Gasbageovnen i vores campingvogn bruger vi rigtig meget især om morgenen til at lune vores morgenboller. Det var ingen undtagelse denne morgen, hvor to meget emotionelle forskellige oplevelser venter os.  

I byen Oranienburg - 40km nord for Berlin - finder man en af nazisternes KZ-lejre. Den er i dag et museum med offentlig adgang, så man kan få et indblik i nazisternes grusomheder, da de havde magten i Europa.

Allerede ved teksten på indgangsporten, er du ikke i tvivl om, hvor du er henne, eller hvad der er foregået på dette sted. "Arbeit Macht Frei" er et alvorligt bandeord i det Tyske sprog. På Youtube kan man finde et videoklip, hvor en ung TV-værtinde kom til at sige sætningen i sin iver og begrejstning. Hun måtte først og fremmest stå frem og undskylde overfor de Tyske TV-seere, for efterfølgende at modtage en fyreseddel for forseelsen. Så det er ikke en sætning man skal bruge ej heller for sjov i Tyskland.


Indgangsporten til lejren.

KZ-Lejren vi besøger hedder " Sachsenhausen" og er den første af sin slags efter Heinrich Himmmler blev chef for det tyske politi i juli 1936.


Oversat: "Vagterne skyder først, og spørger bagefter".

I perioden 1936 - 1945 blev over 200.000 mennesker holdt til fange i denne lejr. I 1945 over tog Sovjetunionen lejren og benyttede den primært til tyske krigsfanger under 2. verdenskrig.


Pigtråd alle vegne.

Vil ikke skrive så meget mere om stedet, men blot lade billederne tale for sig selv......


Vel og mærke strømførende pigtråd. Vildt.


Fængselsbygning med eneceller.

Det var lidt svært for os at forstå, man i en KZ-lejr ovenikøbet havde et fængsel. Jeg mener, man skulle tro at selve KZ-lejren var et fængsel i sig selv. Men det havde man altså i denne lejr.


Toiletfaciliteterne


Sovesalen.Baderummet.


Fængselscelle. Bemærk nekrologen over en tidl. beboer.


(Her testede fangerne støvler til militæret)


Vagttårn.

Mange tanker går igennem en når man bevæger sig rundt på området og forestiller sig livet indenfor for murene. Historikere der forsker i nazismen arbejder på højtryk i disse tider, da vi er gået ind i en periode hvor de sidste overlevende vidner fra KZ-lejrene er ved at gå bort. Den historie der i dag er kendt om KZ-lejrene, er i stor grad baseret på vidneudsagn fra personer der har boet i en eller flere lejre. Vi trækker stille og roligt mod udgangen igen, og forsøger at synke de mange ubehagelige indtryk for stedet.


Hovedbygningen og indgangspartiet.

Det næste der venter os på dagens program er knapt så alvorligt og knapt så virkeligt. Vi skal besøge Filmbyen Babelsberg i Potsdam. Vi bliver pænt budt velkommen af Baron von Münchhausen, der sædvanen tro flyver rundt på sin kanonkugle.


Baron von Münchhausen på sin kanonkugle.

Filmbyen rummer en lang historie siden etableringen i 1912, hvor de første filmoptagelser fandt sted. I dag er Babelsberg blandt verdens ældste filmbyer og det er stadig her Tysklands største filmstudier findes. Det er kun en lille del af hele Medienpark Babelsberg's 420.000 m2 store område, der blev åbnet for offentligheden efter murens fald. Området tilhørte DDR og var derfor et lukket land for offentligheden. Filmpark Babelsberg er en benævnelse for den del af området, som i dag er omdannet til en turistattraktion. Derudover består området af en stor film og teaterskole, et radiomuseum, et arkiv med alle tyske radio- og tv-udsendelser, radiostationen Rundfunk Berlin Brandenburg og de gamle UFA film- og Tv studier. I DDR tiden var filmbyen også hjemsted for det tyske statsejede filmselskab Deutche Film AG (DEFA).


Kulisseby i Western stil.

