Pause i det nordlige Sverige

Vi er på 7. dag og efter ca.15 timer undervejs er vi nu nået frem til vores mål, nemlig Nordkapp. Klokken er nu ca. 23.30 og selv om tågen ligger tæt er her næsten lige så lyst som på en almindelig dansk gråvejrsdag.

Det har været en rigtig spændende tur herop, og som vi havde fået at vide, en virkelig flot tur. Jeg ved godt at jeg hele tiden bruger vendinger som virkelig smukt, imponerende osv. Men jeg kan ikke finde andre ord der kan beskrive de scenarier der udspiller sig for vores øjne undervejs herop.

På vores vej herop krydsede vi den finske grænse og efter et par timer i Finland kørte vi endelig ind i Norge.

oplevelsestur til nordkapp del3 02Hvilken vej skal vi nu?

Den svensk/finske grænseDen svensk/finske grænse

15 timer undervejs lyder hårdt men det føltes egentlig ikke sådan, for naturen heroppe er så forskellig fra noget vi er vant til at se hjemme i lille Danmark. Der hele tiden er noget nyt, at se på og selv om vi har campingvogn på slæb, mærker vi den næsten ikke.

På oplevelsestur til NordkappEn velfortjent pause

På oplevelsestur til NordkappLidt af den smukke norske natur

De sidste 5 – 8 km. er det så tåget at vi dårligt kan se den bil der kører foran ,selv om de har tændt tågebaglygterne.

På grund af tågen bliver det ikke til midnatssol i aften, men det er stadig så lyst at vi er rigtig glade for at vognen er udstyret med mørkelægningsgardiner.

oplevelsestur til nordkapp del3 06

Et par af de tunneller vi kørte igennem på turen heropEt par af de tunneller vi kørte igennem på turen herop

Dag 8

Efter en kold aften/nat hvor det var så koldt at vi skulle have varme på, vågnede vi op til en morgen der ikke var meget varmere. Det er dog vildt hvor glad man kan blive for Silverens indbyggede Truma varmeapparat.

Hvor kan man blive glad for sin varmeovnHvor kan man blive glad for sin varmeovn

Dagen i dag er blevet brugt på at udforske Nordkapp centret, og ikke mindst at drikke champagne ude ved globen der symboliserer det nordligste punkt i Europa.

På oplevelsestur til NordkappTraditionen holdes i hævd - Champagne på Nordkapp

På oplevelsestur til NordkappGloben

Selve Nordkappcentret er virkelig interessant med sine forskellige udstillinger om Nordkapp. Der er en biograf hvor man viser film om livet omkring og på Nordkapp hele året rundt, og især om hvordan vejret arter sig heroppe.

Det mest rolige sted heroppe er det lille kapel hvor alle trosretninger kan komme. Der er ingen hellige symboler fra de forskellige trosretninger, men man er slet ikke i tvivl om at man er i et kapel.

På oplevelsestur til NordkappSkt. Johannes Kapel

På oplevelsestur til NordkappLoftet i kapellet

Udsigten heroppe er simpelthen noget for sig, det kan bare ikke gøres bedre, igen viser naturen hvad den er i stand til.

På oplevelsestur til NordkappFantastisk udsigt

På oplevelsestur til NordkappEt kig ud over klipperne ved Nordkapp

På oplevelsestur til NordkappEt af mange krydstogtskibe der hver dag sejler forbi Nordkapp i baggrunden anes globen.

Selv om vi kun har været her i knap et døgn har vi allerede nu oplevet hvor hurtigt vejret skifter.

Det ene øjeblik er her tåget, det næste regner det, så blæser det en halv storm og endelig så bryder solen frem - og heldigvis lige da den helst skulle. Vi var så heldige at opleve midnatssol.

Campingområdet heroppe ved Nordkapp er egentlig bare en stor parkeringsplads, altså er her ingen strøm, men vi klarer os fint med den indbyggede batteripakke der er i vores Silver 380, og køleskabet fungerer superfint på gas.

På oplevelsestur til NordkappVores Silver 380 på campingarealet ved Nordkapp, desværre var der ingen ledige pladser helt ude ved kanten.

Klokken er nu ved at være to og vi skal videre i morgen, så selv om det stadig er helt lyst er det vel på tide at komme i seng.

Dag 9

I dag er vi så kørt til Alta ca. 250 km fra Nordkapp. Vi stod op til en rigtig kold morgen så igen var vi rigtig glade for varmeovnen i vores Silver. Vi har trods lyset udenfor igen sovet rigtig godt takket være mørklægningsgardinerne.

Vores første stop på vejen til Alta, gjorde vi i byen Honningsvåg, hvor bl.a hurtigruten, samt en masse krydstogtskibe lægger til.

På oplevelsestur til NordkappEt af hurtigrutens skibe ved Kaj i byen Honningsvåg.

Her finder man så også en rigtig spændende isbar, ikke som man måske ville tro en bar hvor man køber is, men en hel bar, med bardisk, borde og bænke bygget i is. Ja sågar en fladskærm lavet i sne findes der. Absolut et besøg værd.

På oplevelsestur til NordkappArtic Ice Bar :) Selv glassene er lavet af is

På oplevelsestur til NordkappDen flotte isbar.

Det har igen været en tur hvor man virkelig kan se hvor spændende og foranderlig den norske natur er. Selv om vi havde kørt den første del af turen et par dage før, sad vi stadig med åben mund og beundrede udsigten ud gennem bilruden. Det ene øjeblik kører man på en bjergvej langs en dyb fjord, det næste kører man på den smukkeste højslette, simpelthen unikt.

På oplevelsestur til NordkappVi kørte igennem en ufattelig smuk natur

På oplevelsestur til NordkappVejene var ikke de bedste, så vi kunne ikke køre hurtigere end at der var tid til at nyde udsigten

Efter at vi nu har kørt knapt 3000 km har vi igen kigget lidt på vores brændstofforbrug. Igen har vi kørt knap flotte 13,5 km/l. Det kan med vores bil, ikke lade sig gøre med en ”almindelig campingvogn” bagpå.

Jeg sidder her, lige inden sengetid, og kigger ud af vinduet i campingvognen, lige ud på en elv der løber ikke fem meter fra campingvognen.

På oplevelsestur til NordkappUdsigten fra vinduet i siddegruppen i vores Silver 380.

I morgen er det planen at vi bliver her i Alta, får handlet og måske vasket lidt tøj.

Links:
Relevante Link(s) : Silver Campingvogne
Læs også: På oplevelsestur til Nordkapp – Del 1
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 2
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 3

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information