nordkap2008 del9 01

Vi har nu krydset Sognefjellet og dermed Norges højeste bjergpas – 1140 m.o.h. – og er kommet til Sogndal ved Lusterfjorden. Vi er nu i det fantastisk smukke Sogn og Fjordane – kun 400 km. fra Oslo.

I Otta forlod vi E6 og fulgte hovedvej 15 mod Lom. Her ville vi gerne have set byens flotte stavkirke, men det var der ikke tid til. Det gjorde nu ikke så meget – vi skulle nemlig se Norges ældste stavkirke senere.

I Lom drejede vi ind på RV55 og begyndte vores færd over Sognefjellet. Det var en utrolig smuk tur.

Image
Nu går det opad mod nogle af Norges højeste bjerge 

Image
Vi passerede uendeligt mange fosser

Image
Bjarne og Line står og betragter en særlig flot fos

Det gik konstant opad. Heldigvis var der mange rastepladser hvorfra man kunne nyde synet af imponerende landskab. Sognefjellet ligger i den store nationalpark Jotunheimen, og snedækkede fjeldtoppe omgiver en på vejen opad.

Image
På vej op mod Sognefjell

Image
Og det går hele tiden opad

Image
Der skal vi over

Image
Der er sne og is mange steder - også selvom det er juli måned

Image
Man skal også passe på får på vejen

Tæt på toppen af Sognefjell ligger Sommer Ski Senter, og det var lidt underligt at se folk træne langrend i juli måned.  Line legede lidt i sneen, men vi kørte hurtigt videre. Ingen af os var klædt på til at lege i sne på toppen af et bjerg.

Image
Sommer Ski Senteret

Nedturen fra Sognefjell var lidt mere spændende end turen op. Vejen var meget smallere og stejlere. De mange hårnålesving og lange strækninger med en stigningsprocent på 10 %, var rimelig hårde ved vores bremser. Selvom vi kørte i 2. gear og brugte motorbremsen mest muligt, begyndte vores bremser at lugte fælt, da vi var halvvejs nede af fjeldet. Vi stoppede op på en vigeplads og lod bremserne køle i ca. 20 min. inden vi fortsatte ned af. Man kan sagtens tage turen med en stor campingvogn på krogen – man skal bare tage den med ro.

Efter at have passeret Sognefjell, gik turen langs den smukke Luster fjord hele vejen ud til byen Sogndal. Vej en er smal, men man sagtens passere modkørende biler.

Selve Sogndal er en typisk turistby. Der brugte vi ikke meget tid. Det var ikke pga. byen, vi var kommet – næ – vi skulle se Norges ældste stavkirke i Urnes og Feigefossen.

Image
Vi ankom til Kjørnes Camping netop som solen var ved at gå ned

Image
Og vi kunne sidde undersolsejlet og nyde den smukke udsigt

Vi havde valgt at bo på campingpladsen Kjørnes Camping, der ligger ca. 3 km. uden for Sogndal. At vi netop havde valgt denne campingplads, skyldes alene det faktum, at campingpladsen netop havde indviet deres 5-stjernede servicebygning. Vi håbede her, at finde et baderum, hvor vi kunne bade Sissel.

Kjørnes Camping er en super lækker campingplads, hvor alle faciliteter er i topklasse. Campingpladsen er – som så mange andre norske campingpladser – anlagt i terrasser direkte ned til en fjord. Alle enheder er rimeligt plane og der er strøm til næsten alle enheder. Alt på campingpladsen er flot, moderne og velholdt.

Image
Receptionen og kiosken

Image
Pæn legeplads

Image
Udsigt over campingpladsen

Image
Den nye servicebygning

Image
En lille promenade langs fjorden

Image
Mange sad også i klipperne ud nød udsigten

Image
Flotte sanitære forhold

Image
Baderum med vask og toilet

Image
Køkken og spiserum med flot udsigt over fjorden

Og så har man den skønneste udsigt over fjorden. Nogle enheder ligger så tæt på vandet, at vi så gæster fiske fra deres fortelt.

VI skulle som nævnt se Norges ældste stavkirke. Den ligger i byen Urnes. For at kommer dertil, må man tage en færge over Luster fjorden.  Vi betalte 130,- NKR for bil, 2 voksne og to børn for en enkeltbillet. Det syntes var lige dyrt nok, men det er ikke nogen vej uden om (bogstaveligt talt). Færgeturen tager ca. 15 min., og færgen lægger til i Urnes. Fra færgen er der ca. 3 km. op til stavkirken af en meget smal og stejl vej.

Image
Fra færgeturen over fjorden

Stavkirke i Urnes kan dateres til begyndelsen af 1120, og kirken er opført på UNESCOs verdensarvsliste. Den er smukt dekoreret med udskæringer og har et meget flot inventar. Da den i sin tid blev opført, blev der genbrugt materialer fra en tidligere kirke på stedet. Denne ældre kirke er dateret til sidste halvdel af 1000-tallet.

Image
Stavkirkene i NOrgen er helt specielle

Image
Flotte udskæringer

Stavkirke i Urnes er værd et besøg. Der er guidede rundvisning dagligt om sommeren.

Image
Denne tunnel er smal og ikke oplyst. an føler man kører i en minegang

Image
Vejen er også meget smal

Fra Urnes kørte vi videre ind mod bunden af Luster fjorden. Vi ville se Feigefossen, der med sit frie fald på 218 meter den næststørste fos i Norge, der ikke er udnyttet til vandkraft. Feigefossen starter højt oppe i fjeldet med det frie fald ud over fjeldsiden, og bruser derefter ned gennem skoven, hvor den til sidst munder ud i Luster fjorden.

Image
Feigefossen

Image
På vejen op så vi dette eksempel på norsk ingenørkunst

Image
Udsigtspunkt foran Feigefossen

Image
Feigefossen munder ud i Luster fjorden

Der er en tydeligt afmærket sti op til hvor fossen har sit imponerende frie fald. Det er en skovsti, og den kan kun forceres til fods. Kørestole, barnevogne o.l. kan ikke komme op. Stien er flere steder ret stejl, så det er hårdt at gå derop. Turen op til fossen tager ca. 40 minutter.

Turen fra Urnes til Feigefossen gik ad den smalleste vej, vi indtil nu har kørt på i Norge. Her er der end ikke plads til at en modkørende motorcykel kan passere. Der er mange små vigepladser langs vejen, og så længe man kigger langt forud efter modkørende trafik, er der ingen problemer med at tage turen. Vi kan dog ikke anbefale at man forsøger turen med en campingvogn på slæb.

Efter Feigefossen tog vi tilbage til Kjørnes Camping for at spise aftensmad.

Image
Aftensmad - vi er sultne efter en lang og spændende dag 

Image
Efter maden hygger jeg med Sissel

Image
Og Line filosoferer ned ved fjorden

Det var vores sidste aften i Camp-let’en. Dagen efter skal vi køre til Drøbak syd for Oslo.

Image
På vej til Drøbak skulle vi med endnu en færge

Image
Flot solnedgang ved min fars hytte
 

Her har min far sin hytte, og der skal vi overnatte inden vi kører tilbage til Danmark.

Links:
Hjemmeside: Sogndal | Kjørnes Camping
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information