vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

Søndag d. 9 februar. Så er tiden kommet hvor vi skal pakke sammen, og sige farvel til Jokkmokk. Det er lidt vemodigt, men alting har en ende.

Der er 0,4 minus grader, så vejene er lidt smattede. Vi er lidt spændt på om det er meget glat at køre. Det kan jeg så bekræfte nu hvor klokken er 19 og vi er fremme i Luleå. Vi kørte på ren is hele vejen. Det begyndte at sne kraftigt, ligesom vi ankom til Luleå camping. Der var lukket, men vi kunne ringe på et mobilnummer, der stod på døren. Camping-mor fik vores nummer på campingkortet og vores navn, og derefter fik vi en kode til et nøgleskab, der hang på væggen. Der kunne vi så tage et nøglekort. Hun ville så komme næste morgen og afregne med os. De havde lukket lørdag og søndag, men det var rigtig smart, det med nøgleskabet. Det har sneet kraftig hele eftermiddagen og det er begyndt at blæse. Men pladsen er fin.

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

Mandag d. 10 var vejret stadig i plus. Det havde stormet og sneet med is hele natten, og det var spejlglat, Bent satte heldigvis pigsko under mine støvler, da jeg ellers ikke kunne stå fast. Vi fik afregnet, og kørte videre mod Nordmalling Swecamp i Rødviken.

En seddel på døren til receptionen sagde vi skulle henvende os hos Lenas mad, et spisested, lige bag campingpladsen. Vi betalte og fandt vores pladser, på en meget snefyldt mark, med campingvogne spredt ud over det hele.

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

MEN… toilet, bruser og køkken havde ingen vand. Det var der heller ikke hvor toilettet skulle tømmes, så 155 S Kr. var måske ikke så billigt endda, Nå, men pyt. Vi har jo det hele i vores vogn. Aftensmaden indtog vi hos Lenas mad, og maden var til gengæld god. Vi havde haft en køretur på 314 km og set en masse rensdyr. Jeg fik planlagt turen til næste dag og sendt mail, for at være sikker på at finde nogen, og at vi kunne komme ind, da vi først ville være fremme når det var mørkt.

Vores tur i dag til Rullsands camping ved Gävla er på 450 km. Jeg var glad for, jeg havde sendt en mail i forvejen, for vi var virkeligt kommet på skovtur. Der var ikke et øje at se, og vi havde aftalt at mødes ved bommen. Hele pladsen var total øde. Puha, tænkte jeg. Men snart dukkede campingmor op, og det viste sig, at det var længere inde i skoven at vinterpladser­ne var. Der skulle vi være. Vi blev glædeligt overrasket, og ja... det endte med, vi blev der i to dage. En skøn plads, hvor der ligger en restaurant i en lysning imellem træerne. Enhederne ligger rundt omkring imellem træerne og stranden ligger lige ved pladsen. Her gad jeg godt komme en sommer. Vi havde eftermiddagshygge ved bålet med varm cacao. Ja vi sad faktisk så længe, at det blev mørkt. Underligt at 500 km, kan gøre, at der faktisk ikke var mere sne. Ved vandet var der stadig meget is, og temperaturen er stadig 0,4

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

Turen til Villa Björkhagen nær Jönköbing er på 477 km., og det bliver det sidste stop inden Lillian og Ole kører mod Ullared, og vi fortsætter mod Danmark. Turen ind til camping­pladsen blev lidt spændende, idet GPS’en tog os til den oprindelige indkørsel. Den havde campingpladsen lavet om. Så selv om vi havde købt alle de opdateringer der skal til, og opdaterede lige til sidste minut inden vi kørte, ja - så er det jo sådan noget der sker. Men vi fik et godt kik på de små villa veje inden vi kom til indkørslen, og jeg kan godt hilse og sige, at det var meget små villa veje med mange parkerede biler.

Pladsen ligger flot ned til søen Vättern. Der er en hyggelig restaurant (eller cafe) med pejs, bløde stole og tv. Personalet er venligt og der er åbent fra kl. 8 til 21 hver dag.

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

Vejret har skiftet imellem tørvejr og slud og solskin, ingen sne og en hel del sne. Omkring Stockholm, var der ingen sne overhovedet.             

Efter en god nats søvn, er vi klar til sidste etape på 589 km. Vi startede med en lidt isglat morgen, hvor jorden glimtede, som var den besat af millioner af diamanter. Men snart brød solen frem og vi havde en flot køretur hjem til Danmark. Vi sagde farvel til Ole og Lillian i Värnemo. De skulle på shopping i Ullared og vi fortsatte hjem. Arbejdet kalder jo igen på mandag. Vi har fået en masse erfaring på denne tur. Foruden en masse oplevelser og indtryk. Et er sikkert! Vi gør det igen.

vintermarked jokkmokk sverige 2014 50

Lige nogle fakta ang. turen.

Vi har kørt med en Adria Alpina 743 og som trækker har vi en Nissan Patrol 2,8 TDI fra 1999. Altså en ikke helt ny bil, men den klarede det fint. Bent havde monteret motorvarme, så vi kunne være sikker på at starte, hvis det skulle blive minus 35-40 grader.

Ole og Lillan Boy kørte med en Adria Adora 472 LU, og som trækkes af en Suzuki Grand Vitare 2,0

Vi kørte 4836 km, og brugte 680,51 L diesel = 10.888,62 kr.

Der blev brugt 26 L gas. Vi kørte med 2000w, når vi var på campingpladser, og havde 17 grader inden i campingvognen om natten. Når vi kørte, satte vi temp. ned på 12 grader i vognen. Vi har ingen problemer haft med gassen, men vi har selvfølgelig også kun haft minus 22 grader.

Vi har brugt 4150 kr. på campingpladser. De har været fine med små mangler, men det er jo også vinter. Vi har været meget tilfredse. Men en ting har vi lært. Det er en god ide at sende en mail inden i påtænker at køre til en campingplads. For selv om der står i Svensk camping, at der er åbent hele året, er det ikke sikkert det passer. Selv om vi havde skrevet hjemmefra og bestilt en plads, var der endda en der havde lukket.

Vi havde planlagt alt hjemmefra, men på vejen tilbage sendte jeg emails til de pladser, vi ville overnatte på. Vi kan kun opfordre campister til at prøve en tur til det nordlige Sverige om vinteren. Men husk! Vil i være sikker på at stå fast på vejen, så brug pigdæk -. eller gode vinter dæk og firehjulstrækker. Ellers kan man risikere at komme i problemer, for vejene er spejlglatte. Glem alt om at der er saltet og gruset. De kører lidt grus på i rundkørsler og i vejkryds, det er alt. Hvis temp. er over minus 5 salter de på E4 - ellers ikke.

Læs også:

 

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information