prag foraar 2009 del6 01

Vi fik en ekstra dag til sightseeing i Prag foræret, da Lines håndboldhold ikke gik videre til finalen ved stævnet i Prag. Dagen valgte vi at bruge i Petrin-parken i Prags centrum. Parken indeholder flere spændende seværdigheder, så her er der mulighed for en masse oplevelser uden at skulle trave rundt i timevis.

Selve Petrin-parken ligger på Petrin-højens sider og rejser sig 318 m. over havets overflade. Parken er smukt anlagt med stier, plæner, træer, buske og blomster. Der går sporvogn lige til parken, og der er flere overvågede parkeringspladser tæt ved parken, hvis man vælger at køre i egen bil dertil.

De fleste af parkens seværdigheder ligger på Petrin-højens top, men denne gang slap jeg for at skubbe Sissel i hendes kørestol op ad bakken. Der går nemlig en kabelbane hele vejen op til toppen. Kabelbanen er omfattet af det samme billetsystem som Prags Metro, hvorfor dagsbilletter til Metroen også gælder der. Der er billetautomat ved indgangen, og det koster ca. 30,- CZK person at komme med kabelbanen. Der er ingen vekselautomat på stationen, så sørg for at have småpenge nok med, da automaten kun tager mønter.

Jeg slap dog ikke helt for at mase med Sissel i hendes kørestol. Prag er nemlig ikke særlig handicapvenlig, og kabelbanen er godt eksempel på dette. For godt nok kan kabelbanen transportere kørestolsbrugere op til toppen af højen. Problemet er bare, at de har meget svært ved at komme med kabelbanen. Der skal man nemlig først ned af en masse trapper, og derefter skal man op ad endnu flere trapper før man kan komme ind i kabelbanens togvogne.

Forårstur til Prag, Del 6
Det kan være hårdt at få Sissel med ud på tur. Men hvor det er muligt skal hun have de samme oplevelser som andre børn.

Det ville have været så let at lægge en slidske ud på trapperne, men det har man altså ikke ville gøre. Så hjælpere til kørestolsbrugere eller forældre med børn i klapvogne e.l. må altså være indstillet på at anvende en del muskelmasse for at komme med kabelbanen.

Forårstur til Prag, Del 6
Udsigten fra kabelbanen på vej op ad højen

Turen op til Petrin-højens top tager under 10 minutter med kabelbanen, og selve turen er både flot og sjov.

Forårstur til Prag, Del 6
Kabelbanen set fra højens top. Der er to 'tog' men kun et spor. Midt på højen kan togene passere hinanden ved en lille station

Oppe på toppen af Petrin-højen ligger Petrin-tårnet. Det ligner lidt Eiffeltårnet, men er kun 60 m. højt. Det blev bygget i 1891 i forbindelse med Prags Jubilæumsudstilling.

Forårstur til Prag, Del 6
Petrin-tårnet - en lille kopi af Eiffeltårnet i Paris

Det er muligt (mod entré) at komme op i tårnets top. Men det kræver dels gode benmuskler og dels at man ikke er bange for højder. Trappen op til toppen er nemlig en udvendig vindeltrappe med 299 trin. Der er også en elevator til gangbesværede, men den er så smal, at det ikke var muligt at få Sissel med derop. Så Ann Karina og jeg tog turen op ad trapperne, mens Sissel blev nede på jorden sammen med mormor.

Forårstur til Prag, Del 6
Der er en fantastisk udsigt over Prag og omegn oppe fra tårnet

Oppe i tårnets top har man den mest fantastiske udsigt ud over Prag og landskabet omkring Prag. Man er næsten 400 m. over havets overflade, så man kan se rigtig langt ud.

Forårstur til Prag, Del 6
I toppen af Petrin-tårnet

Men man skal ikke have sarte nerver - tårnet svajer nemlig temmelig meget. Da vi var oppe i tårnet, var det næsten vindstille. Og alligevel svajede tårnet mærkbart pga. af bevægelserne fra de mange mennesker i tårnets top. Det var svært at undlade at tænke tanker som f.eks. "Godt nok har tårnet stået her i mere end 100 år, men hvornår er det nu lige at metaltræthed indtræffer?". Vi blev ikke længere end højst nødvendigt op i tårnet, før vi tog 299 trin ned til jorden igen.

Lige ved siden af Petrin-tårnet ligger Spejllabyrinten. Udover en både sjov og underholdende labyrint med spejle findes der en række spejle, der forvrænger ens spejlbillede samt diorama over Prags forsvar mod svenskerne fra krigen 1648.

Forårstur til Prag, Del 6
Spejllabyrinten på toppen af Petrin-højen

Forårstur til Prag, Del 6
Dioramaet af krigen mod svenskerne

Her kunne vi godt have Sissel med i sin kørestol, og hun morede sig storartet. Når man går rundt inde i selv spejllabyrinten, så er det en rigtig god ide at gå stille og roligt gennem labyrinten, og om nødvendigt føle sig frem. Flere af spejlene har tydelige mærker af pander og næser - sat af folk, der havde lidt for travlt med at komme igennem labyrinten.

Forårstur til Prag, Del 6
Sissel kunne sagtens komme med rundt i labyrinten

Forårstur til Prag, Del 6
Og hun morede sig storartet

Vi brugte ca. en halv time på labyrint og forvrængningsspejlene, og det var egentlig ret sjovt.

