nordkap2008 intro 00

Så er vi endelig på vej. Flere måneders forberedelser er nu ovre, og de skal omsættes til virkelighed. Kort og godt – vi er på vej til Nordkap.

Vi har alle haft et ønske om at komme til Nordkap. Hvorfor ved vi egentlig ikke. Måske er det vores eventyrlyst, der byder os at køre til Europas nordligste punkt. Måske er det noget helt andet Men i bund og grund er det også lige meget. Det vi glæde os til er, at vi som familie skal være sammen om at opleve en masse ting de næste tre uger.

Mange har spurgt os, hvorfor vi tager turen med en Camp-let i stedet for vores campingvogn. Svaret er enkelt – vi skal ud på nogle stejle og smalle bjergveje i Norge, hvor vores Fiat Ducato med hele 84 HK simpelthen ikke kan trække vores campingvogn. Så derfor lader vi campingvognen blive hjemme.

Image
Vores lånte Camp-let er hægtet på krogen, og vi er klar til afgang

Camp-let var så venlige at låne os en Camp-let Royal med et anneks og solsejl. Desuden er der monteret en stor gaskasse, bremser, isoleringsmåtter under sengene, lamelbunde og latexmadrasser. Kort og godt – det er ren luksus. Vi har været på nogle korte turen med Camp-let’en for at lære den at kende, og vi hygger os meget. På en eller anden måde, er vi ligesom tættere sammen som familie. Måske er det fordi, vi hele tiden er i kontakt med hinanden. Når børnene f.eks. er lagt til ro, kan de stadig både se og høre os – og vi dem. Livet er mere primitivt i forhold til vores store campingvogn med både gulvvarme og aircondition, men vi oplever et stærkere nærvær og udpræget familiehygge. Vores ture med Camp-let har lært os mange ting, som vi vil tage med os, når vi igen skal på tur med campingvognen.

Vi kører op gennem Sverige, og hjem gennem Norge. I alt skal vi køre ca. 5.600 kilometer på 3 uger. Det er en lang tur, men det generer os ikke. Vi har prøvet at køre langt før, og så længe vi ikke presser os selv (og især vores børn), så klarer vi det uden problemer.

Udover vores lånte Camp-let Royal, har vi en del andet udstyr med på turen – bl.a. en masse udstyr fra Camp Forever og Trippletrack og Tripplephone.

Fra Camp Forever skal vi have et luksus service sæt med kaffekrus og  forskellige tallerkener med. Dette skal vi teste undervejs sammen med bestik, skåle og vin- og drikkeglas – også fra Camp Forever. Mange vil nok mene, at der ikke er meget at teste hvad glas, krus og tallerkener angår, men alligevel. Under hele turen, vil alt køkkengrej og service blive opbevaret i Camp-let’ens køkkenskab. Her vil det uden tvivl få en hård medfart på de lange, bumlede veje gennem Sverige og Norge. Så må vi se, hvor dan det klarer turen. Det følger vi op på i vores sidste reportage fra denne tur.

Image
Bord, stole og service er fra Camp Forever

Camp Forever har også leveret vores møbler til turen. Det drejer sig om luksus foldestole med justerbart ryglæn, et letvægts lamel campingbord og et camping køkken/gas bord. Hverken stole eller bord fylder særligt meget, når det er pakket sammen. Vi kan derfor transportere dem både i bilen og ovenpå Camp-let’en. Vi skal ikke bruge køkkenbordet til at kokkerere på – det gør vi Camp-let’ens udmærkede køkken. Næ – der skal bruges til opbevaring. Det kan nemlig stå slået op med tøj m.m. i bagerst i bilen under transport. Når vi så komme frem til destinationen, er det lige til at bære ind med indhold. Det gør det hele meget lettere.

Endelig har vi et transportabelt toilet med fra Camp Forever.

En portal som AltOmCamping.dk passer ikke sig selv i tre uger. Derfor er det vigtigt at vi dagligt kan gå på internettet for at checke e-mails og undersøge om alt er, som det skal være. Med på turen til Nordkap har vi derfor en trådløs router fra Tripplephone. Med den nye mobile og trådløse bredbåndsrouter skulle det være muligt for os at komme på internettet i hele Skandinavien. Det glæder vi os til at teste.

Image
Bredbåndsrouteren fylder ikke meget.

Vi skal også teste to telefoner fra Tripplephone. Dels deres softphone til IP-telefoni. Denne skal testes sammen med den trådløse bredbåndsrouter. Og dels skal vi teste den mobile telefon PX110.

Image
PX110
 

Denne telefon benytter det samme netværk som den trådløse router, og kan ligeledes benyttes i hele Skandinavien. Endelig har vi en personlig sporingsenhed med fra Trippletrack. Den vil være tændt gennem hele turen, og vores aktuelle position vil derfor kunne ses på internettet.

Image
Den personlige sporingsenhed fra Trippletrack

Vi følger også op på produkter fra Tripplephone og Trippletrack, når vi er kommet hjem.

Desuden har vi vores transportable køleskab og vores gasgrill med på turen.

Hvad Sissel angår, så har vi kun et minimum af hjælpemidler med til hende. Der er ikke den samme plads til rådighed, som når vi er på tur i vores campingvogn. Vi har derfor kun hendes kørestol og badestol med. Men det skal nu nok gå alligevel.

Vi glæder os meget til vores forestående tur. Vi er forberedt på, det bliver en noget anderledes tur for os. Vi er ikke så erfarne teltvognscampister, så vi vil uden tvivl lave nogle fejl undervejs. Men det lærer vi forhåbentlig af. Alt er pakket og klart, og vi er så parate, som vi kan blive. Så nu er det bare at tage af sted.

Image
Bilen er pakket, og vi er klar til afgang

Links:
Hjemmeside: Camp-let | Camp Forever
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information