nordkap2008 del8 02

Vi er nu nået til Trondheim. Der er ca. 700 km. fra Bodø til Trondheim. Det er for langt for børnene at køre på én dag, så vi delte turen over to dage, og tog en overnatning undervejs.

Vi havde håbet på, at kunne køre til Trondheim på en dag, men E6 i Norge er blot en to-sporet landevej, så det tager tid at nå frem.

Image
Vi mødte en lille ræveunge i vejkanten

Image
Og en masse får

Image
Vi mødte også en mand på vej over fjellet på en Væltepeter

På vores vej over fjellet passerede vi igen Polarcirklen, og i Norge er der anlagt et såkaldt Polarcirkel Center. Centreret ligger på E6, men består nu mest af en souvenirbutik og et cafeteria. Men det er et kærkomment stop, og der er en udmærket rasteplads der. Vi benyttede tiden der, til at strække benene, lege lidt i sneen, bygge en varde og gennemgå souvenirbutikken.

Image
Polarcirkel Centeret

Image
Så krydser vi Polarciklen igen - på vej hjemad

Image
Line byggede en stenvarde

Image
Der leges i sneen

Image
Og vi mødte vores ven på Væltepeteren igen. Han var på vej fra Nordkap til Sydnorge.

Efter ca. 400 km. begyndte vi derfor at kigge os om efter en campingplads, hvor vi kunne overnatte. Der ligger mange campingpladser langs E6, så det var bare at tage ind på den første og bedste, vi så.

Vi checkede ind på Svenningdal Camping. Den ligger direkte ved E6, og synes ikke af særlig meget, når man kører op foran receptionen. Men det første indtryk snyder. Jeg tror ikke vi nogensinde før har besøgt en campingplads med så skøn beliggenhed. Campingpladsen ligger på en skråning ned til en elv. Den er opbygget i terrasser, så der er den skønneste udsigt over elven fra alle enheder. Desuden kan man se bjerge på alle sider af campingpladsen. Der er strøm til alle enheder, men der langt til standerne. Vi havde et el-kabel på 40 meter med, og det var lige akkurat langt nok. Vi lagde os på en plads, der lå helt nede ved elven. Vi slog Camp-let’en op så vi kunne sidde inde og kigge ud over det brusende vand. Det var en helt ubeskrivelig fornemmelse at sidde helt tæt på elven og lade blikket skifte mellem det brusende vand og de delvist snedækkede bjergtoppe omkring os. Alt var badet i aftensolens bløde, gyldne lys. Det var nærmest som en filmkulisse til en eventyrsfilm. Og der var vi altså.

Image
Bjarne nyder den smukke udsigt over elven

 

Line gik ned og soppede i elven (det var sk*de koldt), og bekendtgjorde at hun aldrig ville væk fra dette sted. Vi faldt i søvn til lyden af vandet i elven, og sov som børn hele natten.

Image
Line sopper

Image
Så tæt lå vi ved vandet

Image
Udsigten inde fra Camp-let'en

Udover reception er der en lille butik, en lille legeplads, 7 hytter og 3 værelser og en lille servicebygning med toiletter, bad, køkken og opholdsstue. Desuden er man ved at opføre en servicebygning mere med yderligere bad og toiletter.

Vi skal også fremhæve det søde, smilende og hjælpsomme personale på Svenningdal Camping. Alt blev klaret med et smil og venlig betjening.

Mens vi var på pladsen (1. uge i juli), var der mange små tordenfluer. Lejrchefen fortalte os, at det netop nu var ’højsæson’ for de irriterende fluer, og at de ville være væk om en uge. Det hjalp os ikke, og især Line følte sig generet af dem. De gjorde nu ikke andet end at svirre rundt om hovedet på én.

Image
Morgenkaffe og så er det afsted igen

Friske og udhvilet forlod vi denne perle af en campingplads og kørte videre mod Tromheim.

Trondheim er Norges 3. største by. Der er her at Norges konger krones, og det er i Trondheim at Norges fortid og nutid mødes – det er derfor at Trondheim har tilnavnet ”Norges historiske hovedstad”

Image
På plads på campingpladsen Vikhammer ca. 14 km. uden for Trondheim

Image
Første aften havde vi en fantastisk solnedgang over fjorden

Vi havde bestemt os for at se Niderosdomen (domkirke) og så slentre rundt os se byen. Desværre havde vores planlægning været for dårlig – vi havde sat en søndag af til at se Trondheim, og der er alt lukket. Dertil kom, at vejret ikke vejret ikke var særligt godt. Det var gråt, køligt og med hyppige regnbyger. Så vi sprang vores sightseeing i Trondheim over, og gik i læ under Niderosdomens store hvælvinger.

Image
Niderosdomen er meget stor og utrolig flot

Image
Facaden er én stor udsmykning

Domkirken er meget imponerende. Den er bygget over St. Olavs grav, og de ældste dele (tværskibet) er fra år 1150. Kirken rummer flere arkitektoniske stilarter, og er præget at flere ødelæggelser gennem tiden. Men katedralen er fuldstændigt restaureret og fremstår som et mægtigt og storslået bygningsværk. Man kan ikke undgå at føle sig ydmyg, når man træder ind under de hvælvede buer – ca. 20 meter over ens hoved. Der er åbent hus med guidede rundvisninger hver søndag efter kl. 13.00. Desuden er der regelmæssigt koncerter med orgel, kor o.l. Og sidst – og nok vigtigst – så er der daglige gudstjenester. 

Image
Man kan bruge timer på at betragte kirkens forside

Jeg ville meget gerne have vist nogle billeder her fra katedralens indre. Men der er forbud mod at fotografere inden i kirken, så det kan jeg desværre ikke.

Udover selve Niderosdomen, er også de Norske Kronjuveler udstillet der. Endelig kan man i Katedralmuseet se flere af de ældgamle kunstskatte og artefakter fra katedralen.

Vi boede på en campingplads ca. 14 km. uden for Trondheim – nemlig Vikhammer Motell og Camping. Igen en flot anlagt campingplads med udsigt over vandet fra næsten alle enheder. Og så er alt positivt også sagt om den campingplads. Selvom man beder om en plads med strøm, kan man ikke være sikker på at få det. Der er nemlig langt fra strøm til alle enheder. Servicebygningerne – og især mændenes baderum - leder tankerne hen på en kaserne fra 30’erne.

Image
Reception og motel

Image
Udsigt over campingpladsen

Image
Overdækket grill til fri afbenyttelse

Image
Pladsen mindre hytter

Image
Det er en rimelig stor campingplads, men der er ikke strøm til alle enheder

Image
Servicebygningen

Image
Pladsen større hytter

Image
Tal lige om at være fastligger :)

Image
Der er en flot udsigt over fjorden fra campingpladsen

Der er dog tegn på at en modernisering er sat i gang – eller rettede – gået i stå. For selv de moderniserede dele af servicebygningerne kan ikke kaldes tidssvarende. De to dage, vi var på campingpladsen, blev der end ikke gjort rent i servicebygningerne – det er slet og ret for dårligt. Så hvis campingturen går til Trondheim – så find en anden campingplads.

I morgen skal vi fortsætte sydpå. Nu skal vi ned til Fjord Norge og se området omkring Sogndal.

Links:
Hjemmeside: Svenningdal Camping | Niderosdomen | Vikhammer Motell og Camping
Gå til del: Intro -  1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 -  10

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information