Frigård Camping, Del 3

De seneste dage har solen strålet fra en næsten skyfri himmel, og temperaturen er steget mærkbart her på Frigård Camping. Faktisk er her meget stille, for enten har folk søgt skygge under parasoller eller træer, eller også er de enten i campingpladsens pool eller på stranden. Pool-området her på Frigård Camping selvsagt meget populært her i sommervarmen. Der er plads både til at bade, lege og sole sig.

Der er to bassiner. Et lille til de små børn og et stort bassin til større børn og voksne.

I det lille bassin er vandstanden ikke særlig dyb, og bassinet er stort nok til at børnene kan boltre sig og bade. Der er også en lille rutsjebane.

Frigård Camping, Del 3
Børnebassinet med god plads til at også de små børn kan more sig

Det store bassin er dybere, men der er ikke dybere på det dybeste end at vores datter Line på tretten år kan bunde overalt i bassinet. Her er også en rutsjebane. Det er tilladt at tage badedyr og lignende med i bassinet. Bassinet er pænt stort, så selvom der er mange, der bader, så er der plads nok.

Der er belægning med fliser hele vejen rundt om bassinet. Her er der stillet liggestole frem, så forældre kan slappe af i solen, mens de holder øje med deres børn. Liggestolene er dog også ganske populære hos campingpladsens teenagers til solbadning.

Frigård Camping, Del 3
Teenagers bruger liggestolene dels til at tage solbad i, men også til at 'hænge ud' med vennerne

Inde på pool-området er der også et dampbad og en sauna. Disse åbnes kun på forespørgsel og kun om aftenen. Dette for at sikre at rummene kun bliver benyttet til deres tiltænkte formål og ikke som legeplads for børn i pool-området.

Frigård Camping, Del 3
Er man mere til at tage på stranden, så ligger Lillestrand tæt på Frigård Camping

Har man mere lyst til at tage på stranden, så er dette absolut også muligt på Frigård Camping. Kun ca. 800 meter fra campingpladsen ligger Lillestrand. Det er en lille sandstrand ud til Flensborg Fjord. Her er plads til at bade, tage sol og lege i sandet.

Frigård Camping, Del 3
Her er plads til at bade, sole sig og lege i sandet

I vores familie er det kun Line, der er vild med at bade. Vi andre holder mere af at slappe af ved campingvognen eller tage ud for at se ting og steder i omegnen. Et af de steder, vi på forhånd havde glædet os til at gense, var Historiecenter Dybbøl Banke.

D. 18. april 1864 faldt Dybbølstillingen efter gentagne angreb af Prøjserne. Dette medførte tab af hertugdømmerne samt en del af Jylland. Grænsen til Tyskland blev sat ved Kolding, og først i 1920 blev grænsen til Tyskland ved folkeafstemning ændret til den grænse, vi kender i dag.

Frigård Camping, Del 3
Sorte skyer hang tæt Danmark d. 18. april 1864. Det gjorde de også da vi besøgte Dybbøl Banke, men heldigvis gav de ikke regn

Dette vigtige stykke Danmarkshistorie er bevaret og genfortalt i billeder, film og handlinger i Historiecenter Dybbøl Banke.

Som i et hvert andet museum, er der selvfølgelig en del spændende plancher og billeder, der beskriver krigen i 1864. Men man har også lagt vægt på at give besøgende mulighed for at 'opleve' hvordan det var at være dansk soldat i krigen.

Frigård Camping, Del 3
En 'soldat' haster gennem skansen

Man har genopbygget en skanse, som den tilnærmelsesvis så ud i 1864. I denne ramme gives der mange muligheder for oplevelser for børn og voksne.

Frigård Camping, Del 3
Man vaskede også tøj som soldat i 1864

Frigård Camping, Del 3
Mandskabsbarak. Godt man ikke var i tjeneste den gang.

Som besøgende kan man gå rundt og udforske de forskellige ting og bygninger på egen hånd, og løbende bluiver man inviteret med til fortællinger om soldaternes udrustning og hverdag. Her får alle mulighed for at tage våben og andet udstyr i hænderne og undersøge effekterne.

