aoc logo 246

 

Kampafortelt ronni 190716 001

Vi har været så heldige at kunne afprøve noget af Kampas udstyr her i påsken i år. Og ja nu skriver jeg ”noget af Kampas udstyr”, fordi det er jo helt vildt hvad Kampa rent faktisk laver – lige fra køkken service til telte. Og lidt desværre, så er det mest det sidst nævnte som nu har vundet stor interesse i Danmark – nemlig deres lufttelte.

Kampa er Engelsk, og det hele startede tilbage i 2006. Deres ”varemærke” er at de vil levere højkvalitets produkter på markedet – hvilket vi selvfølgelig kommer til at teste i denne artikel :)

Vi har altid været 100% nomade-campister, og dermed har et telt ikke haft den store interesse. Men i efteråret sidste år blev vi forældre, og dermed ændrede behovet for plads sig drastisk! Så enten skulle vores 5 meter campingvogn skiftes ud, eller også så skulle vi kigge os om efter et fortelt. For ”fortelt-nybegyndere” som os, så var tanken om ikke at skulle have stænger meget tiltrækkende, så det virkede logisk at kigge nærmere på luftfortelte for at se om det var noget for os.

Kampa laver 4 forskellige modeller af luftfortelte: Rally AIR, Rally AIR Pro, Fiesta AIR Pro og Ace AIR – alle modeller fås i flere størrelser (se mere på www.kampa.co.uk). Vi fik lov til at låne et Fiesta AIR Pro 420 og et Ace AIR 300.

Kampafortelt ronni 190716 01

Fiesta AIR Pro 420

Opstilling af teltet er utroligt nemt. Start med at sætte teltet i skinnen, hvorefter man er klar til at pumpe luft i teltet. Man kan med fordele sætte en pløkke fast i hvert hjørne af teltet, inden man puster luft i – da det ellers godt kan være svært og holde på jorden ved blæsevejr.

Kampafortelt ronni 190716 02

Start med at lukke alle luftventiler, og tilslut herefter en pumpe (kommer tilbage til forskellige pumpe modeller).

Kampafortelt ronni 190716 03

Pump i ca. 2 minutter (og JA det er hårdt!!!), og så står der et fortelt. Det er vigtigt at nævne at man IKKE kan pumpe stængerne for hårdt – for det er lavet således at stængerne kan holde til dobbelt så meget tryk, som pumperne kan levere. Så sagt med andre ord, pump til at du ikke kan mere :) Når du så har givet op, så er det blot i gang med at sætte pløkker rundt i teltet, og vupti så er der dømt standerhejsning. Nu er det jo første gang vi sætter det op, men jeg tror det tog omkring 20 minutter før vi var færdige.

Kampafortelt ronni 190716 04

Selve teltet består af én stor buet stang, som går i hele teltets bredde, og fra den stang går der så stænger ind imod campingvognen. Dvs. at der er ingen stænger i fronten af teltet. Dette er både en fordel, men så sandelig også en ulempe.

Kampafortelt ronni 190716 05

Fordelen er selvfølgelig at man kan rulle hele fronten af teltet, og på den måde have en slags markise med sider. Der er også sindssygt meget plads inde i teltet, da der er jo kun er én stang der går ned til græsset. Ulempen er at fronten skal spændes ud med 3 barduner – hvilket sådan set er okay, men jeg vil bestemt ikke anbefale en +hård vind direkte imod forsiden, da der som sagt ikke er nogle stænger der holder den. Desuden så syntes vi at teltet er rimelig svært at få til at stå ”pænt” i fronten, fordi man skal spænde selve fronten ud, og det kan godt kræve at man justerer stangen som går ned på græsset (hvilket man ikke ”bare” lige gør). Problemet kan løses med at justere selve fronten.

I teltet er der en dør i den ene side samt i fronten. Der er ikke almindelige ”gardiner” med, men under hvert vindue er der er en slags rullegardin som praktisk er pakket sammen i en lomme. Når man så har brug for lidt skygge, ja så fisker man blot rullegardinet frem, og bruger de velcrobånd der er langs vinduet. Det er faktisk meget godt tænkt, dog så kan det godt være lidt problematisk med den lomme der er i døren, simpelthen pga. vind. Når det blæser lidt når man går ind og ud, ja så blæser gardinet også op – lidt upraktisk.

