Image

Efter et par regnfulde dage i Narvik, er vi nu kommet til Bodø. Her skal vi se hvirvelstrømmene ved Saltstraumen og Norges Luftfartsmuseum

På turen ned gennem Norge kom vi igennem det meget naturskønne Troms. Vi kørte skiftevis langs dybe fjorde omkranset af høje fjelde, og op over de samme høje fjelde og kiggede ned på de smukke fjorde.

Image 

Vi kom forbi et utal af fosser (Bjarne og Line kalder det for vandfald, fordi vandet styrter ud over fjeldsiderne). Men smukt var det, og den smukke natur holdt hele vejen ned til Narvik.

Her havde vi et stop på to dage. Vi skulle have været med svævebane op på toppen af fjeldet over Narvik, men det aflyste vi. Vejret var simpelthen for dårligt. Det var gråvejr, da vi kom til Narvik, og næste morgen vågnede vi op til en grå, grå dag med silende regn. Vi bestemte os for at ’blive hjemme’ og hygge os i Camp-let’en.

Image
Så er Camp-let'en på plads i Narvik

Vi frådsede og lod Zibro ovnen være tændt dagen igennem. Vi havde det derfor lunt og godt inden i teltet, og der blev slappet af, læst bøger osv. dagen igennem – kun afbrudt af en indkøbstur i den lokale Rema 1000 – dagens højdepunkt.

For dem, der ikke kender til en Camp-let Royal, skal jeg kort fortælle her, hvordan den er indrettet. Den består af to sovekabiner med fast bund og et fortelt. Sovekabinerne er placeret ved siden af hinanden og de har begge åbning ud mod forteltet. I forteltet har vi så køkken, borde og stole.

Image
Line og Sissel leger i deres sovekabine

Image
Her ligger Sissel med sit legetøj

Vi har udbygget forteltet med et anneks på 140 x 200 cm.. Dette anneks bruger vi til bagage.

Image
I annekset står vores 'gardarobe' fra Camp Forever

Det er netop denne indretning, der gør at vi kan hygge os rigtig meget i en Camp-let. Sissels handicap betyder, at hun enten skal sidde i korset i sin kørestol, eller ligge og strække eller hvile ryggen i sin seng. Uanset om Sissel ligger i sin seng eller sidder i sin stol, kan hun følge med i, hvad vi andre foretager os i forteltet.

Image
Sissel og jeg laver middagsmad
 

Hun er med i fællesskabet uanset om vi laver mad, spiller spil, planlægger næste dags ture osv.. Den mulighed har hun ikke, når vi rejser med vores campingvogn. Der er hun enten i sin stol i forteltet eller i sin seng inde i campingvognen.

Image
Sissel i sin stol ved vinduet med sit legetøj
 

Sissel byder derfor at være på ferie i Camp-let’en. Her kan hun nemlig følge med i alt hvad der sker. Det skal da også nævnes at der er god adgang for hendes kørestol i forteltet. Når det er sagt, skal jeg da også lige nævne to ting, vi savner i Camp-let’en – nemlig varmt vand fra vandvarmeren og opbevaringsplads til Sissels ting (mad, medicin, sprøjter osv.). Desuden er der større mulighed for træk i Camp-let’en.

Image
Bjarne læser sine emails

Men vi brugte altså dagen i Narvik indendørs. Vores medbragte trådløse router og IP-telefon fra Tripplephone, gjorde det muligt for os at få checket emails, checket at AltOmCamping.dk kørte som den skulle, og ringe hjem til familie og venner.

Narvik Camping er flot anlagt med udsigt over Ofotfjorden. Alle enhederne er plane, der er toiletter og brusebade, men så er der vist heller ikke mere at sige om den plads. Den er kedelig, og ligger lige ud til E6 og en jernbane. Der er derfor meget trafikstøj ind over campingpladsen. End ikke en legeplads er det på campingpladsen. De fleste bruger den da også som en ’stop and go’ plads.

Image
Receptionen og butik på Narvik Camping

 Image
Toiletterne

Image
Nogle af campingpladsens mange (og store) hytter

Image
Udsigt over campingpladsen

Image
Teltcampister har deres egen afdeling

Image
Udsigt fra campingpladsen over Narvik

 

Vi var der i to nætter, og det var mere end nok. Vi kørte derfor videre ned til Bodø – en tur på ca. 350 km.

