aoc logo 246

 

Klar til afgang med vores lånte LMC Style 450 D

Vi har for første gang været på camping på Rømø med campingvogn. Men langt fra sidste gang, for øen imponerer med flotte strande, fantastisk natur og en masse spændende oplevelser.

Rømø er en af de danske vadehavsøer. Den ligger ca. 10 km. ude i Nordsøen og er forbundet med fastlandet via en lang dæmning. Da vi kørte ud på dæmningen for at komme til Rømø, kunne vi ikke undgå at blive lidt imponeret. Dæmningen er en helt lige vej, der strækker sig fra fastlandet og ud til Rømø, der kun kan anes som en silhuet i horisonten.  Det må have været et kæmpe arbejde at bygge den.

Dæmningen ud til Rømø er ca. 10 km. lang og der er flot udsigt over Vadehavet på turen ud til øenDæmningen ud til Rømø er ca. 10 km. lang og der er flot udsigt over Vadehavet på turen ud til øen

Flere steder på dæmningen er der lavet rastepladser. Her kan man sagtens holde ind med en campingvogn på krogen. Der er en fantastisk udsigt over Vadehavet fra dæmningen, og man kan tydelig se forskellen der på ebbe og flod.

Flere steder på dæmningen kan man holde ind og holde pauseFlere steder på dæmningen kan man holde ind og holde pause

Langs dæmningen er der lavet sivgårde for at inddæmme mere land. Om det lykkedes ved vi ikke, men man holdt i hvert fald op med at vedligeholde dem i 1998.

Hvis du nu ikke lige ved hvad en Sivgård er, så se med i denne lille video fra dæmningen:

Vi skulle bo på Lakolk Camping. Den ligger lige ned til stranden ud mod Nordsøen. Der går en fin vej fra dæmningen ud til Lakolk, og det tog kun få minutter at krydse øen.

Stor campingplads med fine faciliteter

Lakolk Camping er en stor campingplads. Der er fine faciliteter og flere servicebygninger placeret over hele campingpladsen.

Receptionen på Lakolk campingReceptionen på Lakolk camping

Enhederne er ikke de største, så man skal nok huske at reservere en stor plads, hvis man har en stor campingvogn. Vores campingvogn er ca. 7 meter lang, og det gik kun lige at få plads til den.

Campingpladsen ligger som nævnt lige bag første klitrække ud mod Nordsøen, og der er ikke særlig meget læ for vinden. Så husk stormsikring.

Vi lagde os med ryggen til vinden, og så havde vi fint læ under solsejlet. Desværre havde vi glemt vognafdækningen til campingvognen, så vi fik lidt træk ind under vognenVi lagde os med ryggen til vinden, og så havde vi fint læ under solsejlet. Desværre havde vi glemt vognafdækningen til campingvognen, så vi fik lidt træk ind under vognen

Lakolk camping er en fin campingplads. Der er ordnede forhold, styr på tingene og rent og pænt. Pladsen er flittigt besøgt at tyskere, der kommer pga. af den fine strand ved campingpladsen.

En af servicebygningerne på campingpladsenEn af servicebygningerne på campingpladsen

romo lmc 2016 07Køkkenerne er fine og med god plads til at spise

En af campingpladsens legepladserEn af campingpladsens legepladser

Også børnene har deres egen afdeling i servicebygningenOgså børnene har deres egen afdeling i servicebygningen

Der er også en del tyske fastliggere på Lakolk camping. Ligesom i Tyskland gør de også her overdrevent brug af læsejl. De indhegner deres enhed med læsejl laver at et presenninglignende materiale, så det nærmest virker som om at enheden er omkranset af en mur. Det virker lidt underligt, men hvis det er sådan, de gerne vil have det, så er det vel ok.

Forstår ikke rigtigt hvor at de tyske fastliggere bygger mur af læsejl rundt om deres enhed. Kønt er det i hvert fald ikke.Forstår ikke rigtigt hvor at de tyske fastliggere bygger mur af læsejl rundt om deres enhed. Kønt er det i hvert fald ikke.

Vi sover som konger, dronninger og prinsesser

Vi har lånt en LMC Style 450D denne sæson, og det er første gang vi er på en længere tur med den. Turen til Rømø gik fint. LMC laver fine campingvogne med gode køreegenskaber, og denne er ingen undtagelse. Den følger pænt med bag vores bil – end ikke i hård sidevind, mærker vi særlig meget til den.

