amsterdam april08 del2 05

Som turist i en storby kommer man nok ikke uden om sightseeing og shopping. Også her har Amsterdam meget at byde på.

Som turist er der meget at se i Amsterdam. Museer, gallerier, seværdigheder, arkitektur osv.. De vigtigste er nok Anne Franks Hus, Rembrandt Museet, Rijks Museum og Stedelijk Museum er nok de største. Men der er mange andre museer, og vi skal ikke nævne dem alle her. Men blandt de mere specielle er Amsterdam Tortur Museum, Sex Museumet og Heineken Experience for de ølglade. Vi skal ikke kunne sige meget mere om museerne i byen, da vi ikke tager på museum, når vi besøger byen. Men du kan se en liste over de fleste museer i Amsterdam ved at klikke her.

Har man ikke været i Amsterdam før, bør man tage en kanalrundfart. Her ser man byen på en helt anden måde, og man får en ide om hvordan byen er indrettet.

Vi besøger Amsterdam for at opleve byen på vores måde. Vi tager ikke længere på museer o.l. I stedet slentrer vi rundt blandt kanalerne og i de små sidegader. Det er her man oplever det rigtige Amsterdam med de skæve huse og underlige butikker.

Image
Leidseplein med dens mange caféer

Image
Her er vi inde i en butik, der udelukkende sælger dukker, smykker, tøj m.m. af og til trolde, alfer og andre fantasivæsener
 

Der er altid en café på det næste hjørne, og der er altid noget nyt at se eller opleve. Vi får gået meget, når vi er i Amsterdam, så et godt råd – tag gode travesko på.

Image
Et mere specielt indgangsparti

Der er masser af vand i Amsterdam. De utroligt mange kanaler har givet byen rygte som det nordlige Venedig. Derfor er en Amsterdam ferie ikke komplet uden en bådtur. En kanaltur kan være ligeså fascinerende og afslappende om dagen som den kan være forførende og romantisk om natten når broer og huse er oplyste.

De fire hoved kanaler i byen er Prinsengracht, Herengracht, Kerizersgracht og Singel. Der er også utallige mindre kanaler. Især Brouersgracht, Bloemgracht og Leliegracht er meget smukke.

Image
En af Amsterdams mange og hyggelige kanaler

Der er gode shoppingmuligheder i Amsterdam. De fleste turister tager turen ned af gågaderne omkring Nieuwendijk og Kalverstraat. Disse gader minder meget om Strøget i København og priserne er derefter. Mange af butikkerne der, finder man også i de fleste større, danske byer. Som sagt, vil man finde de små spændende butikker, må man ud i sidegaderne.

Der er flere gode markeder i Amsterdam, og her kan man få udmærkede ting til en billig pris. Det mest kendte marked er nok Albert Cuyp Marked. Dette marked tiltrækker tusinder af besøgende hver dag, og er især populært på lørdage og søndage. Der er over 300 stande og varerne varierer fra friskt frugt, grønt, fisk og kød til tøj og mærkelige plastik ting. Priserne er nogle af de laveste i Amsterdam, og markedet ligger i det hyggelige kvarter de Pijp, et område med masser af cafeer og små butikker.

De er to andre markeder, som vi synes bedre om. De er ikke så store som Albert Cuyp Marked, og der er derfor heller ikke så mange besøgende.

Image
Indgangen til Dappermarkt

Dappermarkt markedet ligger i gaden Dapperstraat lidt uden for centrum. Her handles alt mellem himmel og jord – også fødevarer. Priserne er meget billige, og markedet er udnævnt til at høre hjemme blandt en af de ti bedste markedsgader i Europa.

Image
Tøj, fødevarer, ure, solbriller m.m. - man får det hele på Dappermarkt
 

Her handler både lokale og turister. Besøger man Dappermarkt, bør man også lige kigge på butikkerne i gaderne langs markedet. Her kan man også finde spændende og billige ting.

Markedet på Waterlooplein er et rimelig stort marked. Det ligger tæt på centrum, og udvalget er stort. I sin tid var det et loppemarked, men den tid er nok ved at være ovre.

Image
Markedet ved Waterlooplein
 

Der er stadig få private stande med et broget udvalg af brugte ting, men nu er det mest butikker, der har stande der. Det er især tøj, der handles der, og priserne er meget rimelige.

Image
Også på Waterlooplein kan man få næsten alt mellem himmel og jord

Sporvogn linie 14, hvis rute starter ved Camping Zeeburg, kører til både Waterlooplein og Dappermarkt.

