18. århundrede. Men mest underligt for en dansker er opdelingen - igen er der bygget en voldsom væg midt i rummet, så koret bliver noget mere adskilt fra skibet end vi er vant til at se.

En stor del af det oprindelige inventar blev enten forlist ved klosterets nedlæggelse eller ødelagt under krigen.

Selve hovedalteret er foran orgelet i selve kirkeskibet og er ret nyt. Det er skabt af Paul de Doss Moroder fra Ortisei i 2008. I kirkerummet ses også nogle fantastisk smukke kalkmalerier - hele rummet har været dekoreret, men en del tog skade under krigen.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Selve koret er højt og smalt og opført i sengotisk stil. Hele det indre blev dog siden ændret og tilført stuk- dekorationer og store flotte loftsmalerier.
Ganske usædvanligt blev det under en renovering i 1935-43 besluttet ikke at føre koret tilbage til sit oprindelige sengotiske udtryk og det står derfor stadig i rokokostilen. Koret tog en del skade under 2. verdenskrig men er siden blevet rekonstrueret.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Bevæger man sig en lille smule væk fra centrum, så støder man let på Castel Mareccio, som ligger midt i en vinmark af ædle Lagreindruer.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Slottets udseende skyldes de forskellige ejere fra 1100 og op til midten af det 16. århundredes byggelyst. I dag anvendes slottet til kongresser og udstillinger og slotsgården alene kan rumme 200 personer. Da den i sin tid blev bygget var det til brug for sommeraktiviteter, men i dag har et glastag gjort, at den kan bruges året rundt.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Fra campingpladsen er der mulighed for mange udflugter - området i sig selv indbyder til bare at køre rundt på må og få og så pludselig så har man f.eks denne udsigt. Billedet er taget fra en gammel borgruin, som ligger lidt nord for campingpladsen.

I øvrigt så er det ikke kun vinmarker, der er her i området - det er også æblemarker. Her Trentino-området dyrkes 100 000 tons æbler om året - det er pænt mange. Hvis man så også tæller de 3 øvrige store æble-områder i Italien med, så dyrkes der ca. 1.5 mill. tons æbler i Italien!

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Næsten i gåafstand fra campingpladsen - først i Terlano - findes man dette lille kapel. Her bliver holdt små andagter og selvom der står privat ved indgangen, så går den offentlige vandresti hen over, så det er ok at kigge ind.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Hvis man er vild med snoede vej, som tager en krig at køre på så er vejen fra Merano nord for Bolzano og ned til Bolzano rigtig god.

Det var her vi kom forbi dette flotte sted - Steinknott, som ligger oppe over Verano.

Eller kom forbi og forbi: vi skulle lige gå en kilometers penge før vi nåede derud.

Men turen ud var ikke hård og gik gennem en hyggelig skov (dejligt for det var varmt) og så blev vi jo belønnet med et smukt kig ud over dalen.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Vi havde et hængeparti med et par caches i byen S. Páolo vest for Bolzano, så vi tog på ekspedition og endte blandt andet ude i en flot vinmark. Der går vandrestier/cykelstier igennem rigtig mange af vinmarkerne, som man rigtig gerne må benytte.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Hvorfor de har ofte har roser for enderne af rækkerne, det ved vi faktisk ikke - måske bare fordi det ser pænt ud? Ude midt i den ene vinmark stødte vi igen på 1. verdenskrig for her var resterne af en bunker.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Selve S. Páolo er en hyggelig lille by med fine gader og hyggelige gårdmiljøer. Herfra fortsatte vi op Lagi di Monticolo - et par fine søer, hvor der ved den største er etableret et friluftsbad.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Selve S. Páolo er en hyggelig lille by med fine gader og hyggelige gårdmiljøer. Herfra fortsatte vi op Lagi di Monticolo - et par fine søer, hvor der ved den største er etableret et friluftsbad.

Vi tog turen rundt om søen og kom blandt andet forbi dette sivområde. Desværre var her tonsvis af myg (ja vi mener TONSvis!), så vi fortrak ret hurtigt fra området.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Hvis man vil væk fra dalen, kan det jo passende gøres med en svævebane. Ritten Svævebane forbinder Bolzano og Oberbozen og er en del af den offentlige transport i området. Der er afgang hver 4. minut, turen tager 12 minutter, er 1500 meter lang og stiger i alt 950 meter. Og fra kabinerne er der den mest fantastiske udsigt ud over Bolzano.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Oberbozen kan man så passende fortsætte med det smalsporede tog til Klobenstein. Den første jernbane på stedet blev etableret i 1907 og startede i selve Bolzano, hvor en tandhjulsbane førte direkte op i 1000 meters højde. Tandhjulsdelen blev i 1966 erstattet af en lift, mens man beholdt det smalsporede tog 'på toppen'. Man kan få en dagsbillet som gælder til lift, tog og busser i hele området.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Vi havde valgt denne lift primært pga. Rittner Erdpyramiden. Så da vi steg af toget i Klobenstein fulgte vi skiltene og vandrerute 24 ud til jordpyramiderne.

Det er de højeste og bedst formede jordpyramiden i Europa og er skabt af et særligt naturfænomen:

Udvaskning af materiale og beskyttelse af andet. De er nemlig lavet af et særlig ler-materiale, som i tør tilstand er stenhårdt, men som bliver til en leropslæmning i våd tilstand.

Denne leropslæmning vaskes ud og strømmer derefter ned i dalen - men på de steder, hvor der er indlejret en stor sten i materialet, vil denne beskytte det underliggende materiale mod at blive vådt og der vil derfor ikke ske en udslæmning. Resultatet er høje - op til 30 meter - lerformationer med store sten på toppen.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Jordpyramiderne findes 3 steder i området, men de, der ligger nær Klobenstein er de letteste at gå ud til. Men allerede i liften op får man et kig på pyramiderne i et af de andre områder.