LMC Style 450D er indrettet med fritstående dobbeltseng og siddegruppe. Vi voksne sover i den store dobbeltseng, og siddegruppen er blevet redt op til Sissel. Her har hun sit domæne med sit lys og legetøj.

Vores seng – og den er helt fantastisk at sove iVores seng – og den er helt fantastisk at sove i

Fin detalje – 230V udtag ved senge til f.eks. mobilladerFin detalje – 230V udtag ved senge til f.eks. mobillader

Der er flytbare spots over sengen, og fin aflægningsplads på hylden under overskabene.Der er flytbare spots over sengen, og fin aflægningsplads på hylden under overskabene.

Vi sover alle helt fantastisk i vores LMC. I en fritstående seng skal man dels ikke kravle over hinanden for at komme ud og ind af sengen, og dels er der ingen vægge, man kan støde ind i, når man vender sig i sengen. Det er stort set som at sove derhjemme. Vi har prøvet mange campingvogne gennem tiden, og dette er nok den seng, vi til dato har sovet bedst i.

Sissels domæneSissels domæne

Lige ved siden af siddegruppen er der et lille bord. Vi bruger det primært til Sissels ting når hun skal skiftes eller plejes. Her er der også plads til et fjernsyn.Lige ved siden af siddegruppen er der et lille bord. Vi bruger det primært til Sissels ting når hun skal skiftes eller plejes. Her er der også plads til et fjernsyn.

Også Sissel sover godt. Hun kan ikke sige det med ord, men hun vågner næsten ikke løbet af natten, og hun sover længere end normalt. Så det må betyde, at hun ligger godt der.

Sissel hygger sig virkelig i sin opredningSissel hygger sig virkelig i sin opredning

I en indretning med dobbeltseng og siddegruppe, er det faktisk vigtigt at man sover godt i opredningen i siddegruppen. Der er her at ens børn eller børnebørn sover, og de skal også sove godt for at få noget ud af en ferie. Så stor ros til LMC for dette.

Fin detalje. Dækslet til vandtanken er gjort fast med et gummibånd. Det er en lille ting, men alligevel meget praktisk, da låget ikke så let bliver tabt eller forlagt.Fin detalje. Dækslet til vandtanken er gjort fast med et gummibånd. Det er en lille ting, men alligevel meget praktisk, da låget ikke så let bliver tabt eller forlagt.

En fin detalje mere ved vores LMC. Forteltlampen er anbragt lige over døren, og fungerer både som forteltslampe og indgangslys.En fin detalje mere ved vores LMC. Forteltlampen er anbragt lige over døren, og fungerer både som forteltslampe og indgangslys.

Du kan se mere om hvordan vores LMC Style 450D er indrettet i denne video:

Imponerende sandstrand

Vi havde hørt meget om strandene på Rømø, og strande ved Lakolk skulle være helt fantastisk. Så den skulle vi da se.

Stranden ved Lakolk er fantastisk. Der er over en kilometer fra klitterne og ned til vandet. Her kan man lige ane campingpladsen bag klitterne i baggrundenStranden ved Lakolk er fantastisk. Der er over en kilometer fra klitterne og ned til vandet. Her kan man lige ane campingpladsen bag klitterne i baggrunden

Vi har altid haft en aversion mod at køre bil på stranden, men denne gang gjorde vi en undtagelse. Der er nemlig lidt over en kilometer fra klitterne ned til vandet. Og så langt orkede vi ikke at skubbe Sissel i hendes kørestol, så vi gjorde som alle andre – vi tog bilen hen over sandet og ned til stranden.

Vejen ned til strandenVejen ned til stranden

Der var mange autocampere ned ved strandkanten. Vi fik fortalt, at netop tyskerne i deres autocampere kører for tæt på vandet ved lavvande, og bliver overrasket over hvor hurtigt at vandet stiger ved højvande. Så vi holdt god afstand til vandet.

Det var lidt for koldt til at bade, så de fleste gik bare tur langs vandet på den fine strandDet var lidt for koldt til at bade, så de fleste gik bare tur langs vandet på den fine strand

I Maj måned er sæsonen ikke på sidst højeste, men der var alligevel mange mennesker og køretøjer på stranden. De fleste sad i læ af deres biler og nød solen, og mange fløj med drager på den brede strand. Tror at der vil være et leben uden lige i højsæsonen.

