Julen blev knapt overstået, før vores vintercamping tur til Trysil, stod for døren. Efter en traditionel juleaften i Randers, hastede vi hjem, for at få pakket de sidste ting, før vi satte kursen mod den nordiske sne og kulde.

Men inden vi når så langt, skal vi først en tur til København, hvor vi skal køre ombord på DFDS færgen Crown of Scandinavia. Den skal nemlig sejle os til Oslo, hvorfra vi kun har små 200km til Trysil.

Vi har booket en Commodore Balcony kahyt, med egen privat balkon fra værelset. Det er fra denne balkon vi har taget disse stemningsfulde fotos af udsigten, ganske få minutter inden Crown of Scandinavia lagde fra kaj. Ved at vælge denne luksus ombord, gør vi selve turen til Trysil til en oplevelse og en del af vores ferie, og ikke bare noget transport der skal overståes.

Efter vi fulgte udsejlingen fra vores balkon, var det tid til at indtage vores pladser i færgens 7-Seas buffet restaurant. Oplevelsen blev ikke mindre af, vi hurtig spottede restauranten havde kendis-besøg denne aften. Skuespilleren Lars Brygmann med familie, var også på vej til vinterferie i Norge.

Her kan selv det største kræsne individ finde sine livretter. Buffeten rummer alt fra skaldyrsretter, fisk, oksefilet, frikadeller, sammenkogte retter, kolde anretninger (pålæg), ostebord og selvfølgelig også dessert og frugt bord. Her mangler virkelige ingenting. Kommer man kl. 18:00, når man lige at nyde oplevelsen i fred og ro, inden resten af skibet indtager restauranten typisk mellem 18.30 og 19:30.

 

De mindste passagerer er der også tænkt på. De har deres helt egen børnebuffet - selvfølgelig i den rigtige højde - hvor børnene kan finde deres pommesfritter, røde pølser, spaghetti, ketchup og sidst men ikke mindst, har de fået stillet en softice maskine til rådighed, med flere varianter af smag og drys.

 

En 1½ - 2 timer kan man nemt få til at gå i buffet-restauranten, herefter kan man passende spadsere en tur rundt på skibets to dæk med shopping og underholdningsmuligheder. Her finder man et meget stort taxfree marked, vinsmagning, pianobar, kaffebar, netcafe, diskotek og dansebar, Vi valgte at kigge ind i Columbus Club, hvor vi nød et enkelt glas øl til den levende dansemusik på scenen. 

Efter lidt øl og musik i Columbus Club, vendte vi tilbage til vores kahyt. Pia fandt hurtig frem til kahyttens fjernsyn og zappede frem og tilbage som hun plejer. Til sidst endte vi med at se Peter Ingemann i Hammerslag på Danmarks Radio.

Næste morgen blev morgenmaden serveret på værelset, af det flinke personale. Alt i mens Bjarne og Ann Karina stod og vinkede til os fra deres juleferie ophold - Desværre stod de og vinkede på den forkerte side af fjorden, da vi havde balkon mod sverigesiden af Oslo Fjorden. 

Vogndækkene var ca. 3/4 fyldte, men det var nu ikke svært at finde vores eget vogntog blandt de mange biler. Vi fyldte lidt i landskabet.

Vi troede Oslo langt om længe havde afsluttet det frygtelige rod og kaos vi oplevede sidste år. Men nej, det var ligefør det var blevet værre. Der er ganske vist kommet et nyt Operahus op at stå, men tilkørselsvejene fra DFDS færgen er stadig et stort kaos. Det endte da også med vi kom af sted i en forkert retning, så vi måtte nærmest køre hele vejen tilbage til færgen, for at ramme ringvejen mod Gardamoel lufthavnen og E6 riksvejen.

Lidt udenfor Oslo, kørte vi ind på en rasteplads, for at sætte varme på campingvognen. Der er mange meninger og holdninger til det at køre med varme på. Men vi har nu altid varme på vognen under kørsel om vinteren. Årsagen skyldes primært det gør vognens vand og sanitetsinstallationer frostfrue, dernæst er det rigtig rart lige at sætte sig om i rundsiddegruppen og nyde en kaffepause i behagelig temperatur. Det skal dog understreges, at det koster rigtig meget gas at køre med varmen på under kørsel. Så hvis gas-budgettet er begrænset, så kan vi ikke anbefale at have varmen tændt under kørsel.

