aoc logo 246

 

piaogpeter berlin2009 del5 001

Vi er nu tilbage i Berlins centrum for, at lege færdig som turister i den store by. Kameraet er atter hængt om halsen i bedste turist stil og vi fortsætter selvfølgelig hvor vi slap, nemlig ved TV-tårnet.

 Positionen er den samme som sidst, men højden er ikke helt den samme. Vi starter nemlig dagens beretning godt 220m over Alexanderplatz.

Vi er kravlet op i sølvkuplen på TV-tårnet for, at nyde panorama udsigten over hele Berlin. Fra denne højde fornemmer man virkelig byens størrelse. Vi kunne nu se mange af de steder vi har besøgt, og vi kunne pludselig også placere vores campingplads i forhold til de forskellige steder i byen.

Men at komme op og nyde denne flotte udsigt er ikke noget man bare gør. Det skulle vise sig at være en ganske tidskrævende proces. Det var naturligvis ikke den store overraskelse, at vi skulle stå i kø for at få billetter. Vi vurderede køen til måske at tage 45 min., hvilket kom til at passe meget godt. Glæden steg i takt med vi nærmede os billetlugen, for det første fordi vi var trætte af at stå i kø og for det andet fordi vi var liiidt spændte på at komme op i den højde og betragte byen. Sammen med billetterne overrakte billetdamen lige en lille besked, nemlig at vi kunne regne med det blev vores tur til, at komme op i TV-tårnet om ca. 2½ times tid. Det kunne simpelthen ikke være rigtigt tænkte vi, så vi gik ud for at betragte TV-tårnet og undersøge alternative muligheder for at komme der op.


220m op til sølvkuplen.

Selvfølgelig var der et alternativ, der var åbenbart andre end os der ikke mente det kunne være rigtig at skulle vente så længe, så de havde i bogstaveligste forstand ikke taget skeen i egen hånd, men rebet i egen hånd.


Hvis man ikke gider vente 2½ time på elevatoren.

Op det kom vi selvfølgelig (efter 2½ time, vi havde ikke noget reb desværre), og måtte da også nyde en Latte i caféen der drejer rundt om sig selv. Efter en tur i højderne, hoppede vi på sporvognen for at komme med en af de mange turbåde der sejler frem og tilbage på Spree.


Sporvognen der skal bringe os til turbådene.

Der var rift om pladserne på alle turbådene. Vi var heldige at få nogle af de sidste pladser på denne afgang.


Ombord på turbåden, med Berliner Dom i baggrunden.

Berliner Dom er byens største kirke. Den tilhører den protestantiske religion. Berliner Dom har en royal historie som hofkirke for Brandenburgs kurfyrster. Senere blev den benyttet af det Preussiske kongehus, og ligger derfor ret tæt på det nu ødelagte Berlin Slot. I dag fungerer kirken som et museum.


Berliner Dom.

Vejret var simpelthen fantastisk så godt som alle dage. Det blev selvfølgelig udnyttet af de lokale Berlinere, der havde indfundet sig langs floden for at nyde solens varme. Det virkede som et sted for de trendy unge, smukke og rige. Altså et sted hvor man hang ud for at se og ikke mindst at blive set.


Lille strand på havnefronten.

Muren har krævet mange tusinde ofre. Ofre der blev skudt og dræbt fordi de forsøgte at flygte til friheden. Flere steder i Berlin ser man disse små og diskrete mindesmærker, for nogle af dem der forsøgte at flygte. I dette tilfælde er der tale om et mindesmærke for dem som forsøgte at flygte til vesten ved floden Spree. Noget der gjorde et særligt indtryk, var ved et tilsvarende mindesmærke tæt ved Brandenburger Tor. Her var sat et minde for en østtysker der blot 6 måneder før murens fald forsøgte at flygte, men blev skudt af vagterne. Hvis bare han ventede et halvt år, kunne han være i live i dag som et frit menneske. Det gjorde indtryk.


Mindesmærke for dem som forsøgte at flygte til Vestberlin over floden Spree.

