Tonsee artikel 100815 01

Sommerturen 2015, blev en tur til FKK Camping Tonsee, som er en naturistplads, og som navnet også antyder. Pladsen ligger ca. 35km syd for Berlin. Pladsen ligger naturskønt i et kæmpe skovområde, omkranset af søer. Campingpladsen byder på ro og idyl og i en god afstand til mange seværdigheder.

Pladsen ligger som sagt meget naturskønt, og det kæmpestore skovområde virker næsten uendeligt når man går der, men samtidig så giver det også en helt fantastisk ro.

Tonsee artikel 100815 02Den uendelig skov

Nord for pladsen ligger pladsens badesø, en stor sø med en helt fantastisk sandbund, og frisk klart vand, som i modsætning til mange andre søer, er den ikke er iskoldt.

Som på mange andre Tyske pladser, er hunde velkommen, men ikke på stranden, det samme gør sig gældende her. Men lige uden for pladsens indkørsel mod syd er der endnu en sø, som er meget lig den anden, dog er der ikke en ”strand” som på søen ved pladsen, men her er hunde velkommen og må også gerne bade.

Tonsee artikel 100815 03Badesø syd for pladsen

Campingpladsen ligger ca. 35km syd for Berlin, og inden for en radius af 10km er der ret mange mindre byer, og fra disse byer er pladsen populær.

Især fordi at man kan parkerer uden for pladsen, og via en sti gå ned til stranden og ganske gratis bade. Hvilket rigtig mange benytter sig af. Her ser man også at den Tyske ungdom ikke har samme nøgenforskrækkethed som fx her i landet.

Tonsee artikel 100815 04Området er populært, også for andre end campisterne, da man gratis kan komme og benytte stranden.

Pladsens faciliteter er fine, og efter tysk forbillede altid rene og pæne. Baderum og køkkenfaciliteterne var rigtig flotte og ikke særlig gamle.

På pladsen er der ikke nogen kiosk, men der er et lille serviceringssted, hvor stedets campister kan købe lidt fast food og flere forskellige øl, som også kan nydes på den højt hævede terrasse.

På pladsen er der en del fastliggere, ganske efter Tysk stil.

Tonsee artikel 100815 05Typisk Tysk fastligger, denne var en af de ”pæne”, andre steder var der flisebelagt have, kæmpe blikskurer og ikke mindst havenisser i alle afskygninger m.v.

Men selv om der var mange mennesker på pladsen var der en ro som man skal lede længe efter.

Berlin centrum med campingvogn hægtet på...

Som sagt så ligger pladsen syd for Berlin, kommer man nord fra, så kan det anbefales og komme igennem Berliner Ringen enten sent om aften eller tidligt om morgenen, da der er rigtig meget trafik.

Berlin er en by med et areal der svare til Fyn, så det tager lidt tid og komme rundt om den, også selv om man kører på motorvej det meste af vejen rundt.

Vi fik dog også set lidt af Berlin da vi ankom, rent faktisk så fik vi set Berlin centrum – med campingvognen bag på. Når man kommer på motorvejen rundt Berlin, findes der naturligt nok ret mange afkørsler, vi skulle jo selvfølgelig af på en af dem.

Og ja, lige da vi kom af, valgte vores navigator og nedlægge arbejdet, den lukkede bare ned. Og så kunne vi dælme bare klare os selv, og finde et sted og holde ind. Glem det.

Vi ankom en søndag eftermiddag, og bare dér var der proppet i alle spor og på alle stræder. Men vi fandt så noget hvor der var mange skilte til og kørte i den retning, for på et eller andet tidspunkt måtte vi da komme ud.

Vi fik dog liv i navigatoren igen og kom også ud, men der er helt sikkert nogle Berlinere, som stadig snakker om de der fjolser der kørte rundt i centrum med en campingvogn. Vi nåede dog ikke og kører igennem Brandburger Thor, for så havde vi smidt støttebenene der og taget vores middagsmad.

Stadig et lidt trist øst Berlin 25 år efter

For de af os, som har nået en vis alder og kan huske at der var noget der hed Østtyskland og Vesttyskland, DDR og BRD. Campingpladsen ligger i det gamle kommuniske DDR, og selv om Tyskland blev genforenet i 1990, altså for 25 år siden så er der uhyggelig mange ting, der stadig virker som en rejse tilbage i tid og sted.

