Et lille stop på vejen

Så er vi landet i Geiranger ,efter skulle det vise sig, den mest udfordrende men samtidig også flotteste køretur endnu

Et af mange laksebrug vi så på vores vejEt af mange laksebrug vi så på vores vej

En ting jeg især havde glædet mig til, var passagen af Atlanterhavsvejen, et sted jeg har set og læst skulle være så storslået, hvilket det bestemt også er. Det er en meget speciel oplevelse at sidde på en rasteplads midt på Atlanterhavsvejen, med udsigt iver dette kæmpehav og drikke kaffe.

AtlanterhavsvejenAtlanterhavsvejen

Broen ved AtlanterhavsvejenBroen ved Atlanterhavsvejen

Nedkørsel fra broenNedkørsel fra broen

Stop ved rasteplads midt på AtlanterhavsvejenStop ved rasteplads midt på Atlanterhavsvejen

Udsigt over AtlanterhavetUdsigt over Atlanterhavet

Fra Atlanterhavsvejen kørte vi videre først mod Molde ogderefter mod Fjord-norge.

En af flere færgeoverfarter.En af flere færgeoverfarter.

Efter yderligere nogle kilometer og flere færgeoverfarter kom så dagens udfordring. Nemlig den af mig frygtede Ørnevej. Jeg har aldrig før kørt ned af en nedkørsel med en 9 – 10 % hældning, og da slet ikke med campingvogn.

Der skal vi nedDer skal vi ned

NedkørselNedkørsel

Et af mange serpentinersving på vejen ned.Et af mange serpentinersving på vejen ned.

Ja må indrømme at min frygt for turen ned af Ørnevejen blev gjort til skamme. For med en Silver 380 på krogen er sådan en nedkørsel bestemt ikke noget at tale om.

Efter en begivenhedsrig tur indlogerede vi os på Geiranger Camping, der ligger pragtfuldt med udsigt både til fjorden og de bagvedliggende fjelde.

Geiranger CampingGeiranger Camping 

Dag 17 og 18

Vi havde besluttet os til at tage 3 overnatninger i Geiranger, da vi syntes at vi trængte til at puste lidt ud. Dagene blev bl.a. brugt til at få købt ind, vasket lidt tøj og ryddet op i Silveren, som vi nu har døbt Puslingen.

Udsigt fra sengen i campingvognenUdsigt fra sengen i campingvognen

Krydstogtskibe i fjordenKrydstogtskibe i fjorden

Myldretid i fjorden 3 krydstogtskibe, hurtigruten og den lokale færgeMyldretid i fjorden 3 krydstogtskibe, hurtigruten og den lokale færge

Der blev også tid til en pragtfuld sejltur med en turbåd på fjorden, hvilket man absolut ikke må snyde sig selv for hvis turen falder forbi Geiranger.

Campingpladsen set fra søsidenCampingpladsen set fra søsiden

Ørnevejen set fra vandetØrnevejen set fra vandet

De berømte syv søstreDe berømte syv søstre

Der er et par rigtig spændende souvenirbutikker i Geiranger.

Så skal der shoppesSå skal der shoppes

Vores ophold i Geiranger sluttede af med en rigtig lækker middag på en skønt beliggende restaurant, med noget ingen af os havde smagt før, nemlig elgbøf, hvilket stærkt kan anbefales.

Smuk solnedgang set fra restauranten.Smuk solnedgang set fra restauranten.

Dag 19

Nu er vi så landet i Oslo efter en desværre meget regnfuld tur. Det var ærgerligt med vejret især fordi vi havde planlagt at køre en lille omvej hertil for bl.a. at se Hemsedal, hvor vi heller aldrig havde været før.

Den første del af turen var vejret dog stadig godt, så vi kunne tage lidt billeder.

Turen startede med en lidt overraskende opkørsel fra Geiranger. Vi havde Googlet vejen op, man fandt ingen oplysninger om denne vej, så det overraskede at lige specielt denne opkørsel var så lang.

Det blev dog også klaret i fin stil. Igen beviste vores Silver sine fantastiske køreegenskaber.

Et sidste farvel til GeirangerEt sidste farvel til Geiranger

En lidt overraskende lang opkørselEn lidt overraskende lang opkørsel

Der er stadig sne helt ud til vejenDer er stadig sne helt ud til vejen

En ting vi ikke havde regnet med at skulle opleve var dog en delvist tilfrosset sø.

Den delvist tilfrossede sø næsten oppe ved DalsnippanDen delvist tilfrossede sø næsten oppe ved Dalsnippan

Efter nogle timer på vejen kom vi op over den sidste lange stigning på denne tur nemlig over Hemsedalfjeldet, hvor det samtidig begyndte at regne, så det var sidste chance for at fotografere.

På toppen af den sidste lange opkørselPå toppen af den sidste lange opkørsel

Det er nu blevet tid til at reflektere over vores tur med en klapvogn.

Vi er blevet rigtig glade for denne lille Silver 380, og har til vores overraskelse opdaget, at der ikke nogen stor forskel ved at rejse med denne type vogn i forhold til en ”almindelig campingvogn”. Dog får man overraskende gode køreegenskaber og en fremragende brændstoføkonomi. Ca. 14 km pr. liter med vores bil, der til daglig kører 15 – 16 km. pr. liter uden noget på krogen. Ud over dette har Silveren alt det en ” almindelig campingvogn” også har. Nemlig en lille siddegruppe, en fast opredning, samt køkken og toilet.

Så alt i alt kan vi kun anbefale denne lille Silver 380. Det bliver et noget bevæget farvel når vi om et par dage skal aflevere denne lille fine vogn.

Links:
Relevante Link(s) : Silver Campingvogne
Læs også: På oplevelsestur til Nordkapp – Del 1
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 2
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 3
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 4
På oplevelsestur til Nordkapp – Del 5

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information