Frigård Camping, Del 3
Lægens operationsstue. Det var på planker som disse, at mindre skrammer blev renset. Større skudsår medførte som regel amputation, eller døden som følge af sårfeber

Frigård Camping, Del 3
Skudsår i kroppen kunne man ikke gøre særligt meget ved. Derfor var der ikke altid langt fra lægens bord til disse

Frigård Camping, Del 3
Krudtmagasinet. Her opbevarede man krudt og kugler. Samtidig fungerede det som bunker ved kanonbeskydning

Der demonstreres hvordan et forladegevær lades og affyres. Det er en noget mere besværlig affære end nutidens automatiske våben.

Frigård Camping, Del 3
Affyring af et forladegevær

Der affyres også en kanon dagligt. Dette sker med børn som kanonmandskab. Børnene bliver ekserceret af en kyndig kanonér, mens kanonen lades og køres i stilling. Til sidst bliver kanonmandskabet bedt om at stikke fingrene i ørerne, hvorefter kanonen affyres.

Frigård Camping, Del 3
'Tutten' hvor man kan købe sin forplejning. Bl.a. dej til pandekager

I skansens smedje kan alle prøve at støbe geværkugler og præge mønter. Mønterne kan bruges i skansens køkken, hvor der laves pandekager over åben ild.

Frigård Camping, Del 3
Her er det Line, det laver pandekager over åben ild (og i et meget røgfyldt køkken)

Frigård Camping, Del 3
I smedjen kan man prøve at støbe kugler

Frigård Camping, Del 3
Line med den nyligt støbte kugle. Tænk at blive ramt af sådan et projektil

Endelig kan man slentre rundt mellem skansens forskellige bygninger, og med egne øjne se, hvordan soldater boede. Man kan skrive et brev hjem til familien med pen og blæk. Her lærer man samtidigt, hvordan et brev foldes til en konvolut. Man kan prøve at morse, og blive fotograferet i omgivelser typiske for 1864.

Frigård Camping, Del 3
Kuglepennen er en god opfindelse. Pen og blæk er ikke så let at skrive med

Der er mange timers herlig og spændende underholdning for hele familien. Og der er let adgang både for barnevogne og kørestole.

Frigård Camping, Del 3
Butikken med et stort udvalg af souvenirs, litteratur o.l.

Når man nu alligevel er ved centret, bør man også se Dybbøl Mølle. Det tager ca. 5. min. at gå dertil fra Historiecentret. Dybbøl Mølle er genopbygget efter krigen i 1864 og fungerer nu som museum. Her kan man prøve at male korn og se hvordan en mølle fungerer. Desværre var møllen under renovering da vi besøgte Dybbøl. Den var pakket helt ind i stillads og plastik, så vi tog ikke ind for at se møllen.

Frigård Camping ligger som nævnt meget tæt på¨Tyskland. Der er kun 6 km i bil til grænsen i Kruså, og mange benytter lejligheden til at købe billig vin, øl, sodavand og lignende i en af de mange grænsebutikker.

Mange dagligvarer er også billigere i Tyskland. Vi kører derfor til Tyskland, når der skal købes ind. Der er to store indkøbscentre nær grænsen, nemlig Cittipark og Förde Park.

Frigård Camping, Del 3
Der er tydelig skiltning til begge indkøbscentre

Kører man ad hovedvejen over grænsen ved Kruså og fortsætter ind i Tyskland , kommer der skilte til dem begge. Afkørslerne er tydeligt markeret, så man kører ikke forkert.

Cittipark er det første indkøbscenter, man kommer til, og det er et kæmpe supermarked. Her er alt mellem himmel og jord samlet på et sted. Priserne er lidt lavere end i Danmark. Desuden er der en Mediemarkt (elektronik) og nogle få special-butikker.

Frigård Camping, Del 3
Cittipark er kæmpe stor. Her er vi i elevatoren på vej op til 1. etage.

