Denne artikel har jeg tiltænkt campister, der samtidig er lystfiskere, og dem må der være en hel del af, som også kunne tænke sig lidt aktivitet ved vandet.

Har man sat næsen op efter et godt fiskeri i Annecy-søen i den østlige del af Frankrig nær Schweiz, og det kan denne artikel måske give lyst til, er det en god idé først at investere i et GPS-system af god kvalitet, som i dag kan fås for cirka 2700 DKK, for at komme dertil nordfra uden at passere Schweiz er faktisk umuligt, og med GPS kan man vælge at undgå betalingsmotorveje.

Især i Schweiz er de snu, dér betaler man for en vignette til forruden gældende for et helt år - selv om man kun skal passere landet én gang! Kører man imidlertid over Hamburg-Hannover-Frankfurt-Mulhouse og videre mod byen Belfort, kan man dog godt tillade sig at betale for et lille fransk stykke, der koster 6-8 €, før man igen lige kører ind på betalingsvej uden dog at nå at trække en billet, for man kan overnatte på Aire d'Écot, som er en helt nyoprettet tankstation, og dér kan man overnatte i sin personbil eller mere behageligt i sin medbragte campingvogn, som altid er en god idé at anskaffe sig, hvis man vil på fisketur rundt i Europa, og som jeg nu var på min Tour de France med fiskestang.

Næste morgen sætter man så sin GPS på Annecy (udtales Annesi), kører 5-6 km tilbage og starter så turen langs floden Le Doubs (udtales Lø Du) op mod sit udspringssted ved byen Pontarlier. Det er en meget smuk tur i denne dal, og som man kommer opefter, bliver det mere og mere en udpræget fluefiskerflod.

I et af de mindre tilløb nedadtil findes de zebrastribede ørreder (ikke aprilsnar!), der ofte har en vægt på 1-2 kg. Til pundsørreder i de små bjergbække har jeg en Sierra Pico 7' #3, men disse zebrastribede ørreder slås, som var de tigerstribede, så her foretrækker jeg selv min Fenwick Iron Feather 9' #5.

Så langt, så godt, men nu ville omstændighederne, at jeg først kunne passere denne pragtfulde flod i slutningen af september - og da var sæsonen uigenkaldeligt forbi. Dette er da også den eneste grund til, at jeg ikke kan præsentere læserne for et foto af mig med flodens rekordfisk!

Med høflighed kommer man imidlertid langt, dog ikke til at få lov at fiske, men til at få oplysninger. Fra gangsterkrigenes dage i Chicago var det Al Capone, der sagde, at man kommer længere med høflighed og et gevær end med høflighed alene. Han døde selv af denne fejltagelse. Jeg fik følgende oplysninger, som jeg hermed lader gå videre til bladets læsere:

Man fisker efter disse zebrastribede ørreder med en lidt mørk vådflue (vælg selv!) på flydeline, kaster 3-4 meter opstrøms for et lysere område på bunden cirka 2 meter nede foran en bundbevoksning, hvor ørrederne står i skjul, lader fluen synke langsomt ned mod bunden og holder den svævende en halv meter foran bundplanterne, hvorved man har spændingen ved at se ørreden fare frem og snuppe fluen - og vent med at give tilslag, før den vender sig! Så sidder fluen der sikkert i et fast hug. Er man for nervøs og giver for tidligt tilslag, river man bare fluen ud af munden på ørreden. Så altså: Fisk langsomt, dybt og uden nerver!

Her kan jeg anbefale, at man kontakter den franske lystfiskerchef, Glen Grapinet, tlf. +33.6.16.37.27.91, i Frankrig tlf. 06.16.37.27.91, der med sit korps på 100 fiskeguides står til rådighed med at skaffe fisketilladelse, sted at bo og spise, til at finde det bedste sted at fiske fra osv.

Selv taler han flydende engelsk, og det samme gør mange af hans dygtige folk, som det koster mindre end halvdelen af, hvad man betaler tilsvarende for i Sverige. Cirka 1100 DKK for en 8 timers arbejdsdag med sagkyndig instruktion er da en billig timeløn. Desuden kan denne guide hjælpe med at vælge flue eller endda binde dagens flue til netop dette sted. Det behøver jo blot at være en engangsudgift, så man næste dag selv kan fiske videre. Og hvem i Danmark er for dygtig og for fin til at lade sig instruere af en guide, der kender stedet til bunds - så at sige?

Jeg har selv fisket flere dage sammen med Glen og lært meget om fluefiskeri i Frankrig af ham. Selvfølgelig!


