Baia Domizia, Del 4

Baia Domizia ligger i regionen Campania – en egn, der gennem tiderne er blevet kraftig påvirket af både grækere, eutruskere, romere m.fl. Egnen er meget spændende både hvad kultur og historie angår. Her er derfor meget at se og opleve.

For 3 millioner år siden blev området ved Bai Domizia udsat for et voldsomt vulkanudbrud. Jorden blev dækket af aske, og lå nærmest død hen. Heldigvis er egnen i dag både frodig og grøn, men asken i jorden er her stadig. Det gør at jorden her er meget rig på næringsmidler. Samtidig er jorden meget sandet pga. beliggenheden tæt på vandet, bjergene mod nord beskytter for dårligt vejr og solen skinner som regel altid her. Kort sagt – ideelle forhold til at dyrke vin.

Der har da også været dyrket vin her gennem flere tusinde år. Det var her fra at Romerne fik deres fineste vin, og den dag i dag produceres der fantastiske vine her. Egnen er mest kendt for dens hvidvin, der går under navnet Falanghina.

Baia Domizia, Del 4
Vinhuset Villa Matilde – 100% idyl som taget ud af et postkort

Ca. 5 km. fra Baia Domizia ligger vinhuset Villa Matilde. Det er et af de største og mest betydningsfulde vinhuse i regionen. Huset producerer både rød-, rose-, hvid- og dessertvine af meget høj kvalitet. Og man kan sagtens komme til at smage disse fantastiske vine, da gæster er meget velkomne hos Villa Matilde.

For 25 euro får man en guided (og meget personlig) rundvisning, hvor man ser både vinmarker og produktionsanlægget. Man får fortalt om den specielle måde at vinen fremstilles på, og man får en masse at vide om egnen og vinhusets historie.

Baia Domizia, Del 4
På rundvisning i vinmarkerne

Baia Domizia, Del 4
Roserne foran vinrankerne er 'vogtere'. Hvis roserne bliver syge eller angrebet af dyr, så er det et varsel om, at det nok også snart sker for vinrankerne, hvis man ikke gør noget ved det.

Efter rundvisningen bliver man anvist et bord i vinhusets have. Her serveres der så forskellige vine fra husets produktion sammen med små lokale retter mad. Alt tilberedes i vinhusets eget køkken, og maden var utrolig velsmagende. Vi blev mætte af de mange små retter, og samtidig fik vi mulighed for at smage på de mest fantastiske vine.

Baia Domizia, Del 4
Indgangen til haven

Baia Domizia, Del 4
Vinsmagning ledsaget af en masse små lokale retter mad

Det var en stor oplevelse – og også en lidt dyr oplevelse. Vi 'kom' nemlig til at købe et par kasser vin med hjem :)

Men der er selvfølgelig meget andet at se på end vinhuse.

På vej hjem fra Pompeii, kørte vi op på vulkanen Vesuvio. Man kan køre i bil næsten op til krateret. Det sker af en udmærket – men meget smal – vej. Den snor sig op ad bjergsiden gennem en lang række hårnålesving, og ender i en parkeringsplads i ca. 1000 m. højde. Herfra må man gå de sidste 200 m. op til krateret. Det gjorde vi nu ikke. Dels ville det være hårdt at få Sissel i sin kørstol med derop, og dels så lukkede vulkanen kl. 17.00. Man skal have billetter for at gå op til krateret, og billetsalget lukkede kl,. 17.00. Vi kom ca. 17.30, så vi kunne ikke komme op til krateret.

Baia Domizia, Del 4
På vej op til toppen af Vesuvio gennem en lang række hårnålesving

Baia Domizia, Del 4
På parkeringspladsen lidt neden for selve krateret. Desværre kunne vi ikke komme helt på på toppen.

Baia Domizia, Del 4
Der er en fantastisk udsigt over bugten ved Napoli fra parkeringspladsen

Baia Domizia, Del 4
På vejen ned mødte vi flere cykelryttere på vej op ad vulkanen. Det må være hårdt. der er stejlt og mere end 35 graders varme

Det var selvfølgelig lidt trist, men turen derop havde været flot, og udsigten over bugten ved Napoli var helt fantastisk.

Vi har også set slottet i Caserta. Det er et imponerende bygningværk og minder meget om Versailles uden for Paris. Det blev beordret opførst af Charles af Bourbon, konge over Napoli og Sicilien. Det tog mere end 20 år at opføre slottet og den tilhørende park.

Baia Domizia, Del 4
Slottet i Caserta

Under 2. verdenskrig blev slottet benyttet af det Italienske Luftvåben og blev bombet af de allierende styrker. Slottet blev alvorligt beskadiget, men er i dag genopført i sin oprindelige pragt.

Slottet er på 61.000 m2 og er 42 meter højt. Der er ca. 1.200 værelser og 1.742 vinduer. Der er 4 indre gårdspladser og slottet er på 5 etager.

Men det er blot kedelige tal, der giver en ide om slottets størrelse og mål. Ca. 134 af værelsernen var til den kongelige bolig, og de værelser er så flot udsmykket, at ord alene ikke kan gøre det.

Hvert eneste rum er overdådigt udsmykket og rummer en rigdom af detaljer, der næsten gør det umuligt at overskue.