Kampafortelt ronni 190716 06

Angående myggenet, så er der monteret net i sidedøren samt i hele den anden side. På alle luftstængerne er der monteret sådan nogle små hvide ringe. Disse kan bruges til at montere termoloft i. Nu har vi godt nok ikke afprøvet et termoloft, men første dag vi havde teltet oppe, var der utrolig meget kondens indvendigt, så der burde et termoloft kunne gøre noget. Men nu når vi er ved kondens snakken, så har Kampa været så smart og lave nogle små trekanter med myggenet øverst oppe i hjørnerne ind imod campingvognen. Efter vi åbnede dem om aftenen inden vi gik i seng, så var der absolut ingen kondens i teltet overhovedet næste morgen!

Kampafortelt ronni 190716 07

Fordele:
Det er billigt!
Man får godt med plads indvendigt, da der ikke er ekstra stænger ned imod jorden.
Man får mulighed for at tage fronten af, og på den måde lave et stort solsejl med sider.
Super fedt solsejl, som også hjælper med at stive teltfronten af. (ekstra tilbehør)

Ulemper:
Som vi allerede har nævnt, så er stangen i fronten svær at få til at stå pænt. Og netop fordi at der kun er én stang, så er fronten meget ustabil hvis vinden kommer direkte ind på fronten.

Der hvor stængerne, der kommer inde fra campingvognen, møder frontstangen, er der ikke noget der holder de 2 stænger sammen. Og dette gør at når der kommer meget vand, så falder campingvognstængerne lidt ned ift. frontstangen, og på den måde kan der dannes en lille fordybning hvor der kan ligge vand i. Om det er en fejl på vores telt, skal jeg dog ikke kunne sige. (iflg. den danske importør, så kan de tre overliggere justeres. De sidder kun fast med velcro og kan justeres, så problemet ikke opstår, red)

Kampafortelt ronni 190716 08

Bardunerne er simpelthen for spinkle.

Ace AIR Pro 300

Telt nr. 2 er Kampa’s topmodel – nemlig Ace AIR Pro. Nøjagtig på samme måde som Fiasta’en, så glider man teltet i skinnen på campingvognen, og i gang med at pumpe. Der er ligeså nemt at pumpe op som Fiasta, skønt der er flere luftstænger. Omkring opbygningen, så er der tale om et 3 meters telt, som har 2 vinduer i fronten. Havde det været et 4 eller 5 meters telt, så havde der været 3 vinduer i fronten. 

Kampafortelt ronni 190716 09

Opbygningen med luftstænger er meget anderledes end Fiesta’s opbygning. Faktisk vil vi gå så langt at sige at den mest mærkbare ændringer på de 2 telte er stængerne og deres placering. Her går der 3 buer ud fra campingvognen og i mellem dem, går der er 2 tværgående luftstænger imellem buerne – en i loftet, og en i toppen af vinduerne i fronten.

Kampafortelt ronni 190716 10

Den midterste bue stang fra campingvognen går ca. 50cm længere ud end de 2 yderste stænger, og danner på den måde ekstra dybde inde i teltet. Lidt ligesom Isabellas Penta fortelt. Det kan godt ske at det ikke lyder af meget, men det betyder rent faktisk at man går fra et 2,5meter dybt fortelt til 3 meters dybde.

Omkring selve stængerne, så er der som sagt meget stor ændring i forhånd til Fiesta’en, da der er 3 stænger, der går ned til jorden. I sær den stang i midten er en stor forbedring, da den strammer hele fronten op, og de tværgående luftstænger i loftet gør, at teltet bedre kan holde til vejr og vind.

