piaogpeter_trysil_del6_001

Årets sidste dag blev samtidig vores sidste rigtige dag i Trysil. I morgen pakker vi sammen, for at sætte kursen hjem til Danmark. Det betyder også, vi hermed bringer den sidste beretning fra vores vintercampingtur til Trysil, om hvordan vi fejrede nytåret i vores campingvogn.

Kl. 15:30 da skiliftene lukkede, overværede vi et flot fakkeloptog, som markeringen af årets sidste dag i Trysil.

piaogpeter_trysil_del6_002

Derefter gik vi tilbage til campingvognen, hvor nytårsfesten skulle holdes.

piaogpeter_trysil_del6_003

Selvfølgelig overværede vi Kong Harald's nytårstale. Det var meget sjovt, at få et indblik i hvilke samfundsmæssige problemer Nordmændene har at arbejde med. Mange af dem kender vi også fra Danmark. Eneste TV-kanaler vi kunne modtage, var NRK1 og 2 via analogt signal. Selvom vi har en antenne, beregnet til modtagelse af de digitale signaler, lykkedes det ikke fjernsynet at finde nogle digitale TV-signaler på campingpladsen. Vi har dog en mistanke om, årsagen skal findes i vores antenneforbindelse.

piaogpeter_trysil_del6_004

Alt i mens var hovedretten undervejs, med bagte kartofler og Svenske bøffer.

piaogpeter_trysil_del6_005

Igennem et telefonopkald modtog vi nyheden om, at Pia og Peter var blevet moster og onkel til Malou kl. 21:27. Hun kom til verden som 54cm lang, og vejede 4340 gram.  

piaogpeter_trysil_del6_006

Nytårsmiddagen blev afsluttet med champagne og kransekage til midnat.

piaogpeter_trysil_del6_007

Herefter gik vi ud for at opleve fyrværkeriet. Bagefter blev vi budt indenfor hos Allan og Bettina - en dansk familie der også var på vintercamping i Trysil. Det blev til en rigtig hyggelig sludder med lidt irish coffee på bordet over et par timer, hvorefter vi gik i seng for denne gang.

piaogpeter_trysil_del6_008

Det har været en utrolig hyggelig og afslappende uge her i Trysil. Selvom man ikke står på ski, er der alligevel rigtig meget at opleve og tage sig til. Ikke mindst stemningen heroppe, er en oplevelse for sig selv. Det har uden tvivl været et af de bedre vintercamping ture vi har været på, og kan bestemt ikke udelukke vi vil vende tilbage her til.

Campingvognen har klaret turen rigtig godt. Da kulden var nede på under minus 20 grader fik vi dog problemer med afløbet fra vasken i baderummet, men det kunne skyldes et brud på isoleringen. Det skal vi selvfølgelig have fulgt op på, når vi kommer hjem. Vi overvejer bl.a. at få monteret varmetråde omkring afløbsrørene, som supplement til isoleringen.

Men overordnet set har tingene fungeret. Vi har ganske vist brugt godt og vel 30 kg gas, men tilgengæld har vi på intet tidspunkt haft problemer med at holde varmen. Gasforbruget skal vi også have fulgt op på. Vi har stadig en teori om vores Ultra-Heat el-varme ikke fungerer efter hensigten. Det er en længere sag vi har haft kørende med vores forhandler, som ikke vil erkende der er en fejl osv.

Her fra Trysil er der kun tilbage og sige tak til alle der med interesse har læst vores daglige beretninger her oppe fra, og vi ønsker alle på Alt Om Camping et rigtig godt og oplevelsesrigt nytår.

Der skal også lyde en tak til Ann-Karina og Bjarne, for at vi måtte benytte Altomcamping.dk til, at dele vores oplevelser i Trysil med alle læserne.

Hilsen

Pia og Peter.       

Links: Intro - Del 1 - Del 2 - Del 3 - Del 4 - Del  5 - Del 6

 

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information