Vi har set fænomenet før - i Schweiz - men disse slår dem i Schweiz med utallige meter.

De er bare helt fantastisk smukke og det er svært at forstå, hvordan de kan blive stående - og at den 'lille' sten på toppen kan gøre, at de ikke bliver til flydende ler.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

På vejen ud til jordpyramiderne kom vi forbi et par ældgamle sten. De stammer fra en gammel vej og rillerne er kørespor slidt ned i stenen.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Vi havde lyst til lidt mere gåtur i området og lagde derfor vejen ud forbi St. Giocomo.

Det kan IKKE anbefales i 34 graders varme - hold da op det var hårdt at komme tilbage til Obenbozen. Den første kirkebygning på stedet er fra 1289, men den er der ikke så meget tilbage af. Den nuværende stammer fra det 17. århundrede.

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Rose Frederiksen Alpetur 2013

Efter 6 dejlige dag på pladsen måtte vi videre nordpå. Men vi kommer gerne igen, for vi fik slet ikke set alt i området.

Links:
Relevante Link(s) : Rose Frederiksen
Læs også:

Alpetur 2013 - Berchtesgaden (del 1)
Alpetur 2013 - Del 2 - Innsbruck (del 2)
Alpetur 2013 - Del 3 - Cortina d'Ampezzo (del 3)
Alpetur 2013 - Del 4 - Bolzano (del 4)
Alpetur 2013 - Del 5 - Fussen (del 5)

 

Fakta om camping i Italien

Biludstyr og sikkerhed

Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant og sikkerhedsvest til alle i bilen. Man skal bruge seler både for og bag, og børn skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, lige som i Danmark. Dæk og snekæder er der visse regler og perioder for det, oplysninger om dette kan findes her. http://www.fdm.dk/biler/biludstyr/daek/regler-vinterdaek-udlandet

Færdselsregler

Regler i forhold til promillegrænser og snakke i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. For bilister med under 3 års køreerfaring er promillegrænsen 0,0. Radar og laserdetektorer er forbudt at bruge, men det er tilladt at bruge POI funktionen i GPS’en. Nærlyset skal være tændt om dagen uden for bebyggede områder. Der er højrevigepligt.

Parkering/standsning i bebyggede områder er kun tilladt i højre side af vejen hvor der er to-vejs trafik. I en ensrettet gade er parkering/standsning tilladt i højre eller venstre side, forudsat at der er mindst 3 m fri plads i bredden af vejen. I de større byer nær centrum er der P-zoner hvor betaling er nødvendig, disser er angivet med blå vejskilte. I Rom er det forbudt at parkere i en del af det historiske centrum på hverdage mellem kl. 07 og 20. Handicapparkering er gældende efter fælles EU-retningslinjer og med et godkendt EU-skilt, dog kan der være lokale regler.

Skal man f. eks. have cykler bag på bilen/autocamper/campingvognen skal man have et rødt og hvidstribet advarselsskilt bagpå. Skiltet skal måle 50 x 50 cm og skal være fremstillet af reflekterende materiale. Skiltet kan købes i Danmark. I Italien kan det købes på servicestationer og autoudstyrsbutikker. På Italiensk hedder skiltet ”pannello per carichi sporgenti”. HUSK at det du hægter bag på køretøjet ikke må overstige 30% af køretøjets længde

Camping

Er normalt ikke tilladt i nationalparker og statslige skove, der er dog visse steder det er. Her udover er det kun tilladt på officielle campingpladser.

Hastigheder

  • I byer må man kører max 50 km/t
  • På landeveje må personbiler og autocamper under 3500 kg, motorcykler over 150cc kører 90/110 km/t
  • På landeveje må personbil med campingvogn kører 70 km/t
  • På motorvej må personbil og autocamper under 3500 kg, motorcykler over 150cc kører 130 km/t
  • På motorvej må personbil med campingvogn kører 80 km/t
  • Personer som har haft kørerkort i mindre end 3 år, må på landeveje max kører 90 km/t og på motorveje 100 km/t

Man kan fra den Italienske bilklub ACI på tlf. 0039 06 491716 få trafikinformation for Italien på forskellige sprog.

Miljø og Vej/bro/tunnel afgift

I flere byer i Italien er der indført miljøzoner, som gør at det er forbudt at køre ind i byerne (Se nyttige links). Italien har også flere bjergpas, hvor det ikke er tilladt at kører med campingvognen bag på (Se nyttige links). Ligeledes er det forbudt at kører med campingvogn ved Amalfi kysten på strækningen SS163 lige syd for Napoli, da der er smalle veje. Autocampere forbydes om sommeren på strækningen mellem Vietri sul Mare og Positano. Vej, tunneller og bjergpas afgifter se Nyttige links herunder.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort.

Nationalsproget

Italiensk

Toldregler

EU's toldregler er gældende

Strøm

220V vekselstrøm

Brændstof

Benzin hedder Benzina Senza piombo/Benzina verde, og findes i Normal 95 og Special 98. Diesel hedder Gasolio/Diesel

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis -  Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ud over 112 som vi kender hjemmefra kan man benytte 118 til ambulance, 113 til politi og 115 til brandvæsen.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter.  Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52. Har man ikke kasko eller vejhjælp med europadækning, kan man via den italienske bilklub ACI på tlf. 800 116 800 få hjælp mod betaling.

Links til at finde Campingpladser i Italien

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information