Rumnien Clarajan 290918 01

Her er anden del af Clara og Jans beretning om deres tur til Rumænien. Denne artikel omhandler bl.a. turen til første campingplads i Rumænien.

Så går turen mod Rumænien til landcamping i Carrisora, ved vejen til Transfàgàrsàn.

Men først skulle vi lige over grænsen og vi skulle købe endnu en vingnette 2,5 euro til Rumænien. Den ene halvdel af parret der har arrangeret turen, Oana, er født og opvokset i Rumænien. Hun hjalp os, så der ikke opstod problemer med sproget. Det var ellers ikke nødvendigt.

Rumnien Clarajan 290918 02Alle vognene

Personalet var mere interesseret i, hvor vi kom fra med alle de campingvogne.

Vi ville som sædvane helst undgå motorvejene, som forresten er under kraftig udbygning i landet. Derfor tog vi sammen med vores tidligere gruppe den ”gamle” vej. Vej 7 (E 68) fra Arad til Deba, herfra motorvej til Sibiu.

Rumnien Clarajan 290918 03De små byer og boder

Rumnien Clarajan 290918 04

Igen rigtig flot natur, små landsbyer, masser af boder langs den snoede vej, der var så god og bred, at der ikke var problemer med modkørende. 

Rumnien Clarajan 290918 05Ved ikke om vestenvinden har væltet spiret, men til info. der bliver taget rigtig meget hensyn til fodgængere.

Rumnien Clarajan 290918 06Den færdige del af motorvejen.

Rumnien Clarajan 290918 07Cartisoara

Fra Sibiu og til marken, vi skulle ligge på, kørte vi på en mindre, men rimelig vej.

Lige før vi kom til vejen til Cartisoara, blev vi ringet op fortalt, at vejen var spærret på grund af motorløb. Heldigvis var der en tank med et stort parkeringsområde, vi kunne holde ind på den times tid det endnu ville vare.

Det viste sig dog, at vi alligevel kom før resten af flokken der tog motorvejen fra starten, da de kom igennem meget vejarbejde og dårlige omkørselsveje.

Rumnien Clarajan 290918 08Camping i naturen

Anderledes campingpladser

Det var en rigtig natura camping vi kom til. Der er ikke ret mange campingpladser i Rumænien endnu, men rigtig mange gæstegivere, disse har som regel en lille smule mark i området. Et af disse gæstgiverier havde så sat to stk. das op med hul i jorden og lavet en samlingshytte med fin grillplads.

Rumnien Clarajan 290918 09Vandløbet

Pladsen lå fint, lige ned til et vandløb. Marken var lidt kuperet men alle vogne kom til at stå lige.

Spændende udflugt

Næste dag stod den på bustur op og ned ad Transfàgàrsàn vejen. I alt 300 km. tur.

En vej der blev bygget af den Rumænske præsident Nicolae Ceaușescu, for at hans militær kunne benytte den over bjergene til Bukarest. Men den blev aldrig brugt til formålet. I dag er det en turistvej, og vej til test af biler og motorløb, som f.eks. dagen i forvejen hvor vi blev forsinket af et af disse motorløb.

Den er 90 km. lang og stiger til 2.134 m., med masser af hårnålesving. For dem der kender Trollstigen i Norge, så er Trollstigen vand ved siden af.

Vejen er ofte lukket fra oktober til juni på grund af den sne, der blokerer vejen. Sommetider kan vejen dog være åben så sent som i november, men på den anden side har der også været sne så tidligt som i august, så det er altid godt at tjekke forud for vejr- og vejforhold.

Rumnien Clarajan 290918 10Svingene.

Sikke en vej. Fra starten lidt svært at se noget på grund af de mange træer. Men selvom der kom lidt skyer og tåge ind over, fik vi flot syn over trægrænsen. Bussen holdt flere gange så vi kunne komme ud og nyde synet.

Rumnien Clarajan 290918 11
Vej byggeri

Rumnien Clarajan 290918 12En af de herreløse bunde

Store fåreflokke med deres hyrder og hunde. Desværre også mange herreløse hunde, der lever vildt.

