Image

Endelig nåede vi frem til øen Magerøya hvorpå Nordkap ligger. De 350 km. fra Kautokeino blev tilbagelagt i solskin og for en gangs skyld – helt uden problemer.

Da vi kørte over fjeldet mod Oldefjord, så vi de rensdyr helt tæt på vejen. Ingen af os havde set rener før, så de skule naturligvis fotograferes. I de kommende dage så vi så mange rensdyr, at vi nærmest blev irriteret, når de krydsede vejen foran os.

Image
Mange steder krydsede rensdyr vejen. I starten fotograferede vi dem - senere dyttede vi af dem.

De sidste 80 km. på E69 langs Porsanger halvøen var med hård sidevind, men vejen var fin, så vinden skabte ikke problemer. Igen var vi glade for at det var en Camp-let og ikke vores campingvogn, vi havde på slæb. Vi nød den smukke, men barske natur med høje fjelde og stejle skrænter ned til havet og fjordene.

Image
Turen ud til Magerøya er utrolig flot

Image
Det er barsk og vild natur, man kører igennem

Tunnelen under vandet ud til Magerøya er 6870 meter lang, og bringer én 212 meter ned under havoverfladen. Nedkørslen og opstigningen begge meget lange og stigningsprocenter er på 9 %. Uden campingvognen på slæb, havde vi ingen problemer. Vi mødte også en del cykelturister i tunnellen. De måtte lide og træde hårdt på opkørslen. Prisen for vores bil med Camp-let og 2 voksne og 2 børn er 240,- NKR hver vej.  

Magerøya er rimelig stor, og der ligger flere byer på øen. Vi skulle bo i byen Skarvåg på Kirkeporten Camping – verdens nordligste campingplads.

Image
Kirkeporten Camping - verdens nordligste campingplads

Image
Campingpladsen ligger flot - og rimeligt i læ
 

Kirkeporten Camping er en relativ lille campingplads. Her er ca. 15 hytter og plads til små 30 campingvogne/autocampere samt 40 små teltpladser. Der er bad og toiletter, vaskemaskine/tørretumbler, udslag for kemiske toiletter, reception og en lille restaurant. Vi prøvede maden der, og den er ganske god og priserne rimelige.

Image
Reception, kiosk, restaurant, byrådssal m.m.

Image
Der er både store og små hytter på campingpladsen. Hytterne på billedet er de små hytter

Image
Der er rimeligt plant på Kirkeporten Camping, og der er plads til ca. 30 enheder (heraf de 22 med el).

Image
Servicebygningen

Kirkeporten Camping har sit navn efter en klippeformation, der ligner indgangspartiet til en kirke. Klippeformationen kan ses fra toppen af den fjeldside, som campingpladsen ligesom klynger sig til. Der er en afmærket sti fra campingpladsen op til toppen af fjeldet, og det tager ca. 45 minutter at gå op og ned igen. Men stigningen er stejl, så sæt lidt mere tid af til turen. Fra toppen af klippen kan man også se midnatssolen (hvis vejret ellers tillader det).

Vejret på Magerøya er meget omskifteligt. Den dag vi ankom til øen var det blæsende, bidende koldt, gråt, overskyet og mange byger. Men dagen efter havde vinden lagt sig, solen skinnede fra en næsten skyfri himmel og temperaturen var steget et par grader, så det var helt lunt. Så vi pakkede sammen og hægtede Camp-let’en på krogen og kørte ud for at se Nordkap. Vi var svineheldige med vejret. Det er sjældent at der er så klart og varmt ude på Nordkap som den dag, vi besøgte stedet.