Image
Turen ned til Bodø bød på vejarbejde. Vi kørte flere steder på skærver

Image
Her spules klipperne rene, inden de skal sprænges bort

Image
Det var en flot tur ned til Bodø

Image
Vi måtte med færge over fjordene et par steder

Image

Image
Her er der pause, og Sissel kommer ud og får strækket ryggen. Det kan hun rigtig godt lide.

Image
På vej gennem en af de utallige tuneller på turen

Vi checkede ind på Saltstraumen Camping, da den lå tæt ved en af de seværdigheder, vi gerne ville se.

Image
Saltstraumen Camping ligger omgivet af flotte fjelde

Image
Denne opstilling har vi ikke set før :)

Ved Saltstraumen kan man se nogle enorme hvirvelstrømme hver gang tidevandet skifter. Ved hhv. ebbe og flod strømmer op til 400 millioner kubikmeter vand gennem en ganske smal passage, og det danner de store hvirvelstrømme/malstrømme. Disse kan blive op til 10 meter brede og 5 meter dybe. Strømmene er størst ved nymåne – og det var netop ved nymåne, at vi var på stedet. På campingpladsen får man udleveret en tabel over tidevandet, så man kan se hvornår strømmene er stærkest.

Image
Her ses, hvordan tidevandet strømmer ind i fjorden

Image
Og det er her, de store hvirvler dannes

Der går en bro over Saltstraumen, og herfra har man et rigtig godt udsyn over de mange hvirvler i vandet. Man kan også gå ned til vandet. Der er mere hyggeligt og idyllisk, men man ser ikke de mange hvirvler i vandet særligt godt. Så gå op på broen. Det tager ca. 10 minutter at gå fra campingpladsen op på toppen af broen.

Image
Vejen op til broen går via en jord-sti. Det kan være hårdt med en kørestol eller barnevogn

Kommer man til Bodø, og ikke har lyst til at se Saltstraumen, så find en anden campingplads end Saltstraumen Camping. Den er ikke særlig god. Der er ikke styr på særlig meget, og de mange lystfiskere kører med bil på pladsen på alle tider af døgnet (der er jo midnatssol, så der fiskes hele natten). Endvidere er servicebygningen hverken særlig ren eller velholdt. Den blev i hvert fald ikke gjort ren de to dage, vi var på pladsen.

Image
Line slapper af nede ve fjorden

I Bodø skulle vi også se Norges Luftfartsmuseum. Det var meget spændende at se. Bygningen er udformet som en vinge, og den ene halvdel rummer den civile luftfart, og den anden den militære. Begge udstillinger er spændende og informative. Der er gjort meget for børn der – endda specielle guidede ture for børn. Man kan lege med aerodynamik, prøve at ’flyve’ en flyvemaskine, prøve simulatorer, se mange illustrationer og infotavler. Og måske allervigtigst – man kan komme helt tæt på de mange udstillede fly.  Flere af flyene kan man også komme ind i. Vi var på museet i næsten tre spændende timer, og kom hjem en stor oplevelse rigere.

Image
En Spitfire foran indgangen

Image
Der er mange fly på museet

Image
Her et U2 spionfly

Image
Også mere specielle fly, er der blevet plads til

På vejen tilbage til Saltstraumen Camping, havde vi en trist oplevelse. Vi holdt i kø i næsten 1½ time pga. et færdselsuheld ca. 2 km. længere fremme. Der kom to ambulancer, en lægeambulance, brandbiler og politi kørende i høj fart og med fuld udrykning. Efter et stykke tid, kom den ene ambulance drønende tilbage – igen med fuld udrykning. Et stykke tid efter, kom den anden ambulance kørende stille tilbage uden udrykning. Så vidste vi, at det var slemt. Da vi kom forbi ulykkesstedet, så vi en delvist knust motorcykel, lidt ferieudrustning og to hjelme ligge i vejkanten. Dagen efter læste vi i avisen, at en far og hans 15-årige søn var kørt galt på motorcykel. Faren var kommet slemt til skade, og hans søn var dræbt på stedet – det var ham der var i den ambulance, der kørte bort uden udrykning.

De smalle og snoede veje i Norge kræver opmærksomhed og omtanke. Med den oplevelse i baghovedet, går vores færd videre ned sydpå ad E6 gennem Norge. Næste stop er Trondheim.

Links:
Hjemmeside: Narvik Camping |Saltstraumen Camping | Bodø Luftfartsmuseum
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information