Byen som campingpladsen ligger ved hedder Bestensee, her findes en del butikker og boligområder. En af butikkerne – N.P. Discount – ligger i et område der minder om Vollsmose i Odense.En del boligblokke, med et lille butikscenter.

Hos N.P. Discount hersker Frau Block, når Frau Block rejser sig fra sin kasse, er det iført en blå kittel, svarende til den brune kittel brugsuddeleren havde herhjemme i fordums tid.

Samtidig så kan man ikke undgå og bemærk at skoene er et par numre for store, de hvide tennissokker der er stukket i dem er lyserøde (var engang hvide). Frisuren er som det andet, også noget der hører et andet årti til. Hele sceneriet bære tydeligt præg af at her er udviklingen gået i stå.

Tonsee artikel 100815 06Gad vide hvilket årti denne gadelampe er fra.

I en af de andre butikker ser man også den manglende udvikling. Der er 3 kasser, men kun ved de 2 af dem er der kortterminaler, og hos det lille brødudsalg i samme forretning kan man ligeledes kun betale med kontanter.

Tonsee artikel 100815 07Torvet i byen Bestensee

Selve byen har man forsøgt og friske lidt op, med mere eller mindre held. På banegårdstorvet har man lavet en springvand, med et par kunstneriske bænke ved, men det hele mangler i den grad vedligeholdelse.

Tonsee artikel 100815 08Banegårdstorvet i Bestensee, der mangler lidt vedligeholdelse.

Vi kørte en tur til Oranienburg Süd (det ligger lidt nord for Berlin), for at se KZ lejren Sachsenhausen. Da vi ankom var det et frygteligt vejr, og vi besluttede os for at kører en tur i stedet.

Da vi gerne ville undgå Berlin på hjemturen, da vi havde set meget kø på udturen, kørte vi lidt via et kort. Vi kom på den måde øst om Berlin og faktisk et godt stykke over mod den Polske grænse.

Vi syntes at man kunne se at Bestensee var gået lidt i stå, det var dog ikke noget imod hvad vi så her, vi tog alle de små veje, og fik set noget af det som man ellers aldrig ser.

Tonsee artikel 100815 09Trøstesløse boligblokke

Næsten alle de små landsbyer vi kom igennem, var præget af meget forfald. Og ikke mindst så var der i faktisk alle uanset størrelse, disse trøstesløse bæbrune boligblokke.Her en af de ”pænere” der er forsøgt kvikket lidt op med en delvis anden bæbrun farve.

Byerne bære som sagt meget præg af forfald, dog er der en ting som ikke går i forfald hos disse, og det er deres biler. Uanset hvor ringe husene så ud, så var bilen ikke gammel.

I et vindue så vi en ældre dame stå med hele overkroppen hængende ud af, hun lignede mest af alt noget der var taget ud af en propaganda film fra 70erne.

Man forventede næsten og hører militærorkesteret komme marcherende rundt om hjørnet, efterfulgt af Erich Honecker i åben bil, og folket der hænger ud af vinduerne og hylder folkets leder - lidt skræmmende.

Men sjovt nok – som altid er der undtagelser, se fx disse fine huse, som lå mellem alle de andre.

Tonsee artikel 100815 10

En anden ting som gjorde sig meget tydeligt her, var et af de mest benyttede vejskilte i denne region. Nemlig advarslen om ”Strassen Schäden” – Skade på vejen.

Tonsee artikel 100815 11

Vejene her er virkelig dårlige, og mange af dem bære præg af asfalt der er lagt oven på brosten. Store dele er enten forsøgt lappet eller slet ikke lappet, og hvis man syntes at visse danske veje er slemme, så er det ikke noget mod disse.

Når man har kørt i Tyskland, er de fleste tyskere hensynsfulde billister, der giver plads osv. det indtryk kan man godt smide langt væk når man kommer her over østpå.

Mange af borgerne herovre nyder vidst og være kommet til kørende i andet end Trabant. I hvert fald så var de ret ligeglade med de ekstrem dårlige veje, og kørte med hastigheder langt højere end det tilladte. De overhalede og virkede faktisk ret ligeglade med bil og medtrafikanter.