Området omkring søerne (Foto: Google Maps)

Fra Pontarlier og Doubs-floden førte min GPS mig gennem Schweiz uden om betalingsmotorvej forbi Lausanne, langs Léman-søen, som er en enorm udposning på Rhône-floden et godt stykke efter dens gletcherudspring højere oppe i Alperne, langs søens velhaverkvarter, der til forveksling i sin pænhed ligner Strandvejens side mod Øresund nord for København, men som samtidig har charmerende butikker på landsiden, og derfra direkte ind gennem centrum af Genève, som min GPS stensikkert førte mig ud af igen, og godt en time senere ankom jeg til centrum af Annecy, parkerede, og til fods fandt jeg frem til Office de Tourisme i en butiksarkade.

Her fik jeg vigtige oplysninger og brochurer til min videre opdagelsesfærd samt en god kontakt senere til præsidenten for fiskersammenslutningen, en kontakt der fra min side var høflig og venlig, og som fra hans side ligefrem udviklede sig til en hjertelig kontakt mellem os begge. Så langt kommer man med høflighed og med fælles interesse.

Den gamle bydel er særdeles smuk, og der er masser af muligheder for familieinteresser såsom indkøb, restauranter, museer, det gamle slot og steder for børn, ligesom bådudflugt med turistskib, muligheder for alle slags vandsport, vandreture osv.

Fra Annecy kørte jeg 7 km ud langs søens lave vestbred til byen Sevrier og Camping Les Rives Du Lac, som endnu d. 30. september havde åbent og har det til slutningen af oktober - med mindre frosten sætter ind, og så lukker alle campingpladserne.

Her parkerede jeg min autocamper for den følgende og næstfølgende nat, og herfra havde jeg udsigt til østbredden, Rive Plein Soleil, som er beskinnet af den nedgående sol. Vejret var dog ikke solrigt, men mest overskyet, så det indbød ikke til at bestige højderne længere bag mig mod vest for at kunne se over på Mont Blanc, Det Hvide Bjerg, der med sine 4810 m.o.h. er det højeste i Europa.

Det indbød langt snarere til fiskeri, og jeg så adskillige fiske fra bredden og ude i bådene, så nu havde jeg to valgmuligheder: Enten kunne jeg give Fanden i den aftale, jeg havde med mig selv om at skrive denne artikel, fiske for min egen fornøjelses skyld og lade mig fotografere med søens rekordfangst af en kæmpestor ørred, eller jeg kunne passe min selvstillede opgave, renoncere på min egen oplevelse og give læserne af AltOmCamping.dk chancen. Derfor er der desværre heller intet foto af mig med rekordfisken, hvilket er den eneste grund denne gang også. Kom så ikke og sig, at jeg ikke gør noget for læserne.

Søens overflade ligger 447 m.o.h. og har en udstrækning på 27 km2 med en omkreds på 32 km. Den største dybde er 80 meter, den gennemsnitlige 42 meter med det laveste vand ved vestbredden.


(Foto: Google Maps)

For de badeinteresserede er vandet om sommeren (juli-august) 20-24º C ved overfladen, og da går fiskene naturligvis dybere. Søen er inddelt i Den Store Sø mod nord med største bredde på 10 km og Den Lille Sø mod syd med største bredde på 800 meter. I den nordlige ende ved Annecy er der afløb gennem to kanaler. I 1869 skabte en ung arkitekt adgang til slugterne af floden Le Fier, hvor man i et galleri på 256 meter langs venstre bred kan se ned på floden 27 meter under sig. Floden forsynes med vand fra flere små tilløb i den sydlige ende, så der er en svag strøm nordover.

Overalt langs søens bredder er der bådudlejning, og campingpladser er der nok af at vælge imellem. Man kan også leje et mobilhome på adskillige af disse pladser, så man har et fast sove- og spisested. Her er man således helt på egen hånd og behøver ingen fiskeguide.

Og så til fiskene, hvis størrelser jeg har kunnet opnå for år 2004, og her kan jeg begynde med en overraskelse for de fleste:

I søen findes faktisk helten, coregonus lavaretus, der sjældent passerer 60 cm i længden, men som i 2004 dog blev fanget et eksemplar af på 65 cm og 3,3 kg. Den kan gå op til 4 kg maximalt og er formeringsdygtig fra 3-4-årsalderen. Den findes også oprindelig i Lac Léman og i Lac du Bourget, men er i løbet af det sidste århundrede spredt til cirka 20 søer i Frankrig.

Fjeldørreden, den røde ørred, salvelinus alpinus, kan blive 60 cm lang og blev i 2004 fanget i størrelsen 58 cm og 1, 890 kg. Ikke dårligt, vel? Som småyngel måler de dog kun 15 mm.

Søørreden, salmo trutta lacustris, ikke at forveksle med sjöörret på norsk eller havørred. Der er fanget et eksemplar i 2004 på 80 cm og 9,640 kg, men tidligere på 117 cm og 14,7 kg. Hallo! Her er der da tale om en ørred på størrelse med de største havørreder i Danmark!

