nordkap2008 del6 21

Vores første stop på vej ned gennem Norge var Alta. Byen ligger kun 250 km. fra Nordkap, og vi kørte turen i strålende sol og næsten ingen vind. En dejlig afveksling fra det dårlige vejr, vi havde hele vejen op gennem Sverige.

På vejen fra Nordkap til Alta så vi igen mange rensdyr. Det er flotte dyr, men de sinkede os. Så nu fotograferede vi dem ikke længere – nu prøvede vi at skræmme dem væk ved at trykke hornet i bund. Men det var de fleste ganske ligeglade med.

På E6 mellem Oldefjord og Alta er der også mange samiske souvenirbutikker. I disse er souvenirs – især rensdyrskind og gevirer – ofte op til 30 % billigere end tilsvarende i butikkerne på Magerøya/Nordkap. Vi købte et flot rensdyrskind for 450,- NKR – det er super billigt. Vi købte også et stort og flot gevir. Det var også billigt – og så fik vi endda både en del af kraniet med rester af hjernemasse med oven i købet. Det skabte lidt problemer mht. hvor Line skulle sidde i bilen, da hun på ingen måde ville være i nærheden af det ’ulækre og klamme’ gevir.

Image
Der er samiske souvenirboder på mange rastepladser i området

Men videre kom vi, og efter en dejlig køretur gennem en fantastisk natur, kom vi til Alta sidst på eftermiddagen. Vi havde booket plads på Alta River Camping, og fandt campingpladsen uden problemer. Den ligger lige ud til RV93 og E6, og skiltningen til den er rigtig god.

Image
Receptionen på Alta River Camping

Image
Disse små hytter bruges til madlavning. Her kan man både grille og spise. Ret hyggeligt. Der er nu også et almindeligt køkken på campingpladsen

Campingpladsen ligger direkte ned til Alta Elven – deraf navnet. Det er en hyggelig campingplads – her tager man afslappet på tingene, og man føler sig velkommen med det samme. Der er en del hytter på campingpladsen og plads til ca. 50 campingvogne/autocampere.

Image
Alta River Camping er en pæn og hyggelig campingplads

Image
Lejligheder, inderhaverens bolig og damernes bade

Desuden er der plads til små telte over hele campingpladsen. Der er brusebade, toiletter, udslagskumme, vaskeri, reception, kiosk og tv-stue. Både servicebygninger og pladsen var utrolig ren og velholdt. Vi skulle være der i to dage, og det betalte vi 500,- NKR for.

Image
Camp-let'en med solsejl

Vejret var pragtfuldt, da vi slog Camp-let’en op. Vi satte solsejl med det samme og stolene fra Camp Forever blev stillet ud med det samme. For første gang siden vi tog hjemmefra, kunne vi sidde ude kun i shorts og T-shirts og nyde solen. Efter aftensmaden sad vi stadig og nød solen – og det gjorde vi stadig da det blev midnat. For første gang nogensinde så vi midnatssolen skinne – og det endda fra en næste skyfri himmel.

Image
Midnatssolen skinner over elven ved campingpladsen

Image
Camp-let'en i midnatssolen
 

Der sad vi så – i vores luksus foldestole under solsejlet og nød midnatssolens lys spille i den brusende elv. Helt igennem en stor oplevelse – og en meget underlig oplevelse. At se solen og mærke dens varme midt om natten for første gang, er noget helt specielt. Men vi havde lidt problemer med at overholde vores sovetider. Især Line og Sissel kunne ikke helt forstå, at de skulle i seng, når solen skinnede.

Image
Her sover Line og Sissel i strålende solskin - klokken er 01.00 om natten

Image
Og jeg sidder sidder i midnatssolen og checker emails

Ved siden af Alta River Camping har to samiske familie bygget en samisk boplads. Her kan man få en guidet rundvisning og lære om samernes kultur, deres boliger og tøj, værktøjer, slæder og skikke.

 Image
Den samiske boplads

Vores guide var en af indehaverne af bopladsen, og havde selv mange rensdyr gående på fjeldet. Han gav os en meget spændende tur rundt på pladsen og vi lærte meget om samernes måde at leve på. Vi lærte også at kaste med lasso som samerne.

Image
Her lærer vi at kaste med samisk lasso 

Image
Den samiske klædedragt gennem tiderne

Image
En samisk babyseng og bæresele til babyer

Image
Et stort samisk telt til fest o.l.

Image
Og et mindre telt som tidligere blev brugt i fjeldet - sommer og vinter

Image
Man sov på rensdyrskind

Image
Fadeburet - mad og forsyninger blev lagt uden for hundenes rækkevidde

Der er kun ca. 1.200 samer tilbage, der aktivt arbejder med rensdyr. Vores guide er en af dem, og kunne derfor fortælle meget om det at drive rensdyr.

Samerne har for længst erstattet de iglo-lignende telte med campingvogne. Og dermed giver de en helt ny mening til begrebet ’fastligger’. Mange samerne bygger isolerede skure både hjemme og på fjeldet. Skurene fungerer som fortelt, der hvor campingvognen stilles. Dvs. på nøjagtig samme måde som f.eks. Stand-by teltet eller Villa fra Isabella. På den måde kan samerne stadig flytte deres ’bolig’ rundt til de steder, hvor deres arbejde med rensdyrene kræver, de opholder sig.

Image
Der boede en samer-familie på campingpladsen - bemærk det særprægede fortelt

Vi brugte også vores ophold i Alta til noget så spændende som at vaske tøj. Sissel producerer enorme mængder vasketøj, og tiden var kommet at til få rent tøj i skabene igen. Så vi nød et par sommerdage i Alta, og fik ordnet nogle praktiske ting samtidigt.

Image
Vi havde nogle hyggelige dage i Alta

Vi havde alle mest lyst til at blive i Alta nogle dage mere, men vi havde en tidsplan at holde. Så vi pakkede sammen, og tog videre på vores tur ned gennem Norge. Næste stop var Narvik – ca. 500 km. længere sydpå.

Links:
Hjemmeside: Alta River Camping | Sámi Siida (samisk boplads)
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information