En af de ting, der gør at Ace adskiller sig fra de andre modeller, er at der er ovenlysvinduer i taget ude ved fronten. Det er virkelig dejligt med lysindfald fra oven! Ace’en har døre i begge sider, og begge døre har myggenet, og derudover er der almindelige gardiner i teltet. Ace’en er jo topmodellen, og det kan mærkes på flere punkter. Bl.a. er bardunerne i en klasse for sig.

Fordele:
Top kvalitet teltdug
Man får ekstra dybde i teltet pga. dets udformning (trekant).
Bardunerne er ekstra kraftige + at de er monteret i toppen og bunden af teltdugen.

Kampafortelt ronni 190716 11

Meget nem at få til at stå pænt i fronten
Det bliver strammet langt nemmere op – både i fronten og loftet.

Kampafortelt ronni 190716 12

Mulighed for indgangsdør i begge sider af teltet.
Vinduer i loftet – hvilket giver ekstra lys i teltet.

Kampafortelt ronni 190716 13

Ulemper:
Markisen virker meget ugennemtænkt.
Prisen er i den høje ende.


Fælles for begge telte er, at Kampa har monteret et, i vores øjne, genialt system til pløkker i de 4 hjørner på teltene. For at sikre, at teltet ikke blæser op inden det er pustet op, så starter man med at pløkke de 4 hjørner i de justerbare løkker. Man skal løsne løkkerne helt, sætte pløkken i, puste teltet op, og så strammes løkkerne til.

Kampafortelt ronni 190716 14

Man kan selvfølgelig godt bruge et almindeligt gulvtæppe i teltene, men Kampa har lavet kantsyede gulvtæpper til alle teltene. Tæpperne er ikke bare kantsyede, de er også virkelig lette, og så koster de ikke ret meget.

Kampafortelt ronni 190716 15

Alle Kampa telte har en medfølgende pumpe i pakken. Pumpen er en standard pumpe, og virker ved at man river op og ned i pumpe stangen. Det smarte ved denne pumpe er at den afgiver luft både når man pumper og op ned.

Ud over standard pumpen, så har Kampa lavet en ”avanceret” pumpe. Faktisk så ligner den den, der følger med som standard, men det smarte ved denne er at den er meget nemmere at trække, da den kun puster luft når man trækker stangen opad. Man kan så spørge sig selv om det så ikke tager dobbelt så langtid? Nej det gør det faktisk ikke, da dens luftkammer i pumpen er større end standard pumpen.

Sidst men ikke mindst, så findes der også en el pumpe (til den dovne :-) ). En lille firkantet kasse som tilsluttes cigar udtaget i bilen eller campingvognen, juster op til den ønskede mængde luft, og tryk på knappen – Ja mere enkelt kan det ikke blive! El pumpen kommer med en fiks lille taske, samt ekstra mundstykker som kan bruges til at puste luft i andre ting – f.eks. en luft kajak.

Kampafortelt ronni 190716 16

Nu har vi afprøvet alle 3 pumper, og vi må erkende at vi troede at el pumpen klart var den hurtigste, men vi blev klogere! Vi har lavet en lille test på Fiesta teltet, standard pumpen tog: 1 minut – ca, 80 pump. Advanced pumpen tog: 1 minut og 30 sekunder – ca. 60 pump. Og på sidstepladsen så kom el pumpen med 5 minutter. Det skal hertil også nævnes at advanced pumpen var klart nemmest og bruge!

I vores øjne så syntes vi desværre at der er et problem med de 2 manuelle pumper – og det er en trykmåler. Man er altid i tvivl om hvor meget luft der er pustet i. Så et tip til Kampa, sæt en trykmåler på alle pumper!!

