På vej ud af Narvik passerede vi havnen, hvor der lå et stort malmskib.

Efter en dasedag i Narvik var det igen tid til at trille en tur, så nu er vi i Bodø. Som sædvanlig en pragtfuld tur igennem en smuk natur.


Lidt bakker var der naturligvis også på vejen.Lidt bakker var der naturligvis også på vejen.

En enkelt pause kunne det også blive til.En enkelt pause kunne det også blive til.

Efter nogle timers kørsel skulle vi så opleve vores første færgetur over en af de utallige norske fjorde, og naturligvis var færgen lige sejlet så vi måtte vente en halv time, lidt surt da vi var lidt pressede for tid da vi gerne ville nå at besøge Norsk luftfartsmuseum, der ligger i Bodø.

Så kom færgen endelig.Så kom færgen endelig.

Efter at have krydset fjorden med overfarten mellem Bognes – Skarberget, hastede vi videre mod Bodø, og det skulle vise sig at være hele hastværket værd.

Norsk luftfartsmuseum er et utroligt spændende sted med et utal af flyvende objekter udstillet, lige fra luftballoner via diverse flyvende mekanismer til næsten helt moderne fly, både civile og militære.

En model af en luftballon der ved indkast af en norsk enkrone steg til vejrs.En model af en luftballon der ved indkast af en norsk enkrone steg til vejrs.

En af flere underlige flyvende mekanismer.En af flere underlige flyvende mekanismer.

Så begynder det at ligne flyvemaskinerSå begynder det at ligne flyvemaskiner

Der var også lige tid til en redningsaktionDer var også lige tid til en redningsaktion

Og så lige en model fra anden verdenskrig.Og så lige en model fra anden verdenskrig.

Derfra kørte vi ud til den campingplads vi skulle være på den nat, en plads ved navn Saltstraumen.

Det skulle vise sig hvorfor campingpladsen har det navn, det har den på grund nogle helt specielle strømhvirvler der opstår ved tidevandsskift i elven lige bagved pladsen. De kan blive op til 10 m i diameter og 5 m dybe og de opstår simpelthen ved at 400 mill. liter vand presses igennem et forholdsvis smalt stykke af fjorden i løbet af relativt kort tid.

Et betagende syn at gå i seng på.

De fantastiske strømhvirvler (Saltstraumen)De fantastiske strømhvirvler (Saltstraumen)

Dag 14

I dag er vi så kørt til Trondheim en tur på 720 km. Det er det længste vi endnu har kørt på en dag heroppe, og det er måske lige i overkanten for hvad jeg synes er rart.

Fårene heroppe tror at de ejer vejenFårene heroppe tror at de ejer vejen

Man skal passe godt på, for de kan godt rende lige ud foran bilenMan skal passe godt på, for de kan godt rende lige ud foran bilen

På vejen her til passerede vi endnu en gang polarcirklen, denne gang på vej væk fra midnatssolen.
I Norge har man til forskel fra i Sverige bygget et helt lille center med souvenir shop og cafeteria op omkring polarcirklen, så her valgte vi at spise vores frokost.

Ja så holder vi ved polarcirklenJa så holder vi ved polarcirklen

Symbolet for polarcirklen.Symbolet for polarcirklen.

Polarcirkelcenteret.Polarcirkelcenteret.

Efter ca 11 timers kørsel nåede vi endelig frem til Storsandgård Camping, beliggende ca. 15 min. kørsel fra selve Trondheim. Vi fandt os en plads næsten nede ved vandkanten og oplevede her for første gang længe en solnedgang. Et hurtigt måltid tilberedt i det lille køkken i vores Silver 380 og så på hovedet i seng.

Køkkenet i Silver 380.Køkkenet i Silver 380.

Solen spejler sig i vores Silver 380.Solen spejler sig i vores Silver 380.

En smuk solnedgang at gå i seng til.En smuk solnedgang at gå i seng til.

Dag 15

Dagen i dag er blevet brugt til at se os lidt om her i Trondheim. Vi har været her før, så vi valgte at tage den lidt med ro og bare koncentrere os om to som vi virkelig gerne ville prøve igen.

Det første vi havde lyst til, var at spise frokost i Tyholttårnet. Tyholttårnet er NRK´s radiotårn i Trondheim. Ca. 124 m. oppe findes der en roterende restaurant med den mest fantastiske udsigt over hele Trondheim. En rotation tager ca. en time, lige passende tid til at spise frokost.

TyholttårnetTyholttårnet

Udsigten er helt fantastisk oppe fra tårnet.

oplevelsestur til nordkapp del5 22

oplevelsestur til nordkapp del5 23

oplevelsestur til nordkapp del5 24

Efter at have spist os mætte tog vi videre til Sverresborg, som er lidt en blanding mellem den gamle by i Århus og frilandsmuseet i Brede ved København. Et rigtigt spændendes sted som man bør besøge når man er i Trondheim.

Den gamle by i SverresborgDen gamle by i Sverresborg

Jeg ville nødig lægge mund til det her bor. Udstilling af forskelligt tandlægeudstyr.Jeg ville nødig lægge mund til det her bor. Udstilling af forskelligt tandlægeudstyr.

StavkirkeStavkirke

Dagen sluttede med et besøg hos gode venner, vi har i Trondheim.

Links:
Relevante Link(s) : Silver Campingvogne
Læs også: På oplevelsestur til Nordkapp – Del 1
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 2
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 3
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 4

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information