Nordkapp 2011, Del 1

Jens og Carsten er nu godt på vej mod Nordkapp, og der er deres første beretning fra deres tur

Jens fortæller:

Jeg hentede bilen en Opel Astra 1,7d torsdag hos Tegllund i Vejle - en super dejlig bil. Fredag skulle jeg så hente campingvognen - en Turtle 1500- fra Camping og Fritidscenter Horsens, men jeg var lidt bekymret på grund af blæsten, der lignede en storm. Jeg så flere små skypumper på vejen til Horsens fra Middelfart

Jeg krydsede Vejlefjord broen ved middagstid, og så flere små og store lastbiler, der så ud som om de kunne ryge ud over kanten på broen. Faktisk virkede det temmelig uhyggeligt.

Jeg ankom til CF Horsens og fik den lille vogn sat på krogen. Niels Meldgård fra Camping og Fritidscenter Horsens gav mig en grundig introduktion til vognen, så vi var sikker på alt var, som det skulle være.

Det blæste nu virkelig kraftigt!!!

Jeg kørte ud på motorvejen og var temmelig nervøs for vinden. Vognen vejer jo kun 500 kg.

Men jeg kunne overhovedet ikke mærke, at den var med bag bilen. Jeg prøvede at sætte farten op til 100 km/t, men den fulgte super stabilt med. Der var slet ikke noget at se på vognen eller at mærke på bilen med den kraftige sidevind. Selv da jeg kørte Lillebæltsbroen og kom forbi bropillerne, var der ingen ting at mærke.

Den største fare med med Turtle 1500 er faktisk, at når andre kigger på den lille sjove vogn og så glemmer hvor og hvordan de selv kører. Den specielle vogn skaber megen opsigt og får smilet frem hos store og små.

Lørdag havde Carsten og jeg vognen med ind på gågaden i Middelfart. Her mødte vi mange, der fortalte om deres egen tur til Nordkapp.

Der var også nogle, som kommenterede vognen som sød nuttet. Det havde jeg ikke forventet (det var meget store mennesker, som nok har det bedst på deres Harley). Også rigtig mange børn var vilde med den med den lille campingvogn.

Søndag startede jeg dagen tidligt som sædvanligt sidste fodring af grisene og med at sætte afløseren ind i arbejdet.

Imens klarede Carsten optankning af bil og reservedunke, pakning af bilen og det sidste udstyr.

Kl. 11 var rundstykkerne fortæret og 2 liter kaffe til turen brygget og kriblen efter at komme afsted begyndt, men jeg skulle lige have samlet op på de sidste løse ender.

Efter en god frokost kørte vi fra Middelfart kl. 13 med højt solskin og 16 grader varme.

Carsten var også overrasket hvor nemt det gik med at have vognen på slæb. Vi har ca. læsset 150 kg. bagage i vognen, men den ekstra vægt mærkede vi ikke noget til.

Flot så det ud da vi krydsede Storebælt. Det var næsten vindstille og stadig højt solskin.

Vi nåede op på 17 graders varme i dag, og da vi spiste aftensmad kl. 21 ca. 100 km nord for Jønkøbing, var der stadig 14 grader.

Nordkapp 2011, Del 1
Aftensmaden blev tilberedt i køkkenet bag på vores Turtle 1500

Klokken 01.00 om natten, var vi forbi Stockholm, og kun 30 km. fra Uppsala. Der har ikke været mange biler på vejen.

Carsten overtager lænestolen nu, så han også kan hvile sig. Jeg håber ikke han snorker for meget, for er der noget jeg jeg kan huske fra vores ferieture med bilen, så er det når resten af familien snorker: Der er ikke noget, man kan blive mere søvnig af.

Nordkapp 2011, Del 1
Typisk svensk hus - dem så vi mange af

Der gik nu ikke mere end 45 min. så blev jeg træt og Carsten måtte overtage rattet igen.

Det er stadig godt vejr, 8 grader og vindstille. Vejene er super fine og bilen glider smertefrit af sted.

Kl 03.25 – 1094 km efter Middelfart ser vi den første sne. Jens fik sovet lidt, og tog over igen.

Nordkapp 2011, Del 1
Det er stadig vinter når man kommer op i midt-sverige

Kl 5.30 kom vi op til Sunddall og der ligger en del sne i vejsiden. Søen var også stadig frosset til, så det er stadig lidt vinter heroppe. Vi har nu kørt 1267 km og mangler kun 1378 km, så vi er næsten halvvejs.

 

Links:
Relevante Link(s) : Camping og Fritidscenter Horsens |Tuxer
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information