I filmparken kan man opleve stuntshows i et kunstigt skabt kraterlandskab, med professionelle stuntmen der hopper ud fra ti meters højde, flyver på motorcykler gennem luften eller går gennem ild. Man kan også komme med ned i en russisk ubåd eller overvære en Live TV-produktion og sidst men ikke mindst genopleve kulisserne til Wolfgang Petersens storfilm "Das Boot".

Vi ankom til filmbyen en sen eftermiddag og det var desværre ikke den bedste timing i forhold til, at opleve ovenstående aktiviteter. De forskellige shows og aktiviteter er indrettet i forlængelse af hinanden, så man har mulighed for at prøve og opleve det hele. Det kræver blot man ankommer kl. 11:00 hvor det første show kører. Vi nåede dog at komme med til dagens Live-TV demonstration og optagelse.


Kendt tysk talkshow vært byder velkommen. (husker ikke navnet).

Demonstrationen er den ægte vare. Dvs. kulisser, kameraer, teknik, producere, værter er alle fra enten ARD eller RBB, som til daglig laver professionel TV-produktion. Der blev vist hvordan en Live nyhedsudsendelse blev lavet, et talk-show, samt optagelse af en barscene, der blev klippet ind i en scene fra Gute Zeiten Schlecte Zeiten.


Demonstration af tekniken bag en nyhedsudsendelse.

Her ser vi en fra publikum, der er gæsten i talkshow programmet.


Optagelse til talkshow.

Der var gode muligheder for at studere det professionelle udstyr på nærmeste hold.


Bjarne kan vist godt pakke sit Canon HD kamera væk.

Har man RTL på sit TV derhjemme, er man ikke i tvivl om, at Gute Zeiten Schlecte Zeiten er et af tysklands største TV-serier. Et af dem hvor man for længst har opgivet af tælle afsnittene. Man kan komme en tur ind og se kulissebyen til TV-serien, og sågar opleve optagelser til scenerne. Der bliver filmet så godt som dagligt til den populære TV-serie. Personale og skiltning gør rigtig meget ud af, man intet må røre, spise, drikke eller sige noget som helst under optagelserne eller rundvisningen. Som de siger, tv-seere er kvikke og opmærksomme folk - derfor vil produktionen ikke kunne blive taget i, at der pludselig er smidt et stykke slikpapir, som ikke var med i foregående scene osv. Det var heller ikke tilladt at tage nogle former for foto eller video på rundvisningen.

Selvom King Kong virker lidt utilfreds over vi forlader Filmbyen, så gør vi det nu alligevel. Det har atter været en lang dag med to meget forskellige oplevelser vi næppe vil glemme lige med det samme. Især hvis man har børn med på turen til Berlin, kan vi varmt anbefale at bruge en dag på Filmbyen i Potsdam.


Sur King-Kong.

I morgen fortsætter vi hvor vi slap i går, nemlig med at lege turister i Berlin.

Pia og Peter.

Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

Send til Facebook.

 

Fakta om camping i Tyskland

Biludstyr og sikkerhed

Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant. Det er en rigtig god ide, at medbringe sikkerhedsveste til alle, nødhjælpstaske og ildslukker. Det er tillige også obligatorisk at bruge sikkerhedssele både for og bag. Børn skal bruge godkendte autostole/selepuder, børn under 12 år eller under 150 cm skal side i en autostol/selepude der passer til barnets alder.

Det er obligatorisk at køretøjer op til 3500 kg skal kører med vinterdæk/helårsdæk når der er sne/is på vejene. Dækkene skal være mærket med enten M+S eller snefnugsymbolet eller begge dele. Og der skal som minimum være 1,6 mm mønster. Det er ikke et krav at anhængeren skal have vinterdæk, men det anbefales.

Det er ikke tilladt at kører med pigdæk i Tyskland. Der kan dog benyttes snekæder, men så er fartgrænsen på 50 km/t. I bjergområderne vil der være skiltet med at snekæder er påkrævet.

Færdselsregler

Promillegrænsen er som i Danmark, dog er grænsen på 0 for bilister som har haft kørekort under 2 år eller er under 21 år. Tale i håndholdt mobiltelefon er også forbudt, også hvis kørslen foregår på cykel. Navigationsanlæg/GPS med informationer om politiets fartkontroller er ulovlige at bruge i Tyskland.

