Image

Nu er vi hjemme igen. Vi har kørt mere end 5.600 km. gennem Norge og Sverige, og vi er mange oplevelser rigere.

Vi havde været lidt spændte på, hvordan det ville være at være af sted i så mange dage i en Camp-let. Vi var ikke i tvivl om, at vi voksne nok skulle kunne nyde det, men vi var lidt usikre på hvordan det ville gå med Sissel. Men al vores tvivl blev gjort til skamme. Sissel klarede turen utroligt godt. Faktisk tror vi, hun nød turen mere end hvis vi havde været af sted i vores campingvogn. Hun var blandt os på hele turen, og kunne følge med i alt. Og om natten kunne hun putte sig ind til storesøster. Så der er ingen tvivl om, at Sissel havde en dejlig tur. Og når Sissel er glad, så smitter det som regel af på os andre.

Image
Sissel kom til at holde meget af sit 'værelse' på turen

Kun sovekabinerne i en Camp-let er hævet over jorden, så derfor havde vi voksne ikke så mange løft af Sissel, som vi normalt har i vores campingvogn. Sissel skulle kun løftes til og fra sin sovekabine, når hun skulle sove eller have skiftet ble. Det, og så at man sover så utroligt godt i en Camp-let gjorde underværker for vores rygge på turen.

Vi var som tidligere nævnt af sted i en Camp-let Royal 2008. Den var udstyret med følgende ekstra udstyr:

 • Solsejl
 • Påløbsbremse
 • Stor gaskasse
 • Isoleringsmåtter under madrasserne
 • Lamelbunde
 • Næsehjul
 • Kørekappe
 • Reservehjul
 • Anneks

 Image

Kort og godt – det var ren luksus. Når det er sagt, skal jeg da også lige nævne to ting, vi savnede mest i Camp-let’en – nemlig varmt vand fra vandvarmeren og opbevaringsplads til Sissels ting (mad, medicin, sprøjter osv.). Det skal også nævnes, at det tager lidt længere tid at komme på plads med en Camp-let, end med en campingvogn (hvis man altså undlader at sætte fortelt eller lignende op).

Det er ikke sidste gang, vi tager på tur i en Camp-let.

Vi have en del udstyr med på turen fra Camp Forever – bl.a. et 16 dele luksus service sæt med tallerkener og krus. Hertil kommer drikke- og vinglas. Mange vil måske nok mene, at service er service, så hvad er der at teste der?

Camp Forever varer er væsentlig billigere end tilsvarende produkter, men hvad med kvaliteten? Det var det, vi ville finde ud af.  Så vi pakkede al service og køkkengrej i Camp-let’ens køkkenskab – uden nogen form for beskyttelse af de enkelte dele. Og så lod vi alle tingene bumpe og flyve ind i og imellem hinanden på de lange ture gennem Norge og Sverige.

Image
Alt stod pænt stablet ved turens start

Image
Ingen beskyttelse mellem de enkelte dele

Alt stod pænt, når vi kørte af sted, og alt var totalt kaos i rummet, når vi kom frem. Men der var ikke noget, der gik i stykker. Tallerknerne og krusene fik dårligt nok ridser. Kun en tallerken gik i stykker. Den havde kilet sig fast mellem to tunge gryder, og det blev altså for meget for den – den revnede.

Image
Kun en enkelt tallerken tog skade af den brutale behandling

Men når man tager den hårde medfart som vores service fik gennem 3 uger, er tabet af en tallerken acceptabelt.  Det øvrige service ser stadig nyt og pænt ud. Ok – både vin- og drikkeglas har fået ridser, men det ville alle glas af klar plast have fået.

Vores møbler på turen kom også fra Camp Forever. Vi havde 3 luksus foldestole med, et lamelbord og et køkkenbord/skab. Stolene og bordet var valgt ud fra kriteriet, at de skulle kunne pakkes samme til at fylde mindst muligt. Man sidder rigtig godt i stolene, og ryglænet kan – ligesom ved positionsstole – lægges ned.

 Image
Vores foldestole på turen. Armlænene kan reguleres i højden

Image
Ryglænets hælding kan indstille

Image
Så man kan læne sig langt tilbage

Bordet er let at pakke sammen, og hverken fylder eller vejer særlig meget. Og så er det stabilt og pænt at se på. Sådan et vil vi købe til vores campingvogn.

Image
Bordet er stabilt og der er god plads til 4 personer

Image
Og så er det lige til at pakke sammen

Image
Så lidt fylder 3 stole og et bord

Image
Her er de 3 stole og bordet pakket i bilen

Køkkenbordet/skabet fra Camp Forever blev brugt som opbevaring af tøj m.m.. Det kunne stå opslået i bilen, og var lige til at bære ind i Camp-let’ens anneks.

Image
Køkkenskabet med tøj m.m. i annekset

Image
Og her er der stillet i bilen
 

Det gik derfor hurtig med at komme på plads. Køkkenbordet/skabet er ganske solidt – det holdt uden videre til strabadserne på vores tur.