Der er både grillbar og toiletbygning nede ved vandetDer er både grillbar og toiletbygning nede ved vandet

Der er ved at vokse en ny klitrække frem tæt ved vandet. For at beskytte den fine natur, er det derfor ikke længere tilladt at køre i bil fra Lakolk til Rømøs anden store strand, nemlig Sønderstrand. Men det det er stadig tilladt at gå tur i de nye klitter.

Hertil og ikke længere. For at beskytte den ny klitrække, er bilkørsel forbudt på stranden mellem Lakolk og SønderstrandHertil og ikke længere. For at beskytte den ny klitrække, er bilkørsel forbudt på stranden mellem Lakolk og Sønderstrand

Det vilde western på Rømø

Lige uden for campingpladsen ligger Lakolk Butikscenter. Her er butikker med souvenirs, brugskunst, tøj, et lille supermarked og en del spisesteder.

Lakolk ButikscenterLakolk Butikscenter

Vi brugte ikke særlig mange penge i Lakolk Butikscenter. Men vi skulle da lige have en is, og Sissel fik en ny vindmølle.Vi brugte ikke særlig mange penge i Lakolk Butikscenter. Men vi skulle da lige have en is, og Sissel fik en ny vindmølle.

Med så mange tyskere på øen, skulle man tro at det er Schlager-musik, der hersker på øen. Men det er bestemt ikke tilfældet. Lige ved siden af receptionen på Lakolk camping, ligger Country Café Rømø.

Country Café Rømø er et anderledes og meget frisk pust. Og så er det virkelig gennemført i stilenCountry Café Rømø er et anderledes og meget frisk pust. Og så er det virkelig gennemført i stilen

Stedet er ny-åbnet, og man skulle næsten tro at man trådte ind i en vaskeægte Western Saloon der. Stedet er gennemført til mindste detalje, og emmer af både sjæl og engagement. Værtsparret Helmuth og Nenne har lagt deres hjerteblod i stedet og det bære stedet præg af.

Der er masser af god musik, og en dejlig afslappet atmosfære. Flere gange om måneden er der levende musik der.

Scenen er ikke stor, men der er plads nok til store oplevelserScenen er ikke stor, men der er plads nok til store oplevelser

En del af stedet er endda dedikeret til en af de største danske countrymusikkere gennem tiden – nemlig Teddy Edelmann. Han har fået sit eget hjørne lige foran scenen, og et stort skilt på væggen stadfæster at nu er man i Teddy’s Corner.

Teddy’s CornerTeddy’s Corner

Lydanlægget er altid klart, og der står en guitar klar på scenen. Så hvis man skulle have lyst, er man velkommen til at give et nummer.

Stedet er fyldt med sjove og pudsige detaljerStedet er fyldt med sjove og pudsige detaljer

Nordeuropas bredeste strand

Hvis man synes at Lakolk strand er bred, så er det intet i forhold til Sønderstrand. Den ligger – som navnet antyder – på øens sydlige ende, og den er op til 4 km bred.

Sønderstrand på Rømø er op til 4 km. bredSønderstrand på Rømø er op til 4 km. bred

På stranden er det tilladt med strandsejlads for de 3-hjulede køretøjer, der drives af vinden. På Rømø har kitebuggies og de almindelige strandsejlere hver deres eget område.

Den nordlige del af Sønderstrand er afsat til kitebuggies, der styres med fødderne, mens armene holder fast i dragen, der driver køretøjet fremad. Den sydlige del af Sønderstrand er afsat til almindelige strandsejlere, blokarts, der har sejl og styr og er forholdsvis nemme at køre.

Lige som ved Lakolk er det tilladt for biler at køre helt ud til havet, men man skal være opmærksom på, at det er et område som ofte bliver oversvømmet ved højvande.

Der er en lille parkeringsplads lige efter diget ved stranden. Her stoppede vi. Der var simpelthen så langt ned til vandet, at vi end ikke gad at køre derned i bilen. Men stranden var ganske imponerende, så vi var glade for at have set den.

Unikke og meget specielle seværdigheder

Rømø er ikke større end at man cykle øen rundt på en dag, så man bør give sig tid til at se øens seværdigheder, når man nu alligevel er på øen. Vi tog en tur rundt på øen, og her er de ting, som vi så.

Kommandørgården

I byen Juvre ligger Rømøs gamle Kommandørgård. Den er fra 1746 og vidner om Rømøs storhedstid med hvalfangst. En kommandør var kaptajn på et hvalfangerskib og mange af dem tjente så godt, at de kunne bygge flotte gårde dekoreret med frisiske og hollandske kakler, smukt malede paneler og udstyret med flotte møbler og kobbertøj.

