prag foraar 2009 del4 01

Efter at have set Den Gamle Rådhus Plads fortsatte vi vores tur gennem Prags krogede og spændende gader. Først skulle vi se Karlsbroen, og dernæst skulle vi op og se Prags Borg.

Når man som os har bestemt sig for at se Prags seværdigheder til fods, så sørg for Guds skyld at have gode travesko på. Gaderne i den gamle bydel er ujævne og er mange steder belagt med brosten. Det er hyggeligt og malerisk, men det er hårdt for ben og fødder at gå der.

Dette gælder især hvis man har et barn med i klapvogn eller en person med i kørestol. Der skal hele tiden bruges kræfter for at skubbe og manøvrere gennem menneskemylderet og over de ujævne gader. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg følte mig temmelig brugt efter en dag som 'gå-bens turist' i Prag.

Der er skilte, der viser vej fra Den Gamle Rådhusplads til Karlsbroen. De på hhv. engelsk og Tjekkisk, så der står enten 'Charles Bridge' eller 'Karluv Most' på skiltene.

Forårstur til Prag

Karlsbroen var under renovering, så den ene halvdel af broen var pakket ind i stillads og presenninger. Man man kunne da krydse broen, og den del af broen der ikke var under renovation, var præcis som forventet. Nemlig fyldt med små boder med kunsthåndværk, musik og kunstnere der tilbød deres værker eller lavede karikaturtegninger.

Forårstur til Prag
Der er mange boder med kuns og kunsthåndværk på Karlsbroen.

Forårstur til Prag
Flere steder på broen underholdt gademusikanter

Det tog os lang tid at krydse broen. De mange statuer er fascinerende at studere, og de mange boder skulle jo også lige checkes ud (især Line og hendes veninde tillagde dette stor betydning).

Forårstur til Prag
Pigerne brugt laaaaang tid på at checke alle boderne ud ;o)

Da vi - endelig - var kommet over broen, skulle vi op og se Prags Borg. Den ligger på højderyg højt over byen, og gaderne derop er lange, stejle og belagt med brosten. At skubbe Sissel og hende kørestol op ad de gader, var absolut en krævende (og meget fysisk) udfordring. Jeg er i rimelig god form og løbetræner flere gange om ugen, men det her var hårdt arbejde, og jeg kunne mærke det i mine ben flere dage efter.

Forårstur til Prag
Det var hårdt at skubbe Sissel op til Prags borg

Men op kom vi, og det var absolut besværet værd. Foran indgange til selve borgen har man den mest fantastiske udsigt over Prag. Der stod vi i ca. 10 minutter og nød udsigten, mens min puls faldt til et acceptabelt leje.

Forårstur til Prag
Der er en fantastisk udsigt over Prag oppe fra borgen

Lidt borte stod et gadeorkester på 4 mand og spillede værker af Mozart. Musikken, udsigten og det vidunderlige forårsvejr gav en dejlig fornemmelse af velvære. Så efter en lille , men velfortjent pause, gik vi med fornyet energi videre ind på borgen for at udforske denne.

Forårstur til Prag
Foran indgangen til borgen underholdt gademusikkanter med værker af Mozart

Prags Borg er ikke, hvad vi normalt opfatter som en borg. Det har sikkert i sin tid både været og lignet en borg som vi kender fra ridder-film o.l., men i dag er Prags Borg mere et område fyldt med historiske bygninger, palæer og museer, kirker, klostre og en enkelt katedral..

Borgen er også sæde for republikkens præsident og huser flere regeringskontorer. Derfor er der vagtskifte hver hele time foran borgen. Vagtskiftet er ikke så storslået som på f.eks. Amalienborg, men det er alligevel både spændende og flot.

Forårstur til Prag
Vagtskifte

Efter at have set vagtskiftet, fortsatte vi ind på borgens område. Lige ved indgangen ligger Skt. Vitus katedralen. Det er et overvældende bygningsværk - både hvad angår størrelse og udsmykning. Katedralen blev grundlagt i 1344, men først i 1929 blev den færdige katedral indviet. Nu står den mægtige bygning som et af Prags vartegn - højt hævet over byen.

Forårstur til Prag
Som et vartegn ligger Skt. Vitus katedralen højt over selve Prag by

Det er gratis at komme ind og se Skt. Vitus katedralen, og det er først når man kommer indenfor, at man for alvor kan se, hvor stor den er. Når man går gennem det mægtige rum, fornemmer man tydeligt, at man bevæger sig gennem tusind års historie. Her flotte eksempler på gotisk byggestil, religiøst kunsthåndværk, skulpturer, gravmæler, sidekapeller, skriftestole og endda et kongemausoleum. Og overalt hvor man kigger hen, betages man over de utroligt smukke glasmalerier foran katedralens vinduer.

Forårstur til Prag
Skt. Vitus katedralen et imponerende bygningsværk

Forårstur til Prag
Man føler sig ret lille, når man kommer ind i kirken

Forårstur til Prag
Et par af de meget smukke glasmalerier

Desværre var vores børn ikke ligeså begejstret for katedralen som vi, så vi fik slet ikke set os mætte der. Men næste gang vi kommer til Prag, så skal vi helt sikkert ind og se Skt. Vitus katedralen igen.

