frankrig 2018 catherina del4 01

Vi, og specielt Søren, har altid ønskes at se Oradour-sur-Glan, byen som står som et mindesmærke for nazisternes frygtelige massakre, som byen oplevede den 10. juni 1944.

 

Vi have udset os en lille campingplads i Aix-sur-Vienne, Camping Municipal Les Greves**, som ligger ud til floden ’la Vienne’. 

frankrig 2018 catherina del4 02

Vi ankom hen på formiddagen og var lidt spændt på om vi overhovedet kunne få en plads. Det var dog ikke noget problem og inden vi havde set os om, var vi installeret og klar til at få lidt morgenmad/frokost. 

frankrig 2018 catherina del4 03

Det var en smule overskyet og ikke helt så varmt, men ikke mere end at vi sagtens kunne sidde udenfor. Vi satte ikke vores lufttelt op, da vi kun skulle være her et par dage og ikke opholde os så længe på selve campingpladsen.

frankrig 2018 catherina del4 04

En bøde på 90€

Allerede næste morgen kørte vi af sted, med GPS’en sat på Oradour-sur-Glan, spøgelsesbyen som nu ligger som et mindesmærke for de 642 personer, som blev ofte for massakren i 1944.

Inden vi dog kunne komme helt til Oradour, måtte vi lige slippe 90€ til en meget streng Gendarmerie. Vi holdt ved et t-kryds, foran os holdt en lastbil og der er helt og aldeles frit udsyn til begge sider. Både lastbilen og vi skulle dreje til højre og da lastbilen kører ud, kan vi se at der stadig ikke kommer en eneste bil, så vi triller stille og roligt ud efter lastbilen, ligeså gør den lille franske bil der holder bag os. Men men men, det det må man ikke!!

Små 50 meter nede af den vej vi drejede ud på, hold der en politibil og vinker os og bilen bag os ind. Gendarmerieen fortalte at vi ikke havde holdt stille, vi fortalte at der var frit og vi havde holdt bag lastbilen og kunne se der var frit. Men han var ikke til at rokke. Når der er en fuldt optrukken hvid streg, SÅ skal bilen holde helt og aldeles stille, uanset hvad, så at betale 90€ - øv øv øv.

Efter den lille detalje, var vi ekstra opmærksomme på hvide streger og oplevede heldigvis ikke mere de sidste par kilometer til Oradour.

Ved Oradour-sur-Glan er der fin skiltning til parkering og vi fik parkeret og gik mod indgangen som er på den modsatte side af selve byen.

Oradour-sur-Glan - lidt historie

Den 10. juni 1944 var en almindelig lørdag som var præget af, at det var markedsdag i Oradour. Der var mange mennesker i byen netop denne dag, da Oradour var den eneste by på egnen, hvor man kunne få udleveret sin månedlige tobaksration. 

Snakken i butikker og værtshuse, har sikkert drejet som situationen i landet, da de allierede var gået i land i Normandiet 4 dagen tidligere.

Lidt over kl. 14 kørte en af tyske halvbæltekøretøjer over broen til floden Glane og ind i byen. Inden der var gået mere end en time, var alle de veje der førte ud af byen, spærret og samtlige indbyggere ført ind på byens torv, under påskud af, at der skule foretages identitetskontrol. 

Byens mænd blev delt i grupper og gennet ind i værksteder, lader, stalde og skure. Kvinder og børn blev samlet på torvet og drevet op i kirken.

Præcist kl. 16 lød der et brag fra en granat på torvet. Det var signalet til udslettelse af den lille bys befolkning. Systematisk blev landsbyens mænd, som blev holdt indespærret rundt om i byen, skudt ned af de tyske SS-soldater. Fra kirken kunne kvinderne og børnene hører hvad der foregik ude i byen. Derefter begyndte SS soldaterne at brænde husene og de skudte mænd af.

En time senere placerede de tyske soldater en kasse ved alteret i kirken og trak lunter hen til indgangsdøren. Lunterne antændtes og de 2 døre til kirken blev låst udefra. Kort efter lød flere brag fra kirken. Giftig, sort røg bredte sig i den lille kirke og blandende sig med skrig og råb. 

Kvinder og børn forsøgte at flygte gennem vinduerne og dørene, mens de prøvede at holdt vejret - men forgæves. Så̊ snart SS-soldaterne så dem ved vinduerne, blev de skudt af soldater udefra. 

Det var tyskernes hensigt, at kvæle kvinder og børn i kirken, men det mislykkedes. I stedet åbnede de igen dørene, smed granater ind og fyrede i hundredvis af skud af. Til allersidst gik de ind i kirken og skød dem der endnu ikke var døde af giftgas eller skud, hvorefter de satte ild til kirken.

Mens massakren i kirken stod på, var andre soldater gået i gang med at plyndre byen for værdier. Da kommandøren mente, at der ikke var flere overlevende i byen, gav han ordre til at overhælde hele byen med benzin og sætte derpå ild til den. 

