Image 

Efter en køretur på 650 km. er vi nu kommet til Umeå. Vi har checket ind på First Camp Umeå, som er en 5-stjernet campingplads. Hvorfor den har 5 stjerner, ved vi ikke. Der er intet specielt ved pladsen, og kan ikke tilbyde mere end en 3-stjernet dansk campingplads.

Men det er en meget stor campingplads. Der er ca. 350 enheder med strøm. Heraf er ca. 100 enheder komfortpladser med både strøm og vand. Alle enheder er rimeligt store og helt plane. Man kan vælge om man vil have græs eller grus som underlag. Desuden er der ca. 100 hytter og en del teltpladser.

Image
Det er dejligt med solsejlet til Camp-let'en. Det giver både skygge for solen og læ for regnen

Vi er efterhånden blevet ret rutinerede i at sætte Camp-let’en op. Vi render ikke længere i vejen for hinanden, men arbejder effektivt sammen. Vi kan derfor nu få vores Royal med anneks og solsejl op på under en time. Men så er der også lagt presenning og gulvtæppe, tilsluttet gas, vand og el, alle vores ting er båret ind og på plads, og sengene er redt.

Der er kun en servicebygning på campingpladsen. Den ligger midt på pladsen og har desværre hverken bade eller toiletter nok i forhold til pladsen størrelse. Vi besøgte pladsen uden for højsæsonen, og campingpladsen var kun belagt ca. 25 %, men vi havde ventetid, når vi skulle i bad.

Image
Nogle af de helt små hytter på First Camp Umeå - der er også større hytter

Men både toiletter, baderum, familierum, køkken osv. var meget flotte, rummelige og rene. Alting fungerede upåklageligt, og alt var meget velholdt. I servicebygningen er der også en lille butik (kiosk) og en restaurant.

Image
Butik og restaurant

Image
Toiletter, bade og servicebygning var af høj standard

Image
Sjov og spændende minigolfbane

Ellers kunne campingpladsen tilbyde moon-cars, forskellige spil, hoppepude, legeplads, picnic-område, friluftsscene og en super minigolfbane. Den var rigtig sjov at spille på. Bjarne og Line gik en runde der, og Line bankede Bjarne godt og grundigt.

Vi skulle egentlig have været på tur med Linbanan – verdens længste svævebane. I sin tid blev svævebanen bygget til at transportere malm fra minerne inde i landet. Da minerne blev nedlagt, lukkede svævebanen også. Senere blev en strækning af denne genåbnet – nu med lukkede kabiner med borde og bænke. Her kan man få en rejse på næste 13 km gennem skove og over søer, mens man spiser. Turen tager ca. 2 timer, og der kan bestilles mad til turen. At vi ikke tog turen, skyldes alene vejret. Den dag vi skulle på tur med Linbanan, var der kuling og piskende regn. Vi må ærligt indrømme, at vi ikke havde lyst til at være i på tur i to timer i lukket kabine, der gyngede og rokkede i den stærke blæst. Vi frygtede at vi alle ville blive søsyge.

Men hvad så – noget skulle der ske. Vi kunne jo ikke bare tilbringe dagen i vores Camp-let – uanset hvor hyggelig den end er.

Vi besluttede os for at tage ud og se en elg-farm i stedet. Ingen af os har set disse store dyr, så det kunne være spændende. En af Sveriges eneste elg-farme – Elgens Hus - lå ganske nær Umeå, så vi tog af sted. Vi havde lidt besvær med at finde den. Vores navigator kunne ikke finde adressen, så vi brugte de gps-koordinater, der var angivet på farmens hjemmeside. Det skulle vi ikke have gjort. De var forkerte, og vi blev ledt os højt op på en ås. Vejen derop snævrede sig hurtigt ind til hjulspor, og det var ikke muligt at vende. Der var stejlt, og en firehjulstrækker havde nok været bedre end vores Fiat Ducato – men op kom vi. Vejen endte blindt, men der var heldigvis en lille vendeplads. Sissel skulle have skiftet ble, så vi tog en lille pause. Det blev en meget kort pause, for udover spor af elg, så vi også bjørnespor. Og da vi kun var bevæbnet med Bjarnes schweizerkniv, valgte vi at køre ned igen med det samme.

På vej tilbage til Umeå, så vi skilte for Elgens Hus, så vi fandt elg-farmen alligevel.

Elgens Hus synede ikke af så meget ved første øjenkast. Der var en lille restaurant, en lille souvenirbutik og et lille museum. Der var strømafbrydelse, da vi kom, så vi spiste der ikke. En lille generator sørgede for el til kasseapparatet, så der var ingen problemer med at betale vores entré.

Image
En elg-kalv leger i sin indhegning

Elgens Hus var en stor oplevelse. Først kom vi ind til de små kalve – hvis man altså kan kalde en kalv, der måler 1,50 over ryggen for lille. Der var seks i alt i forskellige aldre, og de var så søde og kære.  De største af dem ville gerne lege med de besøgende mennesker, men jeg tror at kalvene syntes vi var for kedelige. Der var nemlig ingen af gæsterne, der ville slås for sjov eller løbe bukkespring ude på engen.

Image
Line er helt fortabt i de små kalve (og nej - hun måtte ikke få en med hjem)

Størrelsen på kalvene gav et varsel om, hvor stor en fuldvoksen elg er. Og vores anelser skulle snart blive til virkelighed. Vi blev taget med ud en lund, hvor vores guide lokkede en af stedets elge frem ved hjælp af gulerødder og frugt. Vi troede ikke helt vores egne øjne, da vi så en stor skygge mellem træerne blive til en stor elg, der majestætisk kom gående mod os. Den var enorm – den var 180 cm. over ryggen og 250 cm i alt. Hertil kom så dens gevir. Vores guide fik elgen helt tæt på – kun 20 cm. skilte os fra elgen.  Så længe vores guide gav den frugt og gulerødder var den ligeglad med os – et af børnene i vores gruppe fik endda en ridetur på ryggen af elgen.

Her er et lille videoklip, der tydeligt viser hvor stor og imponerende, en elg er.

[flv:http://www.altomcamping.dk/images/stories/video/flv/elgens-hus.flv http://www.altomcamping.dk/images/stories/video/flv/elgens-hus.jpg 550 310]

Besøget i Elgens Hus var en kæmpe oplevelse, som vi kun kan anbefale. Mætte af indtryk kørte vi tilbage til First Camp Umeå for at på noget aftensmad, og begynde at pakke. Det er ikke så slemt at pakke ned. Bordet og stolene fra Camp Forever er lige til at klappe samme og trække overtræk over. Køkkenmodulet ligeledes fra Camp Forever bliver båret ud i bilen som det er. I har tøj m.m. i stedet for køkkengrej i det skab. På den måde slipper vi for at pakke alt tøj ned i tasker o.l.

Image
Så skal vi videre gennem de endeløse svenske skove

Næste dag skal vi dels se Storforsen og dels køre et godt stykke mere op gennem Sverige.

Links:
Hjemmeside: First Camp Umeå | Linbanan | Elgens Hus
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information