torben naess artikel 2 01

Her er en fortælling mere fra Torben Næss. Også denne artikel handler dels om lystfiskeri i Frankrig, men i ligeså høj grad om den smukke og spændende natur i området omkring Auvergne og Lozère

Straks da jeg ud ad mit hotelvindue på 1. sal kigger mod øst, ser jeg over trætoppen vulkankeglen, og da jeg derpå går over til det andet vindue, ser jeg mod syd til venstre en anden, skråt afskåret vulkankegle og til højre for den Jonas-grotterne, hvor vore forfædre boede i drypstenshulerne med stalaktiter, der vokser nedad, og stalagmiter, der vokser opad, efterhånden som vandet siver gennem klippen og aflejrer den hårde kalk.

På min 'Tour de France med fiskestang' er jeg nu kommet til det største, sammenhængende vulkanområde i Europa lige nordvest for Massif Central. Hele dette område hedder Auvergne og er et højland med sne om vinteren. Det omfatter flere départementer, hvoraf det centrale er Puy-de-Dôme med "hovedstaden" Clermont-Ferrand, men det omfatter for eksempel også départementet Cantal.

Disse vulkanske bjergtoppe hedder her puys, og de er talrige, stedvis ser man dem side om side horisonten rundt. Den ene af dem hedder Le Puy de Dôme og har givet navn til départementet, den løfter sig svimlende op til 1464 meter over havet med et flot udsyn oppefra og ligger stik vest for byen Clermont-Ferrand. Man kommer op til foden af den ad en ti grader stejl vej, den modsatte vej nærmest falder man ned i byen, hvis man ikke skifter ned til tredje gear som motorbremse. Tidligere kunne man mod betaling på 4,50 € køre op til toppen i egen bil, nu skal man parkere på en plads og derfra betale for en busbillet op til toppen.


Le Puy de Dôme

Den ældste vulkan daterer sig treogtyve millioner år tilbage, den yngste er kun seks tusinde år gammel, men de er nu alle inaktive, heldigvis. Mod nord ser man et helt rundt krater i Puy de Pariou, det virker bekendt og er da også det, som Volvic bruger som reklame for sit klare "franskvand".

Når man kører gennem de små byer, er kantstenene gråsorte og jorden ved siden af brunsort, det er størknet lava, der som flydende lava i en strøm er kommet fra det flydende magma-lag under jordskorpen. Efter hundrede år er lavaen frodig, så der vokser både træer og buske overalt.

Mod syd ligger Puy de Sancy, det højeste punkt i Auvergne med sine 1885 meter over havet. Man kommer derop ad 864 trappetrin og ser derfra ud over Lac de Pavin, Pavin-søen, som man let kan køre til i bil via byen Besse vest for byen Issoire ved Allierfloden, der har givet navn til départementet mod nord med hovedbyen Moulins, se kapitlet om Allierfloden. Pavin-søen tiltrækker mange lystfiskere på grund af sine store ørreder, stallinger og krebs. Den afvandes af floden Couze du Pavin, som munder ud i Allierfloden ved Issoire, hvortil man kommer ad den gratis motorvej A 75. Alle afvandingsstrømme hedder her en couze.


Lac Pavin

Vulkankraterne er ofte opfyldt af vulkansøer, således også Sancy, den yngste med seks tusinde år på bagen. Det er den, der inspirerede Jules Verne til den legendariske beretning om "Rejsen til Jordens indre". Allerede ved indkørslen til Auvergne mødes man foruden et skilt om vulkanområdet af et skilt med tegninger af langrend, af lystfiskeri og af osteproduktion. Det var Charles de Gaulle, der engang sagde, at man jo ikke kan styre et land, der laver 427 forskellige slags oste - det kunne han heller ikke, og det har de efterfølgende præsidenter da heller ikke kunnet, men det er næppe ostenes skyld, snarere franskmændenes.

Efter en yderst regnfuld og kølig sommer det år i dette område i juli og august havde der nu været en uge med sol og vindstille. Det var håbløst at fange noget i Pavin-søen i det vejr, men Couze du Pavin var overdækket af træer langs bredderne. Der var ganske vist kun plads til korte kast med fluestangen, men jeg "raslede" løsline ud gennem løberingene og lod vådfluen på flydeline og kort forfang glide nedad med strømmen, hvorpå jeg kunne animere den til at "kæmpe sig" opstrøms igen. Det var jo aldrig gået med en tørflue, kun nedstrøms, opad igen ville den ikke kunne andet end at skræmme fiskene.

På en stille times tid fangede jeg to smukke, mindre bækørreder, der genvandt friheden, da jeg allerede i femte kast havde fanget en "regnbue",der ved hjemkomsten til hotellet vejede 1375 gram og målte niogtredive centimeter i længden.