Nærlyses skal tændes ved mørkes frembrud, i tåge, sne eller stærk regn. I Tyskland er der højrevigepligt med mindre andet er skilte. Ligeledes er lygtebom og ekstra nummerplade påkrævet, hvis man hægter noget bagpå bilen.
Er man uheldig at være involveret i en ulykke i Tyskland og man har haft løstsiddende fodtøj på, og det kan være årsagen til ulykken, kan det have indflydelse på ansvarsfordelingen. Ved kødannelser tænd straks havariblinket for at advarer bagfrakommende køretøjer.

Hastigheder

  • I byerne er hastigheden = 50 km/t
  • Personbiler/andre køretøjer op til 3500 kg på landevej = 100 km/t
  • Personbiler/andre køretøjer op til 3500 kg på motorvej = 130 km/t (På nogle tyske motorveje er der ingen hastighedsbegrænsning, det anbefales dog kun at kører 130 km/t. Er man uheldig at blive involveret i et uheld, skal man kunne bevise at det ikke er ens høje hastighed der er skyld i ulykken, hvis man har kørt stærkere end 130 km/t)
  • Personbiler med anhænger på landeveje = 80 km/t
  • Personbiler med anhænger på motorvej/motortrafikvej = 80 km/t og 100 km/t hvis man har Tempi 100 godkendt sit vogntog
  • Autocamper op til 3500 kg med anhænger gælder samme hastigheder som personbil med anhænger.
  • Køretøjer over 3500 kg med anhænger på landevej = 60 km/t
  • Køretøjer over 3500 kg med anhænger på motorvej/motortrafikvej = 80 km/t (60 km/t i bebyggede områder)
  • Motorcykel med trailer = 60 km/t både på landevej og motorvej/motortrafikvej

Ved busstoppesteder må man først passere bussen i langsom fart (4-7 km/t) når den holder stille med advarselsblink tændt.

Parkering i Tyskland

Danske P-skiver er IKKE lovlige i Tyskland, en tysk p-skive bliver tidspunktet angivet med en pil og man bruger kun halve timer, ikke kvarter som i Danmark. Har man en elektronisk p-skive, skal den være godkendt af de tyske myndigheder og kunne stilles til halve timer. 

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Mange tyske byer har miljøzoner, nærmere betegnet 69 byer fordelt over hele Tyskland. I disse byer skal man have et miljømærke i forruden. Miljømærket findes i 3 farver, rød, gul og grøn alt afhængig af hvor stort forureningsniveauet er på den pågældende bil, og om den kører på benzin eller diesel. Når mærket er købt, holder det bilens levetid, eller hvis ruden skal udskiftes, så må man købe et nyt.Kan købes på alle TÜV-stationer og DEKRA-værksteder i Tyskland. HUSK bilens originale registreringsattest.

Skal man ikke til en af de nævnte byer, behøves man ikke mærket, men kører man ind i en miljøzone og bliver opdaget, får man en bøde.

Camping

Det er forbudt at campere i skove og naturreservater, der opfordres til at bruge de officielle campingpladser.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort som Visa, Mastercard, Diners og American Express de fleste steder.

Nationalsproget

Tysk er hovedsproget, men der tales også lidt engelsk og fransk. Derudover er der en del regionale dialekter, der adskiller sig meget fra hinanden i udtale. Officielle mindretalssprog er der bl.a. dansk, sorbisk og frisisk.

Toldregler

Toldregler gældende for EU

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

95 Blyfri = Bleifrei Super, 98 Blyfri = Bleifrei Super Plus

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen ringes 112 og politi: 110 eller 112.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30, hvis man har et Falck-abonnement.
Har man ikke kaskoforsikring eller europadækning kan man tilkalde vejhælp hos ADAC på tlf. 01802 22 22 22, fra mobil på 22 22 22 mod betaling. Benytter man nødtelefonerne langs Autobahn (2 km mellem hver) skal man insistere på at få hjælp fra ADAC.

Links til at finde Campingpladser i Tyskland

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information