Frigård Camping, Del 3
Kødafdelingen i Cittipark.

Kører man et par kilometre længere ind i Tyskland, kommer man til Förde Park. Det er stort butikscenter med mange butikker - små som store. Her kan man købe både dagligvarer og specialvarer - især tøj, sko og sportsudstyr. Dagligvarer købes i Real - et kæmpe supermarked. Her er en kæmpe kød- og delikatesse afdeling, og alt er til ganske rimelige priser.

Frigård Camping, Del 3
Förde Park. Et stort og - iflg. pigerne - et meget spændende indkøbscenter

Om det er priserne eller det store udvalg af tøj og sko, der gør at Ann Karina og Line mener, at det er bedst at foretage vores indkøb der, skal være usagt. Men det var Förde Park, vi for det meste kørte til.

Frigård Camping, Del 3
Line og Sissel i Real's afdeling for frugt og grønt.

Hver uge er der et nyt aktivitetsprogram for børn her på Frigård Camping. I denne uge er temaet: Kina og de fleste aktiviteter tager derfor udgangspunkt i dette. Det er imponerende at være vidne til det engagement, der bliver lagt i at gøre aktiviteterne til spændende arrangementer for børnene på campingpladsen.

Frigård Camping, Del 3
Kinesisk område i Hullet

Flere gange i løbet af denne uge, er der blevet skabt et 'kinesisk område' i Hullet på Frigård Camping. Her har børn kunne lave Kina-hatte, lært at skrive skrifttegn, løst kinesiske gåder, male og tegne osv.

Frigård Camping, Del 3
Der er stor tilslutning til arrangementerne i Hullet

Frigård Camping, Del 3
Her er en pige i gang med at lave skrifttegn

Frigård Camping, Del 3
Og forældre og børn hygger sammen med at lave Kina-hatte

Netop fordi, at arrangementerne er så gennemførte, har tilslutningen også været stor. Det har været rigtig dejligt at se børn og forældre hygge sig sammen - og det på børnenes præmisser.

Frigård Camping, Del 3
Der er ikke hver dag at man får besøg af en kinesisk drage ved forteltet

Vi har nu været på Frigård Camping i 8 dage, og der er kun to dage tilbage af vores ophold her. Men vi nyder at være her, og vi har stadig et par oplevelser til gode her på campingpladsen. Dem kan du læse om i den næste artikel her fra campingpladsen.

Frigård Camping, Del 3
Stegt laks fra grill'en, nye danske kartofler, dild-sauce og tomatsalat. Det er altså dejligt at være på camping i Danmark

 

Links:
Hjemmeside: Frigård Camping
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4

 

Fakta om Camping i Danmark

Farten i Danmark

På andre veje end motorveje og motortrafikveje må køretøjers hastighed ikke overstige følgende grænser:

I tættere bebygget område: 50 km i timen,

Uden for tættere bebygget område: 80 km i timen, dog kun 70 km med påhængskørertøj (hvis ikke andet er skiltet)

På motorveje må hastigheden ikke overstige 130 km i timen, medmindre andet er skiltet. Dog kun 80 km med påhængskørertøj, hvis man ikke har Tempo 100 godkendelse.

På motortrafikveje må hastigheden ikke overstige 80 km i timen, dog kun 70 km med påhængskørertøj

HUSK i Danmark skal man ALTID have lys på køretøjet og sikkerhedsseler på. Det er tillige obligatorisk at der forefindes en Advarsels-trekant i køretøjet, samt det anbefales at man har en brandslukker, forbindingskasse, samt sikkerhedsveste i bilen.

Valuta

DKK 1 krone = 100 øre.

Dokumenter

Dokumenter du skal have med: Almindeligt dansk kørekort.

Forsikringer

Når man kører bil i Danmark, skal bilen som minimum have en almindelig ansvarsforsikring. Campingvognen behøves ingen forsikring, det er op til en selv.

Vigtige telefonnumre

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi ring 112

Vejhjælp: Falck 7010 2030 – Autohjælp(SOS) 7010 8090

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information