Endelig havde vi et transportabelt toilet med fra Camp Forever. Vi havde taget det med af hensyn til vores børn. Vi ville ikke byde Line at skulle tage tøj på og gå ud om natten blandt myg og evt. regn, hvis hun skulle tisse. Men da vi ikke så nogen myg på turen, og da vejret var fint, fik vi ikke brug for toilettet. Det må vi teste på en anden tur.

Hvis vi skal konkludere noget på Camp Forevers produkter, så må det være, at de kvalitetsmæssigt er fuldt på højde med tilsvarende dyrere produkter. Vi vil i hvert fald ikke betænke os ved at købe deres produkter i fremtiden.

Fra Tripplephone havde vi en mobil bredbåndsrouter med på turen. Med den kom vi på internettet gennem hele turen – dog undtaget alleryderst på Nordkap. Der var der ikke forbindelse.  Men ellers kunne vi holde øje med AltOmCamping.dk, læse emails m.m. gennem hele turen uden problemer.

Image
Den mobile bredbåndsrouter

Vi brugte også den mobile bredbåndsrouter til IP-telefoni gennem hele turen. Alle ved hvor dyrt, mobiltelefoni kan være til og fra udlandet, så ved at ringe op via Tripplephones softphone, sparede vi mange penge.

Image
Bjarne i en samtale via IP-telefoni.

Vi prøvede også den trådløse telefon Tripplephone. Den bruger det samme net som den mobile bredbåndsrouter, så der er god dækning i hele Norden. Også her betaler man et fast, månedligt beløb (endnu ikke fastlagt), og så kan man tale ubegrænset i hele Norden. Telefonen minder meget om en fastnet telefon. Den er stor, og den bliver ikke væk i campingvognen. Desuden er tasterne store, og telefonen er meget let at betjene.

Image
Dejlig trådløs telefon fra Tripplephone

Endelig havde vi en personlig tracker PT-100 med fra Trippletrack. Med den kunne vores position nøjagtig bestemmes på hele vores tur. Vi gav alle adgang til følge os via trackeren, og der var rigtig mange, der fulgte med i, hvor vi befandt os i verden. Men PT-100 er ikke kun en gimmick. Det er en personlig tryghedsalarm, der gør det muligt at foretage nødopkald til en alarmcentral – uanset hvor i verden man end måtte befinde sig.  PT-100 er også en telefon. Så udover at en alarmcentral kan fastslå ens nøjagtige position, kan man også tale med personalet på vagtcentralen. Det er meget betryggende, når man er langt væk hjemmefra og befinder sig i øde områder.

Image
Den personlige tracker

Nederst her på siden er der links til vores andre artikler om produkterne fra Trippletrack og Tripplephone.

Men hvordan er det så at campere i Sverige og Norge? Generelt må vi sige, at campingpladserne ikke har den samme standard som i Danmark. Især i Norge halter standarden efter. Der er som om campingpladserne i Norge mener, at når beliggenheden er i orden, så accepterer campisterne hvad som helst. Og det er man jo som campist nødt til – der er jo ikke mange alternativer til de ringe campingpladser. Måske er det derfor at camping stadig er forbundet lav status i Norge.

Men man klarer sig som campist, trods den lave standard. Bare ikke når man har et handicappet barn med. I Sverige tages der meget hensyn til handicappede og overalt gør man sit bedste for at leve op til begrebet ’Tilgængelighed for alle’

Sådan er det ikke i Norge. Vores erfaring er nærmere, at der burde hænge et skilt med ’Forbudt for kørestolsbrugere’ ved grænseovergangen til Norge. Forholdende for campister i kørestol er simpelthen usle i Norge. At et sådant rigt land vil være det bekendt – det fatter vi ikke. Og det var i hele Norge, vi oplevede at Sissel ikke kunne være med.

Image
Hvorfor er 200 meter af fortorvet en jordsti? Det umuligør jo næsten adgang for kørestolsbrugere
 

Stort set alle attraktioner måtte Sissel se på afstand eller fra bilen – for der var ikke adgang for kørestole. Endvidere kom Sissel ikke i bad i 14 dage. Der var ikke faciliteter til det på campingpladserne, så vi måtte etage-vaske Sissel i stedet. Kun på Kjørnes Camping kunne vi få badet Sissel. Det er fuldstændigt uacceptabelt. Der gøres meget for kørestolsbrugere i både Danmark og Sverige, og Norge kunne sagtens gøre tilsvarende. At det ikke gøres, kan kun betyde, at man ikke interesserer sig for mennesker med bevægelseshandicap i Norge. Det er for ringe, og vi er meget skuffede.

At tage til Nordkap er som nævnte en lang tur. Man skal derfor sætte mindst 3 uger af til turen. Ellers får man intet set – udover bilen inden fra. 4 – 5 uger vil være ideelt. Vi havde desværre kun 3 uger til vores tur. Vi er derfor slet ikke færdige med at campere i Sverige og Norge. Men nu ved vi, hvilke områder, vi vil koncentrere os om på vores næste rejser i Norden.

Links:
Hjemmeside: Camp-let | Camp Forever
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information