Her nedenfor kan du se lidt billeder fra Oradour-sur-Glan.

Kun en kvinde, Marguerite Rouffanche, undslap fra kirken. Hun fandt en stige og kravlede op til nogle mindre vinduer øverst i kirken, hvorfra hun sprang ned. Selvom hun blev ramt af kugler fra soldaterne, overlevede hun og har siden kunne fortælle den grufulde historie om hvad der skete i Oradour-sur-Glan den 10. juni 1944.

Mod de hjemmelige himmelstrøg

Efter en dag med afslapning pakkede vi ned en sidste gang. Ferien var ved at være slut og arbejdsdagen skulle snart tage sin begyndelse igen.  

frankrig 2018 catherina del4 05

Vi plejer at ville undgå at køre igennem Paris, men i år ville vil gøre en udtagelse, bare for at se om det evt. kunne betale sig. Det var helt ok at køre den vej, men dog skulle vi være lidt mere oppe på mærkerne, for trafikken var en kende mere tæt end af den omfartsvej som kører rundt om Paris. Men vi nåede at få et lille glimt af Eiffeltårnet. 

frankrig 2018 catherina del4 06

frankrig 2018 catherina del4 07

Derefter kørte vi ind i Belgien og fortsatte den vej op. Det kørte rigtigt fint og inden vi havde fået set os om, var vi igen i Tyskland. Da klokken nærmede sig 22, og vi var ved at være trætte, kørte vi ind på en resteplads mellem Hamborg og Flensburg for at overnatte. Grunden til vi ikke forsatte helt hjem var, ikke kun fordi vi bare trætte og det derfor ville være uforsvarligt at fortsætte, men vi ville gerne lige forbi grænsekiosken og få skiftet den ene gasflaske. Det er jo trods alt meget billigere at gøre syd for grænsen, en hjemme i Danmark.

Tak fordi du læste med. Har du nogle spørgsmål er du velkomme til at skrive dem i kommentarfeltet her nedenfor.

Nyttige Links

 

 

TAGS:

Fakta om camping i Frankrig

Biludstyr og sikkerhed

Det er påbudt at bruge seler både for og bag, og have kørelyset tændt. Det er obligatorisk at medbringe Advarselstrekant, Brandslukker, Forbindskasse, Sikkerhedsvest (EU-godkendt, EN471 og kan være gul, orange eller rød), Ekstra sæt pære til samtlige lygter og Styrthjelm hvis kørsel på motorcykel. Alkoholtester (formelt lovkrav). Det er TOTAL forbudt at bruge headsæt/høretelefoner når man kører bil og på cykel.

Promillegrænsen er som i Danmark, dog hvis man har under 3års køreerfaring er den på 0,2%. Hornet er forbudt om natten, der bruges lyset.

Camping

Camping udenfor for offentlige campingpladser er kun tilladt med tilladelse fra lodsejer eller off. myndighed. Deslige er det forbudt at campere i statsskove, nationalparker i særlige naturområder og ved strandene. Det frarådes at overnatte på rastepladserne og det er forbudt på gader og veje.

Hastigheder

 • Hastighedsgrænserne i byer er = 50 km/t
 • Landevej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 90 km/t
 • Landevej, køretøj over 3500 kg og bil m/anhænger, samlet vægt over 3500 kg** = 80 km/t
 • Motortrafikvej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 110 km/t
 • Motortrafikvej, køretøj over 3500 kg = 100 km/t
 • Motortrafikvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg, men under 12000 t = 90 km/t
 • Motorvej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 130 km/t *
 • Motorvej, køretøj over 3500 kg = 110 km/t *
 • Motorvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg = 90 km/t

Man må ikke kører i venstre vognbane på en 3 sporet motorvej med campingvogn/trailer bagefter.

Miljø og Vejafgift

Når man kører på de Franske motorveje betaler man pr. strækning man kører. Der betales ved den frakørsel som man forlader motorvejen af. Man kan betale med kontanter, Visa Eurocard, Mastercard, American Express. Der er ligeså betaling for at køre gennem tunnellerne og over broer (se nyttige links) Bjergpassene i Frankrig er gratis at passere, på nær Restefond.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort.

Nationalsprog

Fransk

Toldregler

Gældende for EU

Brændstof

Blyfri benzin hedder Sans plomb 95/95-E10/98 og Diesel hedder Gazole/Diesel/B8

Vigtige dokumenter

 • Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas
 • Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005)
 • Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS)
 • Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring)
 • DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade)
 • Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112.

Ud over 112 som vi kender hjemmefra, kan man i Frankrig komme i direkte kontakt med læge, politi eller brandvæsen:

 • Lægehjælp: 15
 • Politi: 17
 • Brandvæsen: 18

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30, hvis man har et Falck-abonnement.

Links til at finde Campingpladser i Frankrig

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information