Image
Tager du cyklen, så husk at låse den fast til en lygtepæl eller lignende.

Der er så mange specielle og spændende butikker i Amsterdam, at vi umuligt kan nævne dem alle her. Da vi var i Amsterdam denne gang, fandt vi dog en meget speciel butik, som fortjener lidt omtale.

Bjarne er holdt med at ryge, og nyder i stedet en cigar en gang imellem. Vi skulle derfor finde en butik, hvor Bjarne kunne købe et par cigarer. Vi havde på forhånd læst på internettet, at butikken Hajenius skulle være helt speciel.

Image
Hajenius har eksisteret i 180 år
 

Og det var den. Selvom man ikke ryger cigarer, bør man besøge den butik. Man bliver næsten hensat til en anden tidsalder der.

Image
Interiør fra en svunden tid

Image
Museet hvor man også man læse dagens avis mens man nyder en cigar

Udover butikken med dens enorme udvalg af cigarer, tobak, piber og tilbehør, er der et museum hvor man kan lære meget om cigarer m.m.. Man er velkommen i butikken – også selvom man ikke køber noget.

Adressen er:
P.G.C. Hajenius
Rokin 92-96
1012KZ Amsterdam
http://www.hajenius.com/

 

Gå til del: 1  2  3 

 

Fakta om camping i Holland

Biludstyr og sikkerhed

Det ikke er obligatorisk at medbringe en advarselstrekant når man kører i Holland, dog skal du huske at hvis du parkere i mørke, hvor gader og veje ikke er tilstrækkeligt oplyst, skal der bruges en advarselstrekant. Brug af selen for og bag er lige som i Danmark lovpligtig, og for autostole gælder her også de samme regler som i Danmark.

Hastigheder

  • Hastighedsgrænsen i byerne er 50 km/t som i Danmark
  • Personbil/motorcykel på Landevej = 80 km/t
  • Personbil el. motorcykel med anhænger under 3500 kg på Landeveje = 80 km/t
  • Personbil og motorcykel på motortrafikveje = 100 km/t
  • Personbil og motorcykel på motorveje = 130 km/t
  • Personbil el. motorcykel med anhænger under 3500 kg på motorveje/motortrafikveje = 90 km/t
  • Autocampere/personbiler med anhænger over 3500 kg på motorveje/motortrafikveje og landeveje = 80 km/t

Færdselsregler

Reglerne for at tale i mobiltelefon under kørsel er som i Danmark, og ligeså promillegrænsen, dog er promillegrænsen 0,2 hvis man har haft kørekort mindre end 5 år. Bøder kan udstedes på stedet og kan opkræves med det samme.
Lygteføring er der ingen regler om, så ikke nødvendigt at kører med lys om dagen.Højrevigepligt er udbredt i Holand, så pas på de små sideveje hvor både cykler og biler (dem er der mange af i Holland) kommer fra. Sporvogne i bevægelse overhales normalt højre om, men det er tilladt at overhale dem venstre om, hvis der ikke er plads nok på højre side, og hvis det er sikkert. Sporvogne har tillige forkørselsret i kryds med jævnbyrdige veje.

Miljø og Vejafgift

Der er ingen vejafgifter i Holland, men man skal betale afgifter for at kører igennem nogle tunneller, så som Kil- og Westerschelde og når man skal over broen ved Nieuwerburg.

Camping

Det er forbudt at campere eller overnatte udenfor officielle campingpladser.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort. Visa kortet er dog ikke så udbredt som f.eks. Mastercard.

Nationalsproget

Hollansk

Toldregler

Her gælder EU's toldregler. Og man skal huske at medbringe sit pas, selv om Holland er et Schengen-land, så betyder det kun, at der ingen paskontrol er ved grænserne. Men man skal kunne vise sit pas hvis myndighederne spørger.

Strøm

230V vekselstrøm.

Brændstof

I Holland hedder benzin Ongelood (95/98) Euro 95 og Super 98, Blue One 95 (Kun til benzinmotor der er egnet til brug af E10) og så er der Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Har man ikke tegnet en kaskoforsikring, eller har vejhjælp med europæisk dækning, kan man igennem den hollandske bilklub ANWBs Wegenwacht tilkalde vejhjælp på tlf. +31 88 269 28 88 mod at betale et assistancegebyr.

Links til at finde Campingpladser i Holland

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information