Hampen Sø Camping, Del 2

Vi har nu været et par dage her på Hampen Sø & hytteby, og vi har en dejlig tid her. Her er fred og ro. Især Line har fladet ud. Her er ikke et aktivitetsprogram, og hun skal derfor ikke hele tiden holde øje med klokken af frygt for at gå glip af noget.

Aktiviteter på en campingplads gør det spændende at være på camping, men det er nu også meget rart bare at hygge sig og være sammen som en familie.

Roen på Hampen Sø Camping er så småt ved at få tag i os. Vi er blevet lidt dovne, og hvis noget kan udsættes... ja, så bliver det udsat. :)

Heldigvis slipper vi for at køre ud og købe ind. Nærmeste butik er nemlig et Spar-marked, og det ligger på campingpladsen. Udvalget af varer er ret stort, og priserne er som i andre Spar-markeder.

Hampen Sø Camping, Del 2
Spar-købmanden ligger lige ved indkørslen til campingpladsen

Vi er ret imponeret over at en campingplads kan have en så stor og velassorteret butik - og endda med absolut rimelig priser. Forklaringen kan kun være, at også at de lokale beboere omkring campingpladsen bruger butikken.

Hampen Sø Camping, Del 2
Spar-købmanden har et stort udvalg af varer og det til ganske rimelige priser

I butikken kan man få friskbagt brød hele dagen. Godt nok er der tale om 'bake-off', men alligevel. Det er frisk og velsmagende brød. Man behøver ikke en gang at bestille sit morgenbrød. Der er brød nok hele dagen igennem, hvilket er et stort plus for os B-mennesker. Vi ved jo aldrig om vi skal have morgenmad eller frokost, når vi vågner :)

Hampen Sø Camping, Del 2
Receptionen på Hampen Sø Camping ligger i samme lokale som butikken

Nu er det jo ikke sådan, at vi sover hele dagen væk. Vi skal også ud og se ting og steder, og vi har netop være ude og se Mønsted Kalkgruber.

Hampen Sø Camping, Del 2
Mønsted Kalkgruber ligger små 50 km. fra Hampen Sø Campingpladsen

Grube er dansk for minegange, og Kalkgruberne i Mønsted er verdens største kalkmine. I alt er der i flere niveauer mere end 60 km gange under jorden.

Hampen Sø Camping, Del 2
Indgangen til minen

Nogle af minegangene udvider sig til huler så store som domkirker og andre så lave at man knap nok kan gå oprejst. 2 km. af gangene er oplyst, men har man taget en lommelygte med, kan man sagtens udforske de mørke gange også.

Hampen Sø Camping, Del 2
Minegangene er spændende at udforske

Men hvor sikkerheden er i top i de oplyste gruber, så skal man passe på når de mørkere gange skal udforskes. Gå ikke længere væk end du kan se de oplyste gange. Man kan nemlig let fare vild, og enkelte steder er der dybe huller.

Hampen Sø Camping, Del 2
Helt utroligt at man kan opleve scenarier som dette i Danmark

Man begyndte at bryde kalk i Mønsted for mere end 1000 år siden. Det var bygningen af kirker i Danmark, der satte gang i kalkudvinding. Kalken skulle nemlig bruges i den mørtel, der bandt stenene sammen i kirkerne.

Fra slutningen af 1800-tallet blev kalken fra Mønsted brugt til andet og mere end byggeri og hvidtekalk. Metalindustrien og den kemiske industri købte store mængder, og landbruget begyndte nu for alvor at bruge jordbrugskalk. Selv den dårligste kalk kunne sælges og de før så unyttige flinteblokke endte som vejfyld, fundamenter og murværk.

Hampen Sø Camping, Del 2
Line mærker på den bløde kalk i minegangenes vægge

Kalkarbejdet var nu en helårsbeskæftigelse. I sommerhalvåret arbejdede man i åbne brud, i vinterhalvåret rykkede man ind i gruberne. Stordriften med bl.a. tipvogne krævede større minegange, men kalken blev stadig brudt med hakke. Alle forsøg på at forbedre brydningen var nemlig mislykket. Lufthamre pressede kalken til grød og det første og eneste forsøg med dynamit satte et skred i gang, der begravede ti tipvogne.

1953 var det sidste år, der blev brudt kalk i gruberne, og to år senere stoppede arbejdet i det åbne brud. Helt stille var der dog ikke i kalkværket, for her fremstillede to mand melkalk af brændt kalk fra Djursland til langt op i 1970'erne.

Hampen Sø Camping, Del 2
Der er flere underjordiske søer ned i minerne

I dag brydes der ikke længere kalk i Mønsted. I stedet er minegangene et fantastisk skue og absolut et besøg værd. Dels kan man opleve de spændende minegange og det gamle kalkværk, og dels kan man i efteråret og i vinterhalvåret opleve de mange flagermus, der overvintrer i minens gange.

I kalkgruberne overvintrer mere end 5000 flagermus. De samles i minen i løbet af august, hvor de parrer sig, før de går i dvale. I de første vintermåneder gemmer de fleste flagermus sig i løs kalk eller sprækker. Som foråret nærmer sig, og de fleste flagermus har været en tur uden for gruberne for at se om det stadig er vinter, hænger alle flagermusene efterhånden på vægge og lofter i gruberne og afventer forårets kommen.

