aoc logo 246

 

vaelg den rigtige campingvogn 01

Mange bruger vinteren til at se på ny campingvogn. De nye modeller er kommet hjem, og der er flere messer hvor man kan se et stort udvalg af campingvogn. Her er nogle gode råd, hvis du overvejer at købe ny eller brugt campingvogn.

Valg af campingvogn
Det er vigtigt at få klarlagt hvilken type campingvogn, der passer bedst til ens behov. Skal den have enkeltsenge eller dobbeltseng, skal der være køjer til børnene, er køkkenet indrettet tilfredsstillende osv. osv.. Der er mange forhold at tage stilling til, og det er vigtigt at man ikke blot kigger på sin nuværende situation, men også kigger ud i fremtiden, inden man beslutter sig. Det kan nemlig koste både en god portion penge og/eller en stor portion ærgrelser, hvis man ikke får den rigtige vogn fra starten af.

De fleste vælger at få deres campingvogn finansieret, og afdrager derfor købssummen over en årrække. Det er kan være meget dyrt at udskifte ens campingvogn inden den er betalt færdig - ikke fordi at finansieringsselskaberne tager betalt herfor, men fordi man simpelthen taber penge på selve skiftet.

Køber man f.eks. en campingvogn til 150.000 kr. + fortelt/udstyr for yderligere 30.000 kr. og betaler 20% i udbetaling, vil man skulle have restbeløbet på 144.000 kr. finansieret. Afdrager man dette beløb over 6 år, vil restgælden efter 2 år være ca. 120.000 kr. (afhængig af finansieringsselskabets omkostninger og rentesats). Giver man denne campingvogn i bytte ved køb af den nye campingvogn, vil en forhandler typisk betale 90.000 til 100.000 for campingvognen. Dvs. at man selv skal betale 20.000 - 30.000 kr. for at indfri restgælden i campingvognen. Hertil skal man så lægge udbetalingen til den nye vogn. Det kan altså let komme til at koste en 50.000 - 60.000 kr. hvis man udskifter sin campingvogn for hurtigt.

Så derfor - overvej nøje hvad ens behov er nu og hvordan de vil være nogle år ud i fremtiden. Herunder er et par emner, det erfaringsmæssigt vil være fornuftigt at forholde sig til inden man bestemmer sig endeligt.

Rejsende campist eller fastligger
En af de første ting man skal gøre sig klart er, om man udelukkende vil være fastligger eller om man vil køre med sin kommende campingvogn.

Vælger man at ligge fast på en campingplads og bruge campingvognen som et sommerhus, behøves man ikke at tage campingvognens vægt og størrelse i betragtning. Så kan man vælge campingvognen så stor som ens pengepung tillader, uden at skele til hvor stor vægt ens bil må trække.

Hvis man derimod agter at hægte campingvognen på bilens trækkrog og køre ud for at se verden, så skal man tage højde for et par ting.

Hvor meget må ens bil trække?

På bilens registreringsattest kan man se hvor stor påhængsvægt bilen må trække. Man skal selvsagt ikke købe en campingvogn, der vejer mere end dette (medmindre man også gerne vil have en ny bil).

Hvor bred må campingvognen være.

Mange falder for den gode plads i en campingvogn med en bredde på 250 cm, men det er ikke sikkert at ens bil er godkendt til at køre med en så bred campingvogn. Reglen er at campingvognen maks. på hver side må være 35 cm. bredere end bilen. Ens bil skal derfor være 180 cm. bred for at man må køre med en campingvogn med en bredde på 250 cm.

Hvad er campingvognens lasteevne?

Forskellen mellem campingvognens vægt i køreklar stand (dvs. campingvognens egenvægt plus vægten af to gasflasker med 90% indhold, fyldt vandtank og el-kabel) og campingvognens maksimale tilladte vægt giver campingvognens lasteevne. De fleste campingvognen har en lasteevne mellem 250 - 350 kg., og det er faktisk ikke særlig meget. Sætter man f.eks. batteripakke, mover, cykelholder samt reservehjul i campingvognen og smider fortelt, campingmøbler, køkkengrej, mad, tøj m.m. ind i campingvognens indre, så læner man sig hurtigt op ad en bøde for kørsel med overvægt. Så overvej derfor om campingvognens lasteevne er stor nok, eller om der er plads i bilen til noget af bagagen.

Sommer- eller helårs turist
Man behøves ikke at bestemme sig for om man vil være helårs-campist eller blot tage på camping i sommermånederne før man køber en campingvogn. Alle campingvogne med indbygget varmesystem kan anvendes hele året. Man kan sagtens holde varmen selvom frosten bider uden for campingvognens vinduer - det er kun et spørgsmål om, hvor meget energi (gas eller el) man skal bruge for at holde campingvognen varm.

Om en decideret vintervogn er så meget bedre til vintercamping end en 'almindelig' campingvogn prisen taget i betragtning, er nærmest et spørgsmål af bibelske proportioner, og religionskrige er udløst på spinklere grundlag end dette. Men selvfølgelig er en vinteroptimeret campingvogn bedre til camping i sne og frost, end en campingvogn, der ikke er optimeret til vinterbrug. Men man kan altså tage på vintercamping i stort set alle moderne campingvogne.