Indgangen til KommandørgårdenIndgangen til Kommandørgården

I en lade kommer man helt tæt på et kæmpe skelet fra en kaskelothval, der giver et godt indtryk af, hvilke store dyr og naturkræfter datidens kaptajner kæmpede med i det nordlige ishav.I en lade kommer man helt tæt på et kæmpe skelet fra en kaskelothval, der giver et godt indtryk af, hvilke store dyr og naturkræfter datidens kaptajner kæmpede med i det nordlige ishav.

Gården er fuldt restaureret med paneler, lofter og døre. Væggene er dækket af hollandske fliser og inventaret er efter datidens normer meget fornemt.

Gården er indrettet med møbler, og giver et fint billede af hvordan man levede og boede i 1700 talletGården er indrettet med møbler, og giver et fint billede af hvordan man levede og boede i 1700 tallet

Stue med hollandske fliserStue med hollandske fliser

En Kommandør er det hollandske ord for kaptajn, og der var engang 50 søfolk fra Rømø, der sejlede som kaptajner på hollandske og tyske skibe, der gik på hvalfangst ved Grønland.

Gården er smukt restaureret, og der er fine udsmykninger flere steder i bygningenGården er smukt restaureret, og der er fine udsmykninger flere steder i bygningen

Kommandørgården er en del af Nationalmuseet, og der er gratis adgang.

Danmarks ældste og mindste skole

En anden pudsig seværdighed er skolen i Toftum. Det er Danmarks ældste og mindste. Den blev oprettet på privat initiativ af en kreds af beboere i Toftum og Juvre i 1784. Det var 30 år før, der i 1814 blev indført almindelig undervisningspligt i Danmark.

Danmarks ældste og mindste skole. Den var i brug indtil 1874, og rummede sommetider op til 40 børnDanmarks ældste og mindste skole. Den var i brug indtil 1874, og rummede sommetider op til 40 børn

Læreren var altid en gammel kommandør, og han blev betalt direkte af forældrene med både penge og naturalier. Pigerne skulle efter tur gøre rent i klasseværelset, og drengene skulle medbringe brændsel og sørge for, at der var ild i bilæggerovnen. Derudover skulle læreren efter tur spise hos forældrene.

Tænk at undervise 40 børn i dette lokaleTænk at undervise 40 børn i dette lokale

Det koster ikke noget at kigge ind i den lille skole. Man skal blot huske at lukke døren efter sig, når man går ud

Rømø Kirke     

Kirken er oprindelig bygget i sengotisk stil, men den er blevet stærkt udvidet i 16-1700 tallet. Kirken er viet til de søfarendes helgen, Sct. Clemens, og den rummer flere smukke kirkeskibe og tre store lysekroner, skænket af de søfarende.

Den har åbent hver tirsdag til fredag mellem 8 og 16 hele året.

Rømø KirkeRømø Kirke

På kirkegården ved Rømø Kirke kan man også langs nordmuren er en enestående samling karakteristiske gravsten over grønlandskommandørerne. Flere har en hel lille levnedsbeskrivelse om kaptajnen og hans familie.

De mange gravsten over KommandørkaptajnerneDe mange gravsten over Kommandørkaptajnerne

Hvalbenshegnet i Juvre

Træ var en mangelvare på Rømø, og Kommandørerne tog derfor ofte underkæber fra hvaler med hjem til Rømø. Her blev de brugt som indgangsportaler eller hegn. Der er bevaret et af disse hegn, og det står i Juvre.

Hvalbenshegnet i JuvreHvalbenshegnet i Juvre

Det ligner nærmest gammel cement, men det er altså lavet af hvalben.

Masser af flot natur

Rømø har en helt unik natur. Den er vindblæst og præget af klitter og sandflugt. Der er mange afmærkede vandrestier på øen, og der er meget at se på.

Der er fine muligheder for at gå ture på Rømø og opleve den smukke natur helt tæt påDer er fine muligheder for at gå ture på Rømø og opleve den smukke natur helt tæt på

Vi havde nogle dejlige dage på Rømø, og tror ikke det er sidste gang, vi besøger øen.

Nyttige links:

 

Følg os her...

Følg os på Facebook, Instagram og Youtube - så går du ikke glib af nogle opdateringer herfra :)

1282659883_facebook  1282659856_youtube  Følg os på Instagram

 

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Alt Om Campings Nyhedsbrev

* indicates required

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information