Baia Domizia, Del 4
Hallen på slottet. En af de mest imponerende trapper, som vi har set

Baia Domizia, Del 4
Rummene er helt fantastisk udsmykket

Baia Domizia, Del 4
Man skulle tro at dette er en figur. Men det er et maleri, der er så detaljeret med skygger at det næsten er 3D

Baia Domizia, Del 4
Flot udskykket mødebord. Der var indlagte malerier langs kanten i bordpladen

Baia Domizia, Del 4
Et af de mange soveværelser. Flot, men kunne nu ikke tænke mig at sove der :)

Baia Domizia, Del 4
Det ligner en tronstol, men faktisk er det en stol med vinger. Dvs. en slags elevator som via snoretræk kunne hæves til etagen ovenover

Baia Domizia, Del 4
Et fuglebur med en ur i bunden. Det har vi ikke set før :)

Turen rundt på slottet tager et par timer, og derefter er slotsparken et besøg værd. Parken er på 120 hektarer og er ca. et par kilometer lang. Det er en god ide, at tage bussen eller en hestevogn ud til den fjerneste ende af parken, og så spadsere tilbage til slottet.

Baia Domizia, Del 4
Slotsparken er pænt stor

Undervejs tilbage kan man så kigge på de flotte fontæner og vandfald, som løber gennem hele parken.

Baia Domizia, Del 4
Der er en lang række større og mindre vandfald i parken

Baia Domizia, Del 4
Alle fontænerne er udsmykket med figurer og statuer

Baia Domizia, Del 4
Delfinfontænen

Baia Domizia, Del 4
En af de utallige statuer i parken

Vi brugte vel lidt over 4 timer på slottet og i parken. Vi var godt brugte og trætte, da vi kom hjem, men en stor oplevelse rigere.

Baia Domizia, Del 4
Det var en varm – men meget smuk – tur i den store slotspark

Vores ophold på Baia Domizia er nu slut. Vores ældste datter Line har været til håndboldstævne ca. 250 km. herfra, og hende skal vi hente nu. Vi skal så sammen op til Garda søen. Det glæder vi os til, for der har vi ikke været før.

Baia Domizia, Del 4
Vi så mange idylliske landsbyer på vores vej nordpå til Gardasøen

 

Links:
Relevante Link(s) : Baia Domizia
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4

 

 

 

Fakta om camping i Italien

Biludstyr og sikkerhed

Det er obligatorisk at medbringe advarselstrekant og sikkerhedsvest til alle i bilen. Man skal bruge seler både for og bag, og børn skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, lige som i Danmark. Dæk og snekæder er der visse regler og perioder for det, oplysninger om dette kan findes her. http://www.fdm.dk/biler/biludstyr/daek/regler-vinterdaek-udlandet

Færdselsregler

Regler i forhold til promillegrænser og snakke i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. For bilister med under 3 års køreerfaring er promillegrænsen 0,0. Radar og laserdetektorer er forbudt at bruge, men det er tilladt at bruge POI funktionen i GPS’en. Nærlyset skal være tændt om dagen uden for bebyggede områder. Der er højrevigepligt.

Parkering/standsning i bebyggede områder er kun tilladt i højre side af vejen hvor der er to-vejs trafik. I en ensrettet gade er parkering/standsning tilladt i højre eller venstre side, forudsat at der er mindst 3 m fri plads i bredden af vejen. I de større byer nær centrum er der P-zoner hvor betaling er nødvendig, disser er angivet med blå vejskilte. I Rom er det forbudt at parkere i en del af det historiske centrum på hverdage mellem kl. 07 og 20. Handicapparkering er gældende efter fælles EU-retningslinjer og med et godkendt EU-skilt, dog kan der være lokale regler.

Skal man f. eks. have cykler bag på bilen/autocamper/campingvognen skal man have et rødt og hvidstribet advarselsskilt bagpå. Skiltet skal måle 50 x 50 cm og skal være fremstillet af reflekterende materiale. Skiltet kan købes i Danmark. I Italien kan det købes på servicestationer og autoudstyrsbutikker. På Italiensk hedder skiltet ”pannello per carichi sporgenti”. HUSK at det du hægter bag på køretøjet ikke må overstige 30% af køretøjets længde

Camping

Er normalt ikke tilladt i nationalparker og statslige skove, der er dog visse steder det er. Her udover er det kun tilladt på officielle campingpladser.

Hastigheder

  • I byer må man kører max 50 km/t
  • På landeveje må personbiler og autocamper under 3500 kg, motorcykler over 150cc kører 90/110 km/t
  • På landeveje må personbil med campingvogn kører 70 km/t
  • På motorvej må personbil og autocamper under 3500 kg, motorcykler over 150cc kører 130 km/t
  • På motorvej må personbil med campingvogn kører 80 km/t
  • Personer som har haft kørerkort i mindre end 3 år, må på landeveje max kører 90 km/t og på motorveje 100 km/t

Man kan fra den Italienske bilklub ACI på tlf. 0039 06 491716 få trafikinformation for Italien på forskellige sprog.

Miljø og Vej/bro/tunnel afgift

I flere byer i Italien er der indført miljøzoner, som gør at det er forbudt at køre ind i byerne (Se nyttige links). Italien har også flere bjergpas, hvor det ikke er tilladt at kører med campingvognen bag på (Se nyttige links). Ligeledes er det forbudt at kører med campingvogn ved Amalfi kysten på strækningen SS163 lige syd for Napoli, da der er smalle veje. Autocampere forbydes om sommeren på strækningen mellem Vietri sul Mare og Positano. Vej, tunneller og bjergpas afgifter se Nyttige links herunder.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort.

Nationalsproget

Italiensk

Toldregler

EU's toldregler er gældende

Strøm

220V vekselstrøm

Brændstof

Benzin hedder Benzina Senza piombo/Benzina verde, og findes i Normal 95 og Special 98. Diesel hedder Gasolio/Diesel

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis -  Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ud over 112 som vi kender hjemmefra kan man benytte 118 til ambulance, 113 til politi og 115 til brandvæsen.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter.  Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52. Har man ikke kasko eller vejhjælp med europadækning, kan man via den italienske bilklub ACI på tlf. 800 116 800 få hjælp mod betaling.

Links til at finde Campingpladser i Italien

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information