Forårstur til Prag, Del 6
Sissel havde lidt svært ved at gennemskue forvrængningsspejlene, men hun syntes det var sjovt, og at jeg så temmelig underlig ud :o)

På toppen af Petrin-højen kan man også se Hunger-muren. Det er et imponerende bygningsværk, og efter sigende er den opført i årene 1360 - 1362 på Karl d. 4.'s ordre for at skaffe arbejde (og dermed penge og mad) til den hungernødsramte befolkning.

Forårstur til Prag, Del 6
Hungersmuren

I dag står der ca. 1.200 m. tilbage af den oprindelige mur. Desuden ligger Skt. Laurentius kirken og Observatoriet på Petrin-højens top, men disse besøgte vi ikke.

Vi valgte at spadsere ned af Petrin-højen. Vejret var godt, solen skinnede, og der er udmærket stier hele vejen ned, så end ikke Sissels kørestol skabte problemer her.

Forårstur til Prag, Del 6
I stedet for at tage kabelbanen ned, spadserede vi ned gennem parken i stedet.

Da vejret var fint, og da vi stadig har tid til sightseeing valgte vi at se Josefov - det jødiske kvarter - samme dag. Vi kunne nu ikke havde valgt en dårligere dag til dette. Det var jo påske, og det jødiske museum og -kirkegård var lukket.

Forårstur til Prag, Del 6
Det jødiske museum og -kirkegård var lukket i Påsken

Så vi kunne kun tilslutte os den store mængde af skuffede turister, der ligesom os var gået forgæves.

Forårstur til Prag, Del 6
Men vi var ikke de eneste, der var gået forgæves. Bemærk den jødiske kirkegård i baggrunden. Den ligger i 1. sals højde

Forårstur til Prag, Del 6
Selv de jødiske kræmmere havde lukket deres boder

Forårstur til Prag, Del 6
Et kig gennem gitteret ind på den jødiske kirkegård med de mange gravsten

Vi tog tilbage til campingpladsen for at slappe af. Vores ophold i Prag var ved at være slut, og næste dag skulle vi køre tilbage til Danmark. Men en ting er helt sikkert - vi er slet ikke færdige med Prag. Det er en by, vi vil vende tilbage til igen.

Forårstur til Prag, Del 6
Så checker vi ud fra Camping Oase Praha, og kører tilbage til Danmark. Men vi kommer helt sikkert igen en anden gang.

Links:
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
Send til Facebook  

 

Fakta om camping i Tjekkiet

Rejseforhold

Inden I rejser ind i Tjekkiet, skal i sørge for at have et rejse- og adgangsdokument for den næste destination, sundhedsforsikring og dokumenter der bekræfter jeres indkvartering i Tjekkiet, plus at I har tilstrækkelige midler til jeres ophold.

Biludstyr og sikkerhed

Sikkerhedsseler både for og bag er påbudt, og børn under 150 cm skal bruge autostol eller selepude. Det er obligatorisk at have en advarselstrekant, forbindskasse og sikkerhedsvest i bilen, samt anbefales det at medbringe en brandslukker.

Vinterdæk er obligatorisk i perioden fra 1. november til 31. marts med mindst 4 mm dækmønster på sne og isglatte veje. Pigdæk er forbudte og snekæder må kun bruges ved tilstrækkeligt med sne på vejene.

Færdselsregler

I forhold til vigepligt, lygteføring og håndholdt mobiltelefon er det som i Danmark. Dog skal private biler holde tilbage for busser/sporvogne der fletter sammen med almindelig trafik. Bøder kan opkræves på stedet, men husk at bede om en kvittering.

Promillegrænsen er på 0,0. Og dette gælder også for cyklister.

Enhver form for radar eller laserdetektorer er forbudt at indfører og bruge. Dog er det tilladt at benytte GPS’ens POI.

Parkering langs kørebanen er forbudt hvis der kontinuerligt er gule linjer, brudte linjer indikere begrænsninger. I Prag er der mange steder parkeringsrestriktioner og der kræves flere steder betaling. Handicapparkering gælder de europæiske regler.

Hastigheder

  • I byerne er hastigheden 50 km/t
  • Landevej for motorcykel, personbil, autocamper under 3500 kg = 90 km/t
  • Landevej for personbil med campingvogn = 80 km/t
  • Motorvej for motorcykel, personbil, autocamper under 3500 kg = 130 km/t
  • Motorvej for personbil med campingvogn = 80 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

I Tjekkiet betales der vejafgifter når man kører på motorveje og motortrafikveje. Betalingen foregår ved købt af et motorvejsmærke.

Camping

Det er ulovligt at campere eller sove i sin campingvogn/autocamper uden for campingpladser.

Valuta

Tjekkisk koruna = CZK, American Express, Eurocard, Diners´ Club, International, Visa, MasterCard.

Nationalsproget

Tjekkisk

Toldregler

Tjekkiske toldregler  følger EUs toldregler

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

Benzin = Natural 95 – Natural 98. Diesel = Nafta

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade).  Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ud over 112 kan man ringe efter Ambulance på 155, Brand på 150 og Politiet på 158

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. Ellers kan man få vejhjælp via den tjekkiske bilklub UAMK på tlf. 1230 eller på +420 261 104 123

Links til at finde Campingpladser i Tjekkiet

Nyttige links

MotorvejsbetalingerRegler for kørsel med Campingvogn/trailer i udlandet kan være skærpet, brud på disse kan medfører bøde eller endog forbud mod videre kørsel. Læs mere om reglerne her

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information