Skicamping i Sälen, Tandådalen og Kläppen

Sälen er et af de største skisportssteder i Skandinavien. Det ligger i Sverige - ca. 450 km. fra Göteborg - og er et af de meste snesikre områder i Sverige. 

Sälen i sig selv er ikke et skisportcenter. Sälen er Sveriges sydligste fjeldområde, og i alt syv skisportcentre har hjemme der - nemlig Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Stöten og Näsfjället. Alle giver snegaranti fra fra 15. november til 1. maj.

Især Kläppen og Tandådalen er af interesse for vintercampister, da begge skisportcentre har store og veludstyrede campingpladser.

Tandådalen er nok det bedste alpine skiområde i Sälen - i hvert fald når det gælder udfordringer og antal pister. Her er i alt 32 nedfarter hvoraf flere er sorte. Selv reklamerer Tandådalen med 'at deres bakker er lidt barskere end andre steder', men der er også piste for nybegyndere og mindre rutinerede skiløbere. Største faldhøjde er på 225 meter og den længste pist er på 1,8 km.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenI Tandådalen er der sjov og udfordringer for hele familien

Hvis man ikke finder udfordringer nok i de mange pister i Tandådalen, så er seks såkaldte parker (Snowparks) i Sälen. En park er i denne forbindelse ikke at forveksle med et fredfyldt område med træer og buske - tværtimod. En park i ski-mæssig forstand er et lukket område for adrenalin-hungrende ski- og snowboardløbere. Her kan man hoppe, køre på rails, lave tricks osv. Der er parker for øvede såvel som for nybegyndere.

Også børnene er der tænkt på i Tandådalen. De har fået deres eget område - Barnens Fjäll, hvor også skiskolen holder til. Her har børnene mulighed for selv at øve sig i enkle lifter og nedfarter. For de lidt større eller øvede børn, er der Junior Park. Det er en skipark, som er suveræn for dem, der lige har opdaget, hvor sjovt det er med hop, rails og andre trick. Desuden er der adskillige lifte og pister, der er som skabt til børn og nybegyndere.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenBørnene har deres eget område i Tandådalen

Sälen byder også på flere eventyrområder, hvoraf det ene ligger nær Tandådalen. Et eventyrområde er ski-område for børn, hvor børnene møder trolde m.m. på deres vej ned af pisten. Lige ved siden af Tandådalen ligger eventyrparken Troldskoven, der består af 1,5 km skiløb gennem skoven, hvor træer og trætrolde i bogstaveligste forstand har fået liv. Skiruten, der bugter sig ud og ind, er omgivet af overraskelser som syngende fugle, trolden Orvar på det udendørs das, troldens egen skole, en uhyggelig troldetunnel og meget mere. Stemningen er mildest talt fortryllende, specielt fordi alle troldene er så søde. Eksempelvis har de besluttet, at den gamle sæterbod, der ligger ved siden af troldebørnenes skole, altid skal dufte af nybagte vafler, og at der serveres en særlig troldepølse med troldedrik på vejen derhen.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenEt Sälen*Pas giver adgang til hele 4 liftsystemer

I Tandådalen kan kan købe Sälen*Pas. Det er et liftkort, der giver adgang til alle lifte i hhv. Lindvallen, Högfjället, Tandådalen og Hundfjället. Disse fire skicentre ligger ganske nær hinanden, og man kommer let rundt mellem rejsemålene med SkiPass-bussen, som er gratis for alle, der har SkiPass.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenOgså Kläppen giver gode muligheder for alpint skiløb

Skicentret Kläppen ligger ca. 14 km. syd for Sälen by, og er ikke lige så hektisk som Tandådalen kan være. Her er der lidt mere fredeligt, og nedfarterne er lidt mere moderate. Også her er der super gode betingelser for godt skiløb. 

Også i Kläppen har børnene deres eget område med egnede lifte og piste. Desuden er der legestuer og der arrangeres udflugter for børn løbende.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenBørn på skiskole i Kläppen

Kläppen har også deres egen park - og den har endda fået tildelt udmærkelsen som 'Sveriges bedste Snowpark' gennem 8 år. Så her er der også mulighed for at udfordre sig selv med halsbrækkende jibs, hop tricks m.m.

Skulle man blive få nok af at stå på ski, så er der mange andre muligheder for aktiviteter i Sälen. Man kan f.eks. prøve at køre med hundespand, tage på scootersafari, køre ræs i icecarts, prøve de hurtide slæder, bowle, bade eller forkæle sig selv med wellness og spa. Mulighederne er mange - faktisk behøver man slet ikke at tage til Sälen for at stå på ski. Den smukke natur og de mange øvrige tilbud der skal nok kunne fylde en vinterferie.

Skicamping i Sälen, Tandådalen og KläppenSälen byder også på smukke naturoplevelser

Om aftenen er der også et væld af tilbud. Her er caféer, restauranter, levende musik og - ikke at forglemme - afterskiing på stedets barer.

Der findes som nævnt rigtig gode campingpladsr både i Tandådalen og i Kläppen. Du kan finde mere information om disse links nederst på denne side.

Relevante Links: Sälen | Kläppen | Tandådalens Camping

 

 

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information