Rumnien Clarajan 290918 13Balea Lac

Ved gletsjersøen på toppen ligger der en lille restaurant og et pensionat. Her serveres rumænsk mad som på landet. Da der er en kabelbane der går fra dalen, er der åbent hele året. Om vinteren bygges der et is hotel og verdens eneste is kirke hvor man kan blive viet.

Rumnien Clarajan 290918 14Markeds plads

Rumnien Clarajan 290918 15Mici

På toppen var der en længere pause. Det gav mulighed for at købe lokalt hjemmelavede røgvarer og uld tøj. Samt en del fra Kina. 

Vittus, vores anden halvdel af værtsparret inviterede på rigtig Mici. Mici er blandet småkød, en lidt grov fars, lavet som en rulle og grillet. Nej hvor det smagte, lidt stærkt, men godt, og så brød til. I Rumænien spiser man lyst brød til alt.

Rumnien Clarajan 290918 16Tunellen

Rumnien Clarajan 290918 17Nedkørslen

Men vi skulle jo også ned igen på den anden side. Først gennem Rumæniens længste tunnel, 887 m. og så endnu mere bjergtagen natur og vej på den anden side.

Rumnien Clarajan 290918 18Udsigten fra dæmning

Rumnien Clarajan 290918 19Kirken

Næste stop var ved Vidrau-dæmning. Senere et kloster og en kirke, og så fik vi et hurtigt kik op på ruinerne af det slot Dracula i virkeligheden boede på og hvor han spiddede sine ofre. Vi droppede på forhånd besøget på ruinen, da der er 1482 trappetrin derop. Det vil bentøjet og ryggen ikke helt være med på.

Vi kom retur til campingpladsen sent på dagen, rigtig godt trætte og mætte af de mange indtryk vi havde fået.

Rumnien Clarajan 290918 20En af de mange fårefarme, hvor hyrderne malker deres dyr morgen og aften.

 Læs også: Campingtur til Rumænien – rejsen dernedCampingtur til Rumænien – Oplevelser for livet i RumænienPå campingtur til Rumænien - Camping Vampire og Draculas slotPå Campingtur til Rumænien - Farvel til Rumænien og turen hjem

 

 

TAGS:

Fakta om camping i Rumænien

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant, Brandslukker, Forbindingskasse og sikkerhedsveste. Som du vil have i andre EU-lande

Færdselsregler

Man køre i højre side af vejen og overhaler kun venstre om. I rundkørslen ham man førsteret. Parkering er tilladt i højre side af vejen, og kun i færdselsretningen. 

Det frarådes at køre om natten pga. de dårlige veje, manglende afmærkninger af vejarbejde og lamgsomme hestevogne uden lys.

Promillegrænsen er på 0,0%

Hastigheder

  • Byområder = 50 km/t
  • Landeveje = 90 km/t
  • Motorveje = 130 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Der er ingen betalingsveje i Rumænien, men hvis man kører ind i Bulgarien fra byen Giurgiu er der dog afgift. Det samme er gældende for at krydse Donau-floden.

Camping

En ganske udbredt overnatnings form.

Valuta

Leu (RON) kreditkort i større byer og på turiststeder

Nationalsproget

Rumænsk

Toldregler

EU toldregler er gældende

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Benzinâ – Diesel. De fleste tankstationer findes ved de store veje der leder ud af byen.

Vigtige dokumenter

  • Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis
  • Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005)
  • Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS)
  • Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring)   
  • DK-skilt (hvis man IKKE har en EU-nummerplade)
  • Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land) 

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance 961 –Politi: 955. 

Lægehjælp: EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter.  Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. 

Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Rumænien har gode læger, men standarden på offentlige hospitaler ligger under den danske. Ved alvorlig sygdom tilrådes hjemrejse for behandling. 

Autohjælp: Er man kaskoforsikret kontakter manSOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30, hvis man har et Falck-abonnement. Man kan også hente ”Rødt-kort” appen som findes både til androit og iOS

Links til at finde Campingpladser i Spanien

Nyttige links

Motorvejsbetalinger Regler for kørsel med Campingvogn/trailer i udlandet kan være skærpet, brud på disse kan medføre bøde eller endog forbud mod videre kørsel. Læs mere om reglerne her: http://www.fdm.dk/biler/trailer-campingvogn/trailer-campingvogn-til-udlandet

 

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information