Regnbueørred

I nærheden af Le Puy de Dôme ligger et museum for området, Vulcania, som absolut er et besøg værd. Bemærk at der uden for sæsonen er lukket mandag og tirsdag, til gengæld er der åbent lørdag og søndag. Man ser kratere, man hører vulkaner eksplodere i udbrud, man kommer ind i et lokale og må holde godt fast i et gelænder, for man bliver udsat for voldsomme jordskælv, der er utroligt virkelighedstro. En virkelig rystende oplevelse, må jeg sige, en man vil huske for resten af sit liv.


Vucanica

Der er en udmærket campingplads ved byen Besse, men man kan også køre en halv time længere til Le Lac des Estives ved Montgreleix i Cantal.

Her er der tre hektar med en syv og en halv meter dyb put-and-take-sø udelukkende forbeholdt fluefiskeri, hvis man er til denne form for ferie med stenhytter, træhytter og campingvogne til leje, men ellers kan man på engelsk kontakte Glen Grapinet og hans 100 mand store fiskeguides på tlf. fra DK +33-6-16.37.27.91 (i Frankrig 06.16.37.27.91) og her få hjælp til fiskeri i dette enestående, naturskønne område i Europa.

Herfra kan man køre til regionen La Lozère og ved byen Langogne campere ved den smukke opdæmningssø Lac de Naussac, hvor man også kan fiske samt sejle, bade, spille tennis, spise og hygge sig i egen campingvogn, autocamper eller leje hytte, kort og godt holde ferie og blive solbrændt i 1100 meters højde over havet, jf. annoncen herfor i AltOmCamping.dk.

Knæk og bræk til de fiskende campister og god tur til både dem og de ikke-fiskende.

Tekst og fotos: Torben Næss

Links:
Send til Facebook  

 

Fakta om camping i Frankrig

Biludstyr og sikkerhed

Det er påbudt at bruge seler både for og bag, og have kørelyset tændt. Det er obligatorisk at medbringe Advarselstrekant, Brandslukker, Forbindskasse, Sikkerhedsvest (EU-godkendt, EN471 og kan være gul, orange eller rød), Ekstra sæt pære til samtlige lygter og Styrthjelm hvis kørsel på motorcykel. Alkoholtester (formelt lovkrav). Det er TOTAL forbudt at bruge headsæt/høretelefoner når man kører bil og på cykel.

Promillegrænsen er som i Danmark, dog hvis man har under 3års køreerfaring er den på 0,2%. Hornet er forbudt om natten, der bruges lyset.

Camping

Camping udenfor for offentlige campingpladser er kun tilladt med tilladelse fra lodsejer eller off. myndighed. Deslige er det forbudt at campere i statsskove, nationalparker i særlige naturområder og ved strandene. Det frarådes at overnatte på rastepladserne og det er forbudt på gader og veje.

Hastigheder

 • Hastighedsgrænserne i byer er = 50 km/t
 • Landevej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 90 km/t
 • Landevej, køretøj over 3500 kg og bil m/anhænger, samlet vægt over 3500 kg** = 80 km/t
 • Motortrafikvej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 110 km/t
 • Motortrafikvej, køretøj over 3500 kg = 100 km/t
 • Motortrafikvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg, men under 12000 t = 90 km/t
 • Motorvej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 130 km/t *
 • Motorvej, køretøj over 3500 kg = 110 km/t *
 • Motorvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg = 90 km/t

Man må ikke kører i venstre vognbane på en 3 sporet motorvej med campingvogn/trailer bagefter.

Miljø og Vejafgift

Når man kører på de Franske motorveje betaler man pr. strækning man kører. Der betales ved den frakørsel som man forlader motorvejen af. Man kan betale med kontanter, Visa Eurocard, Mastercard, American Express. Der er ligeså betaling for at køre gennem tunnellerne og over broer (se nyttige links) Bjergpassene i Frankrig er gratis at passere, på nær Restefond.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort.

Nationalsprog

Fransk

Toldregler

Gældende for EU

Brændstof

Blyfri benzin hedder Sans plomb 95/95-E10/98 og Diesel hedder Gazole/Diesel/B8

Vigtige dokumenter

 • Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas
 • Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005)
 • Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS)
 • Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring)
 • DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade)
 • Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112.

Ud over 112 som vi kender hjemmefra, kan man i Frankrig komme i direkte kontakt med læge, politi eller brandvæsen:

 • Lægehjælp: 15
 • Politi: 17
 • Brandvæsen: 18

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30, hvis man har et Falck-abonnement.

Links til at finde Campingpladser i Frankrig

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information