Og så naturligvis gedden, esox lucius, i 2004 en fisk på 130 cm og 17,0 kg. For de geddefiskende blandt læserne: Snup så mange, som I kan! Gedden på det vedhæftede foto er dog fra 2008 og vejede 16,4 kg til 124 cm, heller ikke ilde.

Aborren, perca fluviatilis, er her også, i 2004 47 cm og 1,520 kg, ikke ilde! Hunnen lægger 100.000 æg/kg legemsvægt om året.

Til føde for disse større fisk er her gråskalle, leuciscus rutilus, løje, alburnus alburnus, ferskvandskvabbe, lota lota, flodslimfisk, blennius fluviatilis, ulk, cottus gobio, og grundling, gobio gobio.

Endelig de fredelige fredfisk som den almindelige karpe, cyprinus carpio, spejlkarpe og kobberkarpe på op til 25 kg, brasen, abramis brama, (ikke Barack Obama) på 50-60 cm og 4-5 kg, og til sidst suderen, tinca tinca, der i størrelse kan variere fra 30 til 70 cm og fra 1 til 8 kg.

Læseren må medgive, at her er der så sandelig noget at komme efter!

Af fugle findes her den sorte glente, milvus nigrans, lattermågen, larus ridibundus, den askegrå måge, larus canus, og den grå hejre, ardea cinerea, der alle er vandrefugle her, men desværre også skarven eller ålekragen, phalacrocorax carbo sinensis, på fransk le cormoran, der her er standfugl, for her er der altså igen noget at komme efter også for denne alt for dygtige fisker. Og så er der selvfølgelig de talrige svømmefugle af forskellig art. Også noget for ornitologer at komme efter.

Facts:

Til Le Doubs: Kontakt Glen Grapinet som allerede angivet.

For Le Lac d'Annecy: Kontakt turistkontoret på tlf. +33.4.50.45.00.33 eller +33.4.50.45.56.66, de taler fransk og engelsk, men ikke tysk.

Copyright Torben Næss

 

Fakta om camping i Frankrig

Biludstyr og sikkerhed

Det er påbudt at bruge seler både for og bag, og have kørelyset tændt. Det er obligatorisk at medbringe Advarselstrekant, Brandslukker, Forbindskasse, Sikkerhedsvest (EU-godkendt, EN471 og kan være gul, orange eller rød), Ekstra sæt pære til samtlige lygter og Styrthjelm hvis kørsel på motorcykel. Alkoholtester (formelt lovkrav). Det er TOTAL forbudt at bruge headsæt/høretelefoner når man kører bil og på cykel.

Promillegrænsen er som i Danmark, dog hvis man har under 3års køreerfaring er den på 0,2%. Hornet er forbudt om natten, der bruges lyset.

Camping

Camping udenfor for offentlige campingpladser er kun tilladt med tilladelse fra lodsejer eller off. myndighed. Deslige er det forbudt at campere i statsskove, nationalparker i særlige naturområder og ved strandene. Det frarådes at overnatte på rastepladserne og det er forbudt på gader og veje.

Hastigheder

 • Hastighedsgrænserne i byer er = 50 km/t
 • Landevej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 90 km/t
 • Landevej, køretøj over 3500 kg og bil m/anhænger, samlet vægt over 3500 kg** = 80 km/t
 • Motortrafikvej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 110 km/t
 • Motortrafikvej, køretøj over 3500 kg = 100 km/t
 • Motortrafikvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg, men under 12000 t = 90 km/t
 • Motorvej, bil og bil m/anhænger, samlet vægt under 3500 kg = 130 km/t *
 • Motorvej, køretøj over 3500 kg = 110 km/t *
 • Motorvej, bil m/anhænger med samlet vægt over 3500 kg = 90 km/t

Man må ikke kører i venstre vognbane på en 3 sporet motorvej med campingvogn/trailer bagefter.

Miljø og Vejafgift

Når man kører på de Franske motorveje betaler man pr. strækning man kører. Der betales ved den frakørsel som man forlader motorvejen af. Man kan betale med kontanter, Visa Eurocard, Mastercard, American Express. Der er ligeså betaling for at køre gennem tunnellerne og over broer (se nyttige links) Bjergpassene i Frankrig er gratis at passere, på nær Restefond.

Valuta

Euro og der kan benyttes de mest almindelige kreditkort.

Nationalsprog

Fransk

Toldregler

Gældende for EU

Brændstof

Blyfri benzin hedder Sans plomb 95/95-E10/98 og Diesel hedder Gazole/Diesel/B8

Vigtige dokumenter

 • Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas
 • Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005)
 • Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS)
 • Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring)
 • DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade)
 • Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112.

Ud over 112 som vi kender hjemmefra, kan man i Frankrig komme i direkte kontakt med læge, politi eller brandvæsen:

 • Lægehjælp: 15
 • Politi: 17
 • Brandvæsen: 18

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30, hvis man har et Falck-abonnement.

Links til at finde Campingpladser i Frankrig

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information