På kanotur i Sverige

Hvorfor ikke prøve noget nyt? Det spørgsmål stillede en gruppe gode venner sig selv, og svaret endte op med en kanotur for 'Drengerøve'... med børn. Det blev en anderledes, men også en dejlig ferie, der vil bliver husket resten af livet.

Selvom flere af deltager på turen efterhånden er lidt grå i toppen, og selvom det er mange år siden man sidst var på kanotur med ungdomsskolen, så husker mange tilbage på ungdommens ture med glæde. Det var sjove ferier, med en masse oplevelser. Så når man nu alligevel ville prøve noget andet end charterferie, hvorfor så ikke give en kanoturs oplevelser videre til ens børn?

På kanotur i Sverige
Hold-billedet taget ved turens start

Destinationen blev fastsat til Rönne Å i Sydsverige. Her kunne man leje kanoer og der var mulighed for at slå lejr flere steder langs åen.

På kanotur i Sverige
De lejede kanoer er næsten pakket færdige, og man er klar til at tage af sted

På kanotur i Sverige
Klar til afgang. Alt er pakket i vandtætte poser og forsyningerne er lige ved hånden

Rönne Å er meget velegnet til ture med børn. Den er rimelig rolig, og selvom der er et par fald, er de ikke være end at selv de mindre rutinerede kan få kanoen igennem uden uheld.

På kanotur i Sverige
På vej ned ad Rönne Å

På kanotur i Sverige
Man er meget tæt på naturen på en kanotur. En kæmpe oplevelse for børnene

På kanotur i Sverige
Et af åens små fald

Som nævnt, er der flere lejrpladser langs Rönne Å, hvor man kan slå lejr for natten. De er gratis at benytte, og nogle steder er der ligefrem sat en (meget) primitiv toiletbygning op. De fleste havde taget små, lette rejsetelte med. Men da man ikke kunne vide sig sikker på vejret, og da man ville have et sted at kunne samles- også selvom det skulle regne – havde de også taget et kæmpe familietelt med på turen. Man går vel ikke ned på udstyret? ;)

På kanotur i Sverige
De fleste havde så rejsetelte med på turen

På kanotur i Sverige
Det store Wecamp Sidney telt blev dels brugt som samlingssted ved dårligt vejr

På kanotur i Sverige
Børnene elsker at kunne sove sammen i det store telt. Der er ni sovepladser og et stort opholdsrum, så plads er der masser af

På kanotur i Sverige
Og teltets mange barduner fungerede fint som tørresnore

Det at være på camping med en kano, var en stor oplevelse for børnene. Det var spændende at overnatte midt i naturen, det var sjovt at sejle til et nyt sted hver dag, og det var dejligt at være sammen med ens far hele dagen.

På kanotur i Sverige
Netop ankommet til en ny lejrplads

På kanotur i Sverige
Dejligt at børnene også hjælper til med at få kanoerne på land

På kanotur i Sverige
Og så er åen udmærket at bade i

På kanotur i Sverige
Se! Jeg har fanget en fisk!

Lejrpladserne langs åen er udstyret med bålplads, drikkevand og brænde. Maden blev tilberedt over åben ild – igen en stor oplevelse for børnene.

På kanotur i Sverige
Lejrpladsen bygges op hver dag

På kanotur i Sverige
Maden tilberedes over bål

På kanotur i Sverige
Aftenstemning ved åen

At tage på kanotur med sine børn, er en ferie som alle burde unde sig selv. Uanset hvordan turen går, vil det være en oplevelse for livet.

På kanotur i Sverige
Holdbilledet taget ved turens afslutning

Hvis du vil have mere information om kanoture på Rönne , så kan du Google 'Rønne Å' og du vil få masser af informationer vedr. ruter, lejrpladser og kanoleje.

 

 

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information