En anden ting som er slående og som virker helt forkert, ikke ret mange i denne del af Tyskland snakker engelsk, de kan faktisk kun Tysk.

Nu skal det ikke lyde som om at disse Tyskere er nogle forfærdelige mennesker, for det er de ikke, dem vi talte med var alle flinke, høflige og hjælpsomme.

At tiden også stod lidt stille på campingpladsen, kan ses her.

Tonsee artikel 100815 12Regningerne fra en uges ophold. Den øverste er for opholdet og den nederste for strøm.

Regningerne er håndskrevne og kun kontant betaling.

Som det også kan ses, er priserne også noget billigere end i Danmark, vi var 2 voksne, 1 hund, bil og campingvogn med strøm, opholdet kostede for 6 overnatninger i danske kroner 873,- kr. og strøm 60,89 kr. totalt 933,89 kr.

Stedet kan helt sikkert anbefales, og det er helt sikkert også et sted vi kommer igen.

Link til campingpladsen: http://www.camping-bestensee.de/tonsee.html

Af øvrige praktisk bemærkninger, kan det nævnes at i flere byer i Tyskland, er det krævet at man har et miljøzone mærke. Mærket koster 165,- i Danmark og kan købes hos fx APPLUS og FDM.

Hvis man kører uden dette mærke koster det 40€ i bøde, så derfor billigere og købe det først som sidst. Mærket gælder i al den tid bilen har den nummerplade som bliver skrevet i feltet.

Tonsee artikel 100815 13Miljøzone mærket som gælder i mange Tyske byer.

Hvis man er til seværdigheder, er der fx Berlins zoo, Brandburger Thor, de store flotte alléer og det pulserende storby liv. Vil man til Berlin, er det en god ide og stille bilen og tage toget derind, Berlin er kendt for alt for få parkeringspladser og alt for mange biler til dem der er.

Er man til historie er der KZ lejren Sachsenhausen lige nord for Berlin som er en af de ældste KZ lejre. Og man kan selvfølgelig også som os, vælge og blot køre en tur ud i det blå og se sig lidt omkring.

Skulle man ikke lige være til og smide de sidste par kvadratcentimeter tekstil, så findes der i området flere campingpladser.

På vejen hjem havnede vi i en af de berygtede Tyske motorvejs køer. Vi kørte derfor fra motorvejen, og tog landevejene, og her vil vi slutte med et stemningsbillede fra en smuk og dejlig tur fra Bestensee syd for Berlin til Lübeck hvor vi tog en sidste overnatning.

Tonsee artikel 100815 14Storkepar i en lille Tysk by et eller andet sted mellem Berlin og Lübeck, vi måtte bare stoppe og have et billede, at vi så kom til at blokere trafikken lidt, det får vi nok tilgivelse for, håber vi.

Tonsee artikel 100815 15Overnatning på Campingplatz Lübeck Schönböcken, godt vi ikke var større.

Se flere beretninger, tips og tricks på Sundorf.dk

 

 

Fakta om camping i Tyskland

Biludstyr og sikkerhed

Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant. Det er en rigtig god ide, at medbringe sikkerhedsveste til alle, nødhjælpstaske og ildslukker. Det er tillige også obligatorisk at bruge sikkerhedssele både for og bag. Børn skal bruge godkendte autostole/selepuder, børn under 12 år eller under 150 cm skal side i en autostol/selepude der passer til barnets alder.

Det er obligatorisk at køretøjer op til 3500 kg skal kører med vinterdæk/helårsdæk når der er sne/is på vejene. Dækkene skal være mærket med enten M+S eller snefnugsymbolet eller begge dele. Og der skal som minimum være 1,6 mm mønster. Det er ikke et krav at anhængeren skal have vinterdæk, men det anbefales.

Det er ikke tilladt at kører med pigdæk i Tyskland. Der kan dog benyttes snekæder, men så er fartgrænsen på 50 km/t. I bjergområderne vil der være skiltet med at snekæder er påkrævet.