Fra Skt. Vitus Katedralen fortsatte vi ind på borgens område. Pga. af børnene og at Sissel kørestol ikke er særlig trappevenlig, undlod vi at se Kongepaladset, Stk. Georgsklostret, Skt. Georgs-basilikaen, Krudttårnet og Fangetårnet. De steder skulle efter sigende være et besøg værd, men det må vente til vi en gang kommer til Prag uden børn.

På borgens område ligger også Den Gyldne Gyde. Den er opkaldt efter de guldsmede som boede der i 1600 tallet. Oprindeligt var det borgens vagter og skytter, der boede her, men senere overtog guldsmedede altså gaden. I 1800 tallet var gaden blevet til slum, og blev beboet af kriminelle og Prags fattige. I 1950 blev alle gydens beboere smidt ud og gaden blev ført tilbage til noget der minder om den oprindelige stand.

Forårstur til Prag
Den Gyldne Gyde var en skuffelse

Man betaler entré for at komme ind i den Gyldne gyde. Vi betalte ca. 100 DKR for en familiebillet. Det synes vi er ret dyrt for at komme ind og se nogle istandsatte butikker med kunsthåndværk og souvenirs. Der er også et galleri med våben og rustning fra tidligere tider, men så er der heller ikke mere. Kort sagt - vi havde nok ventet os lidt mere. Det var yndigt og malerisk, men vi var alligevel lidt skuffede.

Lidt flade - dels pga. oplevelsen i Den Gyldne Gyde og dels fordi vi var ved at være trætte - besluttede vi os for at slutte vores sightseeing for den dag, og tage tilbage til campingpladsen. Man kan komme ned fra borgen via den gamle Borgtrappe. Det skulle være en ganske smuk tur med en flot udsigt over Prag. Men med Sissel i kørestol, så var den trappe udelukket. I stedet fulgte vi en smal vej ned fra Borgen, og kom ud tæt ved den jødiske bydel.

Forårstur til Prag
Udsigt over Prag med Karlsbroen i midten af billedet

Herfra var var der ikke så langt at gå til vores bil, og snart kørte vi trætte, men mætte af indtryk og oplevelser tilbage til campingpladsen.

Forårstur til Prag
Hjemme igen på campingpladsen

Links:
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
Send til Facebook  

 

Fakta om camping i Tjekkiet

Rejseforhold

Inden I rejser ind i Tjekkiet, skal i sørge for at have et rejse- og adgangsdokument for den næste destination, sundhedsforsikring og dokumenter der bekræfter jeres indkvartering i Tjekkiet, plus at I har tilstrækkelige midler til jeres ophold.

Biludstyr og sikkerhed

Sikkerhedsseler både for og bag er påbudt, og børn under 150 cm skal bruge autostol eller selepude. Det er obligatorisk at have en advarselstrekant, forbindskasse og sikkerhedsvest i bilen, samt anbefales det at medbringe en brandslukker.

Vinterdæk er obligatorisk i perioden fra 1. november til 31. marts med mindst 4 mm dækmønster på sne og isglatte veje. Pigdæk er forbudte og snekæder må kun bruges ved tilstrækkeligt med sne på vejene.

Færdselsregler

I forhold til vigepligt, lygteføring og håndholdt mobiltelefon er det som i Danmark. Dog skal private biler holde tilbage for busser/sporvogne der fletter sammen med almindelig trafik. Bøder kan opkræves på stedet, men husk at bede om en kvittering.

Promillegrænsen er på 0,0. Og dette gælder også for cyklister.

Enhver form for radar eller laserdetektorer er forbudt at indfører og bruge. Dog er det tilladt at benytte GPS’ens POI.

Parkering langs kørebanen er forbudt hvis der kontinuerligt er gule linjer, brudte linjer indikere begrænsninger. I Prag er der mange steder parkeringsrestriktioner og der kræves flere steder betaling. Handicapparkering gælder de europæiske regler.

Hastigheder

  • I byerne er hastigheden 50 km/t
  • Landevej for motorcykel, personbil, autocamper under 3500 kg = 90 km/t
  • Landevej for personbil med campingvogn = 80 km/t
  • Motorvej for motorcykel, personbil, autocamper under 3500 kg = 130 km/t
  • Motorvej for personbil med campingvogn = 80 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

I Tjekkiet betales der vejafgifter når man kører på motorveje og motortrafikveje. Betalingen foregår ved købt af et motorvejsmærke.

Camping

Det er ulovligt at campere eller sove i sin campingvogn/autocamper uden for campingpladser.

Valuta

Tjekkisk koruna = CZK, American Express, Eurocard, Diners´ Club, International, Visa, MasterCard.

Nationalsproget

Tjekkisk

Toldregler

Tjekkiske toldregler  følger EUs toldregler

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

Benzin = Natural 95 – Natural 98. Diesel = Nafta

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade).  Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ud over 112 kan man ringe efter Ambulance på 155, Brand på 150 og Politiet på 158

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. Ellers kan man få vejhjælp via den tjekkiske bilklub UAMK på tlf. 1230 eller på +420 261 104 123

Links til at finde Campingpladser i Tjekkiet

Nyttige links

MotorvejsbetalingerRegler for kørsel med Campingvogn/trailer i udlandet kan være skærpet, brud på disse kan medfører bøde eller endog forbud mod videre kørsel. Læs mere om reglerne her

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information