Tilslutning ind til campingvognen sker som alle andre universal telte, som ikke har A-mål – altså en lille pude ind imod campingvognen. Man kan så tilkøbe et stangsæt (metal) som giver ekstra tryk ind imod campingvognen. Desværre så er stængerne ikke i særlig god kvalitet, da de skal sammensættes af flere stænger og ikke har låsninger – så de falder desværre nemt fra hinanden når man opsætter dem. Okay de virker efter hensigten, men kvaliteten er ikke helt på høje med andre mærker på markedet. (iflg. den danske agent er der kommet nye støttestænger og fejlen er således blevet udbedret)

Kampafortelt ronni 190716 17

Der medfølger også underskørt til teltene. Faktisk så er det ganske smart og let, da det er tyndt nylon. Hvilket giver 2 gode egenskaber: det er let og det er nemt at køre ind i sideskinnen på campingvognen. Det eneste minus er, at man ikke kan få et ekstra stykke til hjul kassen (det kan man godt, men det er ekstra udstyr og man skal oplyse mærke og årgang på ens campingvogn ved bestilling af forteltet, red)

Kampafortelt ronni 190716 18

Vi har også testet solsejl til begge Kampa telte. Og vi må sige at det var lidt en blandet oplevelse. Fiesta’ens solsejl monteres ved at lyne det i den lynlås som er monteret oven for fronten.

Kampafortelt ronni 190716 19

Der efter skal der så sættes 3 lange alu-stænger, en i vulsten på solsejlet, og de 2 andre nede til jorden. Så det giver en slags ”skygge på en kasket”-løsning. Ace’s solsejl er væsentlig anderledes. Det er egentlig blot et stort stykke teltdug, og en stang. Selve teltduen klikkes på i fronten, og så løftes den op med stangen i midten – som et gammeldags spidstelt. Vi syntes ikke at denne løsnning helt matcher designet på forteltet.

Kampafortelt ronni 190716 20

Knagerækker, og organizer – som hurtigt lige bliver sat fast på teltet’s vulst – super praktisk!

Kampafortelt ronni 190716 21

Kampa laver også en lille gasvarmeovn. Og indrømmet så var vi noget skeptisk da vi blev spurgt om vi ikke ville prøve denne også… Sådan en lille tøse ovn :-)

Kampafortelt ronni 190716 22

Men vi blev hurtigt klogere! Ovnen hedder ”Hottie”, og er en gasovn der bruger dåsegas flasker. Ovnen varmer med ca. 1200watt. Ifølge Kampa selv så holder deres dåsegas flasker op til 2-3 timer. Den måler 26x30x13cm og vejer ca. 2 kg. Så sagt med andre ord - den passer perfekt ind i enhver gaskasse! Gasdåserne købes i sæt af 5, og man åbner lågen bag på ovnen, lukker sikkerhedslåsen op, og herefter klikkes en ny dåse på.

Kampafortelt ronni 190716 23

På siden af ovnen er der så en tænd og sluk knap, samt en temperatur regulator. Nå nok om detaljerne, hvordan virker den så? Jo den virker overraskende godt! Altså det er jo ikke en ovn der varmer et 4 meter telt op i ydersæsonerne, men til lige at varme under et bord i teltet så er den super god!! I påsken hvor vi testede den, så var der tæt på nattefrost nogle af morgenerne så morgenmaden var ikke spændende at hygge sig med i teltet – men vupti, vi kom den lille ”Hottie” ned under bordet, og så var der pludselig ganske lunt for fødderne. Så for nomade campisterne, så kan vi bestemt anbefale denne lille ovn.

Kampafortelt ronni 190716 24

Til sidst vil vi gerne rose Kampa for deres produkter – de virker meget gode og gennemtænkte. Jo, der er plads til forbedringer her og der – men samlet set så er vi i hvert fald ikke bange for at investere i udstyr fra Kampa. Omkring selve luftteltet, så er der ingen tvivl om at vi inden for de nærmeste fremtid anskaffer os et Ace Air 400. Grunden til at det netop skal være dette, er at vi godt vil have den mere stabile front, 3 vinduer i front men også mest lys inden i. Omkring pumpe valg, så må vi nok indrømme at vi er tilhørende den dovne type, så det bliver el pumpe. 

Så Kampa, er bestemt IKKE blot varm luft!

 

 

Følg os her...

Følg os på Facebook, Instagram og Youtube - så går du ikke glib af nogle opdateringer herfra :)

1282659883_facebook  1282659856_youtube  Følg os på Instagram

 

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Alt Om Campings Nyhedsbrev

* indicates required

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information