Færdselsregler

Promillegrænsen er som i Danmark, dog er grænsen på 0 for bilister som har haft kørekort under 2 år eller er under 21 år. Tale i håndholdt mobiltelefon er også forbudt, også hvis kørslen foregår på cykel. Navigationsanlæg/GPS med informationer om politiets fartkontroller er ulovlige at bruge i Tyskland.

Nærlyses skal tændes ved mørkes frembrud, i tåge, sne eller stærk regn. I Tyskland er der højrevigepligt med mindre andet er skilte. Ligeledes er lygtebom og ekstra nummerplade påkrævet, hvis man hægter noget bagpå bilen.
Er man uheldig at være involveret i en ulykke i Tyskland og man har haft løstsiddende fodtøj på, og det kan være årsagen til ulykken, kan det have indflydelse på ansvarsfordelingen. Ved kødannelser tænd straks havariblinket for at advarer bagfrakommende køretøjer.

Hastigheder

  • I byerne er hastigheden = 50 km/t
  • Personbiler/andre køretøjer op til 3500 kg på landevej = 100 km/t
  • Personbiler/andre køretøjer op til 3500 kg på motorvej = 130 km/t (På nogle tyske motorveje er der ingen hastighedsbegrænsning, det anbefales dog kun at kører 130 km/t. Er man uheldig at blive involveret i et uheld, skal man kunne bevise at det ikke er ens høje hastighed der er skyld i ulykken, hvis man har kørt stærkere end 130 km/t)
  • Personbiler med anhænger på landeveje = 80 km/t
  • Personbiler med anhænger på motorvej/motortrafikvej = 80 km/t og 100 km/t hvis man har Tempi 100 godkendt sit vogntog
  • Autocamper op til 3500 kg med anhænger gælder samme hastigheder som personbil med anhænger.
  • Køretøjer over 3500 kg med anhænger på landevej = 60 km/t
  • Køretøjer over 3500 kg med anhænger på motorvej/motortrafikvej = 80 km/t (60 km/t i bebyggede områder)
  • Motorcykel med trailer = 60 km/t både på landevej og motorvej/motortrafikvej

Ved busstoppesteder må man først passere bussen i langsom fart (4-7 km/t) når den holder stille med advarselsblink tændt.

Parkering i Tyskland

Danske P-skiver er IKKE lovlige i Tyskland, en tysk p-skive bliver tidspunktet angivet med en pil og man bruger kun halve timer, ikke kvarter som i Danmark. Har man en elektronisk p-skive, skal den være godkendt af de tyske myndigheder og kunne stilles til halve timer. 

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Mange tyske byer har miljøzoner, nærmere betegnet 69 byer fordelt over hele Tyskland. I disse byer skal man have et miljømærke i forruden. Miljømærket findes i 3 farver, rød, gul og grøn alt afhængig af hvor stort forureningsniveauet er på den pågældende bil, og om den kører på benzin eller diesel. Når mærket er købt, holder det bilens levetid, eller hvis ruden skal udskiftes, så må man købe et nyt.Kan købes på alle TÜV-stationer og DEKRA-værksteder i Tyskland. HUSK bilens originale registreringsattest.

Skal man ikke til en af de nævnte byer, behøves man ikke mærket, men kører man ind i en miljøzone og bliver opdaget, får man en bøde.

Camping

Det er forbudt at campere i skove og naturreservater, der opfordres til at bruge de officielle campingpladser.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort som Visa, Mastercard, Diners og American Express de fleste steder.

Nationalsproget

Tysk er hovedsproget, men der tales også lidt engelsk og fransk. Derudover er der en del regionale dialekter, der adskiller sig meget fra hinanden i udtale. Officielle mindretalssprog er der bl.a. dansk, sorbisk og frisisk.

Toldregler

Toldregler gældende for EU

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

95 Blyfri = Bleifrei Super, 98 Blyfri = Bleifrei Super Plus

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen ringes 112 og politi: 110 eller 112.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30, hvis man har et Falck-abonnement.
Har man ikke kaskoforsikring eller europadækning kan man tilkalde vejhælp hos ADAC på tlf. 01802 22 22 22, fra mobil på 22 22 22 mod betaling. Benytter man nødtelefonerne langs Autobahn (2 km mellem hver) skal man insistere på at få hjælp fra ADAC.

Links til at finde Campingpladser i Tyskland

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information