Vi har snakket med mange som ikke tager på vintercamping fordi de er bange for deres vogn ikke kan komme frem i den store sne og frost. Det er selvfølgelig en risiko man kan komme ud for på de breddegrader, men som billedet viser - så er Nordmændene måske Verdensmestre i at holde deres veje tørre og rene for sne.. Det er ikke fordi snevejret er udeblevet i år, det ses tydeligt i landskabet hvor der ligger mange centimeter sne,. Her ser vi et stykke af riksvej 3 melem Hamar og Elverud, flot og tør.

Her er vi ved at nærme os Trysil. Fjeldet i baggrunden er Trysilfjeldet, du kan oven i købet svagt ane en af de mange alpine nedfarter. Bemærk vejen fortsat er forholdsvis tør og ren. Indtil nu har vi på intet tidspunkt kørt under forhold, en alm. forholdstrukken bil ikke vil kunne have klaret.

Ligesom vi troede det gik så godt med belægningen på vejene, så slipper vi ikke for et lille 'men'. Ved indkørslen til selve Trysilområdet, efter man drejer væk fra Riksvejen 26. Her skiftede underlagget til en spejlglat isbelægning. Men det var som sagt først på de måske allersidste 500m hen til Velkomstcenteret. Mange biler med forhjulstræk og almindelige vinterdæk havde store problemer med at få vejgreb ved igangsætning, det var ovenikøbet solo - uden campingvogn. Vores egen bil med permanent 4-hjulstræk kom da også på arbejde kunne vi høre og mærke. Men vi havde dog på intet tidspunkt problemer med at komme frem, selvom vores 1,8 tons Fendt skulle trækkes med også.

Når man nærmer sig Trysil med campingvogn, skal man være opmærksom på at følge skiltene mod Trysil Velkomstcenter først, og ikke køre mod Trysil Caravanplads, som er i modsatte retning. Trysil Caravanplads har ingen fast bemanding. Enhederne administreres igennem Trysil Velkomstcenter, som ligger nogle hundredemeter fra campingpladsen. Vi mødte flere som holdte foran bommen til Trysil Caravanplads og forgæves ledte efter en lejrchef eller reception.

Check-in og registrering gik hurtigt og nemt. Vi fik udleveret kort og nøgler og var klar til at køre hen til Trysil Caravanplads og finde K4 som er en turistplads for gæster på kort besøg.

Det bliver hurtigt mørkt heroppe på denne årstid, allerede kl. 15:45 er her total mørkt. Vi blev enige om blot at sætte campingvognen på plads så den "fungerer", og vente med de mindre vigtige ting til i morgen når det igen er blevet lyst. Bl.a. vil vi forsøge at opstille et Isabella Shadow i minus 8 graders frost.

Når man camperer om vinteren, er varmecirkulationen i campingvognen selvfølgelig en af de vigtigste faktorer. I den forbindelse lukker vi alle vinduerne til med rullegardiner, for på den måde at medvirke til et mindre energitab igennem de tynde campingruder. Feks. fosser varmen ud igennem de store HEKI tagluger.

Efter opstilling af campingvognen, kørte vi ind til Trysil by og indtog en god middag. Pia fik en af de bedste Pizza hun nogensinde har spist, og Peter fik en Pebersteak - saftig og mør - som den skal være. Men som vi var blevet advaret om hjemmefra, her er hundedyrt. Pia's pizza kostede kr. NKR 155,-  og Peters peberbøf kostede NKR. 265,-.

Vi blev hurtige enige om, med de priser skulle campingvognens køkken i hvert fald tages i anvendelse et par gange under vores ophold. Derfor rundede vi et åbent supermarked, hvor nogle basisvarer blev hjemkøbt.

Tak for i dag og på gensyn i morgen, hvor vi skal se nærmere på opstilling af et stort Isabella Shadow samt vise jer lidt rundt på campingpladsen. 

Hilsen

Pia og Peter.

Links: Intro - Del 1 - Del 2 - Del 3 - Del 4 - Del  5 - Del 6

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information