Vi så desværre ingen flagermus. Vi besøgte kalkgruberne i Juli, og der er der ingen flagermus at se der.

Udover minegange og flagemus, så benyttes minen også til modning af ost. Det sker i en afdeling af minen lidt væk fra de øvrige og oplyste gange. Og det er nok meget godt. De 250 tons ost der lagres her, sender er lidt kraftig odeur ud i de tætte minegange nær lageret.

Hampen Sø Camping, Del 2
Ostelageret nede i minegangene. Man kommer ikke tættere på end dette

For at komme til ostelageret skal man først op af en meget stejl og smal vindeltrappe. Og når man når toppen er lugten af ost virkelig stærk. Så stærk, at Ann Karina måtte vende om og går ned igen. Så stærk en lugt af ost, var mere end hun kunne klare. Hun gik nu ikke glip af noget. Efter at have gået gennem nogle smalle minegange, kommer man til en gitterport. Herfra kan man så kigge ind til ostene, der ligger på hylder ca. 70 meter borte. Der er et par plancher, der fortæller om ostenes lagring, men interessant er det ikke.

Hampen Sø Camping, Del 2
Far og datter dybt under jorden. Gruberne i Mønsted er spændende for hele familien

Så er det mere spændende at overvære det multimedieshow, der fortæller om grubernes historie. Det vises flere gange dagligt og tager ca. 15. min.

Efter at have været neden i gruberne, bør man lige tage et kig på kalkværket også. Her kan man se de store ovne, og får et indblik i hvordan man har udvundet kalk gennem tiderne. Og til allersidst kan man stikke hovedet ind i Café Grotten, der både serverer kaffe, kage og mad. Det gjorde vi nu ikke. Vi kørte i stedet hjem, da det var blevet tid til at lavet aftensmad.

Hampen Sø Camping, Del 2
Kalkværket. Det er her at kalken blev behandlet

Aftensmaden bliver som regel tilberedt på grillen. Der er snart ikke den ret, vi ikke har prøvet at lave på vores Weber Q. Det har ikke altid været lige succesfuldt, men vi er da altid blevet mætte.

Vi kunne såmænd også have brugt køkkenet i servicebygningen. Det er nemlig super flot, nyt og meget moderne. Kun få campingpladser har et fælleskøkken, der er så flot. Det er så bare lidt ærgerligt, at ikke alle campister er lige gode til at gøre rent efter sig. Men det oplever man desværre på mange campingpladser.

Hampen Sø Camping, Del 2
Et af de fælleskøkkenerne på Hampen Sø Camping. Det er både flot og funktionelt.

Vores datter Line er især imponeret af, at der var opvaskemaskiner til fri afbenyttelse. Dette skal selvfølgelig ses i lyset af, at det er hende, der vasker op hos os.

Hampen Sø Camping, Del 2
Line var meget glad for opvaskemaskinerne. Så slap hun for at vaske op :)

Line er også glad for ovnene i fælleskøkkenet. Hun er nemlig ret glad for kager, og benyttede da også lejligheden til at bage kage til os :o)

Hampen Sø Camping, Del 2
Line elsker kager, og laver dem gerne selv.

Hampen Sø Camping, Del 2
Heldigvis er der en god ovn i fælleskøkkenet, så vi slipper for bageosen i campingvognen

Hvis man ikke er i humør til at lave mad selv, så kan man besøge Spisehuset på Hampen Sø Camping. Det kan I læse mere om i næste artikel herfra.

Links:
Hjemmeside: Hampen Sø Camping
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4
Send til Facebook  

 

Fakta om Camping i Danmark

Farten i Danmark

På andre veje end motorveje og motortrafikveje må køretøjers hastighed ikke overstige følgende grænser:

I tættere bebygget område: 50 km i timen,

Uden for tættere bebygget område: 80 km i timen, dog kun 70 km med påhængskørertøj (hvis ikke andet er skiltet)

På motorveje må hastigheden ikke overstige 130 km i timen, medmindre andet er skiltet. Dog kun 80 km med påhængskørertøj, hvis man ikke har Tempo 100 godkendelse.

På motortrafikveje må hastigheden ikke overstige 80 km i timen, dog kun 70 km med påhængskørertøj

HUSK i Danmark skal man ALTID have lys på køretøjet og sikkerhedsseler på. Det er tillige obligatorisk at der forefindes en Advarsels-trekant i køretøjet, samt det anbefales at man har en brandslukker, forbindingskasse, samt sikkerhedsveste i bilen.

Valuta

DKK 1 krone = 100 øre.

Dokumenter

Dokumenter du skal have med: Almindeligt dansk kørekort.

Forsikringer

Når man kører bil i Danmark, skal bilen som minimum have en almindelig ansvarsforsikring. Campingvognen behøves ingen forsikring, det er op til en selv.

Vigtige telefonnumre

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi ring 112

Vejhjælp: Falck 7010 2030 – Autohjælp(SOS) 7010 8090

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information