Ronni camping sverige 220116 01

Vi er lidt nogle wanna-be-svenskere, så efter endnu en dejlig ferie i landet med de mange træer og elge, er vi nu hjemme igen. På vej hjem slog det os, hvor forskellige campingpladserne vi har været på, var. 

Der er vitterligt noget for alle når det kommer til campingpladser, og her vil jeg prøve at ridse blot nogle af mulighederne op.

Den traditionelle campingplads

På denne type campingplads er der alt det du forventer, når snakken falder på campingpladser. Familierum, en legeplads, et køkken og en reception med lidt basisvarer. Her er der plads til alle, både dem med telt, autocamper og campingvogn. Ældre, fastliggere og børnefamilier. Hunde, katte og undulater; ja kort sagt: alle.

Enheder er der rigeligt af, men det kan være du ville ønske at enhederne var liiige 1m bredere, så også dem med 7m+ vognene lidt lettere kunne komme ind på plads.

Ronni camping sverige 220116 02

Naturpladsen

Her er vi i den modsatte ende af skalaen ift. Den traditionelle campingplads. Herude er der ikke nødvendigvis den samme ”luksus”, som man ville finde på den traditionelle campingplads. Der er måske 4 brusere og 4 toiletter, og strøm er noget du selv skal medbringe.

Køkkenet består af 2 håndvaske, hvor det varme vand kan være svært at få kontakt med, og i receptionen fås kun nødrationer og kort med vandrestier og gode steder at fiske. Måske det er lidt overdrevet, men jeg er sikker på du forstår hvad jeg mener ;-)

Til gengæld er her noget du ikke finder på den traditionelle campingplads: en tæt kontakt til naturen. Pladsen ligger i en skov, eller måske tæt på stranden, hvad enten det er ved en sø eller ved havet. Det er en anden form for ro du finder her.

Børn vil måske savne en legeplads, men siden hvornår har man ikke kunnet finde på noget sjovt med 3 pinde og en sten..? Der er sikkert ikke mange enheder på pladsen, og mange af dem vil sikkert heller ikke være helt plane, men for os er det en stor del af charmen ved disse pladser.

Her er der også plads til alle campister, hvad enten man benytter sig af telt, autocamper eller campingvogn, men de største af autocamperne/campingvognene vil måske have problemer med at få en plads der er stor nok.

Ronni camping sverige 220116 03

Ronni camping sverige 220116 04

Ronni camping sverige 220116 05

Stelpladsen

Stelpladser varierer meget! Nogle ligger på en græsplæne, mens andre har grus som underlag. Vi har været på nogle hvor vi delte de fineste toiletfaciliteter med lystbådehavnen ved siden af, og på dem hvor der var kun var adgang til toilet og frisk vand, og hvor man skulle kigge langt efter muligheden for et bad. Strøm er i langt de fleste tilfælde noget du selv skal sørge for, og disse pladser er da typisk også kun for autocampere og campingvogne. Service kan også være en mangelvare på disse pladser.

Ronni camping sverige 220116 06

Ronni camping sverige 220116 07

City-pladsen

Det vigtigste punkt hvor denne type campingplads adskiller sig fra den traditionelle campingplads, er beliggenheden. Disse pladser ligger typisk rigtig tæt på centrum af den by, som du har valgt at køre til. Nogle af pladserne vil ikke have så mange enheder, som en traditionel campingplads, så her kan det være en god idé, at reservere plads hvis du ved at det kniber med antallet af enheder, og specielt hvis du kommer på tidspunkter hvor der forventes at være spidsbelastning.

Luksus-pladsen

Den traditionelle campingplads har her fået et ansigtsløft! Der er pool/svømmehal, en legeplads der længe overgår den de har i børnehaven, og måske en bar hvor man kan hænge ud og nyde en kold øl.

På hver plads kan du ikke blot blive tilkoblet strøm, men også kabel-TV så du er fri for at gå op i TV-stuen for at se Champions League. Vand skal du ikke slæbe hverken til eller fra vognen, for der er selvfølgelig både vandtilslutning og afløb direkte på din plads, og når maven rumler efter at få lidt aftensmad kan man slentre op på restauranten.

Selvfølgelig koster det derefter at opholde sig på en luksusplads, men oplevelsen er helt sikkert også en anden end den du får på stelpladsen ;-)

Ronni camping sverige 220116 08

Ronni camping sverige 220116 09

 

 

TAGS:

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information