Som nævnt skal man nok kunne holde varmen næsten uanset hvilket varmesystem, der er monteret i campingvognen. De fleste vogne leveres med varmeovn og blæsevarme - dvs. at varm luft fra ovnen ledes gennem varmeslanger og på denne måde fordeles i campingvognen. Alternativt til blæsevarme, kan man vælge at få installeret centralvarme. Det er dyrere at montere end blæsevarme, men giver end bedre varmekomfort.

Blæsevarmesystemer er prisbillige og ganske effektive til prisen. Ulempen ved blæsevarmesystemer er at de sjældent leverer jævn fordelt varme i hele campingvogne. Ofte vil der være varmere omkring ovnen og køligere langs vægge og f.eks. i køjer. En ulempe mere er støjen fra blæseren. Er man på skiferie, hvor blæseren kører døgnet rundt, bliver man lidt træt i hovedet af støjen efter en uge. Disse ulemper mærke man ikke særligt meget til på campingture om sommeren eller i ydersæsonerne, hvor man ikke har brug for så megen opvarmning af campingvognen.

Planlægger man at campere meget om vinteren, bør man overveje at finde en campingvogn med centralvarme (Alde). Er der centralvarme i campingvognen vil man opleve en meget mere jævnt fordelt varme i campingvognen. Temperaturen styres præcist med termostat, og man er ikke generet af støj fra en blæsemotor. Centralvarme føles meget mere komfortabelt end blæsevarme, og det bliver da også monteret i flere og flere campingvogne. Ulempen er prisen - det er nemlig væsentlig dyrere end blæsevarme.

Dobbeltseng eller enkeltsenge
Om man vil have dobbelt- eller enkeltsenge i sin campingvogn er en smagssag, og de fleste vælge nok en campingvogn med samme type seng, som man har derhjemme. Men der er nu et par ting, man skal være opmærksom på - forhold som man sikkert ikke vil opleve hjemme i soveværelset.

En dobbeltseng i en campingvogn er typisk en 'fransk' seng. Dvs. en seng hvor mindst to af sengens sider støder op til campingvognens vægge. Den person, der ligger inderst, skal altså kravle over den person, der ligger yderst, for at komme ud og ind af sengen. Som regel vænner man sig hurtigt til dette, men nogle synes det er meget generende.

Køjer eller opredning
De fleste børnefamilier vil nok vælge en campingvogn med køjesenge til børnene. Køjesenge er rigtig gode til mindre børn, mens mange teenagere ikke bryder sig om dem. Faktisk vil de fleste teenagere slet ikke sove i campingvognen. De vil hellere have deres eget telt.

Så man skal derfor tage sine børns alder og trang til frihed og løsrivelse med i betragtning, når man vælger campingvogn. Har man et barn på 12 - 13 år, så er det måske ikke den bedste løsning at vælge en køjemodel. Måske vil der kun gå et par år, inden at barnet føler sig for stor til at sove i køjeseng i campingvognen. Og så står man der med en indretning, der ikke længere er optimal og hvor pladsen kunne være brugt bedre. Så - igen - alt efter børnene alder og frihedstrang, så overvej om køjer eller evt. en opredning i en siddegruppe, vil være den bedste løsning på lang sigt.

Køkken
Ambitionsniveauet når det gælder campingvognens køkken, er meget forskelligt. Nogle bruger slet ikke campingvognens køkken, mens andre laver alle måltider der. Så man skal gøre sine behov vedr. campingvognens køkken klare, og ud fra disse vurdere om der er skabsplads og skuffer nok, er køleskabet tilpas stort og frem for alt - er køkkenets bordplade stor nok til madlavning m.m.

Evt. kan man også overveje om man vil få brug for f.eks. emhætte, gasbageovn, mikroovn m.m.

Siddegruppe
Der er ikke så meget at sige til valg af siddegruppe andet end, og der er er de siddepladser, der skal være - også når der er dækket op til spisning, og om man sidder behageligt. De fleste købere sætter sig pænt i siddegruppen, når de skal vurdere siddekomforten, men det er ikke altid nok. Prøv og at læne dig tilbage og 'flyde' i siddegruppen. Er der god rygstøtte i hjørnerne, kan alle i siddegruppen se fjernsynet osv. osv. Det er ting man skal tage med i sine overvejelser.

Og så alt det andet...
Udover ovennævnte er der en masse flere forhold, der skal tages i betragtning ved valg af campingvogn. Det er alt for omfattende at komme ind på her, men giv dig god tid til at kigge på campingvogne så der er noget at sammenligne med. Spørg ind til alle detaljer hos sælgeren, og brug de mange on-line debatgrupper, hvis du har brug for det. Der er klubber for stort set alle campingvognsmærker på det danske marked. her kan du også få råd og vejledning.

Generelt kan man sige, at man får, hvad man betaler for. Man kan altså gå ud fra, at en campingvogn til 400.000 er i en bedre kvalitet end en campingvogn til 200.000. Men spørgsmålet er så, om man som campist bliver lykkeligere og får bedre rejseoplevelser af at have en dyr campingvogn. Det spørgsmål kan vi ikke give et svar på - det er 100% op til en selv at vurdere hvilket krav man stiller til faciliteter og kvalitet.

 

 

Annonce

Følg os her...

Følg os på Facebook, Instagram og Youtube - så går du ikke glib af nogle opdateringer herfra :)

1282659883_facebook  1282659856_youtube  Følg os på Instagram

 

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Alt Om Campings Nyhedsbrev

* indicates required

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information