Der er ca. 13 km. fra Skarvåg ud til Nordkap. Vejen slynger sig over stejle fjelde og langs dybe slugter. Der mangler autoværn på det meste af ruten, så man skal bestemt ikke køre af vejen – der er langt at falde de fleste steder. Vejen er bred nok til at to biler kan passerer hinanden, så der er plads nok. Vejen ender ude ved Nordkapphallen, og her skal man betale for at komme ind. Vi betalte 465,- NKR for 2 voksne og 2 børn. Billetten gælder i 48 timer, så man kan komme igen flere gange. Man kan også campere på parkeringspladsen foran Nordkapphallen – det var der rigtig mange, der gjorde. Der er ikke megen læ, og man kan heller ikke få strøm. Der er toiletter i Nordkapphallen, der har åbent mellem 11.00 og 01.00 i højsæsonen.

Vi parkerede vores Camp-let stort set foran døren til Nordkapphallen, og vi tror ikke, at nogen derved har kørt en Camp-let højere mod nord end os. Ok – der har været mange andre teltvognen på Nordkap, men kun på parkeringspladsen. Sissels handicapskilt skaffede vores bil og os ca. 100 m. nordligere. Så indtil videre, vil vi bryste os af at have rekorden.

Image
Hele familien foran Globen
 

Vi gik ud til den berømte globe som noget af det første, da vi ankom til Nordkapphallen. Globen er ligesom et kendetegn for Nordkap, og vi ville have vores besøg dokumenteret med at familiebillede med globen i baggrunden på 71° 10' 21" (Nordkap). Vejret var heldigvis meget pænt under vores besøg, så vi kunne stå ude ved globen og kigge ud over havet. Det er en underlig følelse – nærmest som om man står ved verdens ende. Hvis man vil yderligere nord på, må man forlade fastlandet og ente flyve eller sejle for at komme videre. Vi har kørt næste 2.500 km. for at komme hertil. Nordpolen ligger yderligere 2.000 km. længere fremme. Verden er stor, og på Nordkap føler man sig hurtigt lille.

Image
Nordkapphallen - herfra kan man nyder udsigten ud over Nordkap

Er man ikke så heldig med vejret som vi var, kan man sidde inde i Nordkapphallen og nyde udsigten gennem store panoramavinduer. Og når man har set sig træt af udsigten (hvis man da nogensinde kan komme så vidt), kan man gå på opdagelse i Nordkapphallen. Udover den obligatoriske (og store) souvenirbutik, er der et postkontor.

Image
Souvenirbutik og posthus

Postkort der sendes herfra, bliver stemplet med et specielt ’Nordkapstempel’. Der er selvfølgelig også både cafeteria og restaurant. I dybet under Nordkapphallen er der et kapel, flere illustrationer af Nordkap gennem tiderne, et Thailandsk museum og endelig en bar hvorfra der er udsigt over havet. Der er nok at se på, så sæt nogle timer af til besøget. 

Image
Skt. Johannes kapel

Vi forlod Nordkap og kørte ind til Honningsvåg – den største by på Magerøya. Det er her at færgerne og krydstogtskibe lægger til. Her kan man også finde supermarkeder, benzinstation m.m.. Byen er hverken spændende eller speciel, men den har alligevel en charmerende atmosfære. Især havnen er et besøg værd.

Image
Artico
Ice Bar 

Her fandt vi verdens nordligste is-bar. Der serveres ikke is der. Hele baren – dvs. vægge, borde, diske og endda lærredet til videoprojektoren er lavet af is.

 Image
Der er en iglo inde i baren

Image
Her er Line kravlet in i igloen. Der er rensdyrskind på sæderne der

Image
Selve baren

Image
Vi drikker alkoholfri drinks

Image
Af 'glas' lavet af is

Temperaturen det holdes på -5 grader året rundt. Artico Ice Bar bygges op hvert år af frisk is, der hentes i frosne søer på Mageøya. Det koster 120,- NKR at komme ind for voksne. Børn kommer gratis ind. Stedet er utroligt flot, og man får serveret alkoholfri drinks i ’glas’ af is (inkluderet i prisen).

Efter besøget i Artico Ice Bar tankede vi bilen op, og forlod Magerøya. Hjemturen skulle ske gennem Norge, og første stop var Alta.

Links:
Hjemmeside: Nordkapp
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information