Man ser mange pudsige ting på vejen op gennem Sverige

På dag 4 startede vi dagen med at flyde ud af sengen, spise morgenmad og så slå taget ned så vi kunne komme videre. Vi syntes i starten at taget på vores Silver 380 virkede tungt, men efterhånden som vi lærer at håndtere det, går det meget lettere.

Jeg kunne dog godt savne at man kunne sætte forlænger på spindlerne til støttebenene da de sidder meget langt inde, men ellers er det utroligt nemt at få slået markisen ind, taget ned og op med støttebenene og så af sted.

Dagens etape stod lige på 650 km fra Stockholm til Umeå, en rigtig flot tur. Selv om det kan føles langt at køre keder man sig ikke, der er simpelthen hele tiden noget at se på undervejs.

En rasteplads lige uden for byen SundsvallEn rasteplads lige uden for byen Sundsvall

Pause på en rasteplads. Flot udsigtPause på en rasteplads. Flot udsigt

Jeg er stadig imponeret over campingvognens køreegenskaber, den følger bare efter uden dikkedarer, selv når vi møder en 24 m. modgående lastbil, er der end ikke et lille ryk i campingvognen, imponerende.

En nok så vigtig ting, når man er ude at køre med campingvogn, er brændstoføkonomien, og den er simpelthen suveræn med denne vogn. Jeg har med min forholdsvis gamle bil holdt et gennemsnit på noget der ligner 13,5 km. pr. liter diesel over en strækning på ca. 1400 km. Med blandet landevejs- og motorvejskørsel, samt nogle (synes jeg) temmelig gode bakker. Det er ligeså godt som hvis jeg har en teltvogn bag på bilen, det kan ikke gøres bedre. Glæder mig til at se hvor meget brændstof vi bruger, når først det rigtig begynder at gå opad.

Efter ca 10 timers kørsel inkl. diverse pauser og fotostop på vejen, kom vi frem til en dejlig stor campingplads lige uden for Umeå. Her bliver vi i to nætter og får handlet lidt til den videre færd op mod Nordkap.

Lidt mad, en lille en og så i seng, håber at vi kan sove for det er næsten helt lyst her klokken ca. 23.00.

Dag 5

I dag var det meningen at vi skulle have været med Linbanan, og en tur på elgfarm, men jeg tror ikke at svenskerne havde opdaget, at vi var kommet, for der var desværre lukket.
Det viser sig at de først starter sæsonen i næste uge. Sådan kan det gå. Vi synes eller at vi har planlagt turen så godt.

Vores Silver 380 placeret på campingpladsen ved UmeåVores Silver 380 placeret på campingpladsen ved Umeå

Vi har alligevel besluttet os for at blive en nat mere, så nyder vi bare det at være campist. Frem med stolene og benene op, og så kan vi samtidig få handlet lidt til de næste par dage.

oplevelsestur til nordkapp del2 30

Det blev da også til en gåtur uden for pladsen, hvor det viste sig at der lå en flot sø lige bagved. Lidt aftensmad et glas vin og så i seng, i morgen står den på små 600 km til Galliväre.

Søen lige bag ved campingpladsenSøen lige bag ved campingpladsen

Dag 6

Efter at have kørt små 600 km, er vi nu nået til Galliväre. Campingpladsen er lidt våd, men ligger virkelig smukt lige ned til en elv. Det betyder så ,ærgerligt nok, at her er en utrolig masse myg, men heldigvis er vores Silver 380 født med myggenet ved samtlige vinduer.

På vores vej herop kom vi forbi noget af det mest imponerende jeg har set, nemlig Storforsen. Der kan vi mennesker ikke måle os med naturen, når det handler om at lave noget så stort. Det er simpelthen så voldsomme kræfter der er i vand der kommer væltende ned på den måde. Storforsen skulle efter sigende være den største fos der ikke bruges til at producere strøm.

oplevelsestur til nordkapp del2 35

oplevelsestur til nordkapp del2 37

oplevelsestur til nordkapp del2 39

Vi passerede også lige Polarcirklen på vores vej, underligt at tænke på at vi ikke skal opleve rigtig mørke den næste uges tid.

oplevelsestur til nordkapp del2 42

oplevelsestur til nordkapp del2 44

Vel ankommet på campingpladsen fik vi noget mad og inden vi gik i seng gik vi lige en lille tur rundt omkring pladsen. Det viste sig at der bagved pladsen var en mindre kultursti hvor der var nogle gamle bygninger med græstag.

oplevelsestur til nordkapp del2 46

Nå men rimelig tidligt i seng, i morgen venter der en lang tur på ca. 750 km. En tur på ca 10 timer iflg. GPS en. Det kommer helt sikkert ikke til at holde stik, da det efter sigende skulle være en utrolig smuk tur.

Links:
Relevante Link(s) : Silver Campingvogne
Læs også: På oplevelsestur til Nordkapp – Del 1
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 2
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 3

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information