Vi er nu gået i land igen, for at fortsætte vores tur rundt i byen. Mange steder i Berlin finder du rester af den gamle Berlin mur. Men Gedenkstätte Berliner Mauer er det rigtige og officielle mindesmærke for den lange Berlin mur. Stedet består af 220 meter af den oprindelige Berlinmur, et udsigtsplateau hvor du kan kigge henover muren og se hele muren inkl. ingenmandsland. Endelig så finder du også et pænt velassorteret medie udsalg, hvor du kan få alle former for bøger, lydbøger, cd'er og dvd-film om Berlin muren. Det er også muligt at købe små rester af Berlinmuren. Hvis det er Berlin muren de sælger rester af. Her 20 år efter murens fald, sås der rigtig meget tvivl om ægtheden af disse såkaldte murstykker. Der er færre og færre der tror på de er ægte. Flere uafhængige og umiddelbart troværdige kilder siger at, ved Berlinermur museet ved Checkpoint Charlie, skulle det - som det eneste sted i byen - stadig være muligt at købe beton stykker af den ægte Berlinmur. Glem alt om at medbringe hammer og mejsel hjemmefra. For det første er en stor del af muren der i dag er synlig, en hel eller delvis rekonstruktion, for det andet vil et hvert forsøg på, at "hakke i muren" i dag være, at betragte som hærværk mod statens ejendom og vil være forbundet med straf.


Det officielle mindesmærke for Berlin muren.

Berlinmuren var i hvert fald højere end 2m.


Peter på Vestberlin siden af muren.

Et uberørt stykke rest af muren, hvor man kan se ingenmandslands på den anden side.


Lidt uberørt "ægte" stykke Berlinmur.

Vi er nu kommet tilbage til Brandenburger Tor. Men denne gang befinder vi os på Vestberlin siden af monumentet. Faktisk står vi 50m fra det sted, hvor den amerikanske præsident Ronald Reagan, i 1987 gav den historiske besked til sin daværende russiske kollega Mikhail Gorbatjov "Mr. Gorbatjov - tear down this wall". To år senere blev ordene gjort til virkelighed.


Brandenburger Tor set fra Vestberlin og Strasse Des 7. juni.

Mindesmærke for Sovjetunionen og 2. verdenskrig er opført af granit materialer fra det daværende nazistiske hovedkvarter i Berlin Neue Reichkanzlei, som forøvrigt var placeret lige ved Hitlers førerbunker.Det der også er interessant ved dette mindesmærke er, at den er placeret i Tiergarten i det tidligere Vestberlin. Østberlin havde selvfølgelig også et mindesmærke for 2. verdenskrig, det er placeret i Treptower Park.


Vestberlin's mindesmærke for Sovjetunionen og 2. verdenskrig.

Nu hvor vi var i Berlin, tænkte vi på, at kigge forbi Angela Merkel og takke hende for sin hjælp til Anders Foghs valg til Nato posten. Vi var også ved at blive lidt sultne, så måske hun ved samme lejlighed ville byde os en lille frokost. Desværre for os, så var Angela ikke hjemme da vi kiggede forbi. Men derfor skal i selvfølgelig ikke snydes for et billede af hendes embedsbolig, som ligger ganske tæt på hendes arbejdsplads - nemlig rigsdagsbygningen.


Angela Merkels embedsbolig.

Molecule Men er en aluminiumsskulptur på floden Spree der løber tværs igennem Berlin fra øst mod vest. Skulpturen er designet af den amerikanske kunstner Jonathan Borofsky og symboliserer de tre bydistrikter Treptow, Friedrichshain og Kreuzberg. Skulpturen er en gave fra forsikringsselskabet Allianz. Jonathan Borofsky har lavet to eksemplarer af denne skulptur. Den anden står i kunstnerens egen hjemby Los Angeles.


Molecule Men.

Vi nærmer os afslutningen på endnu en dag med meget målrettet og koncentreret sightseeing. Vi har oplevet rigtig meget af Berlin, vi har oplevet rigtig meget historie og vi har oplevet rigtige mange flotte monumenter og turistattraktioner på vores ture rundt i byen. Men den måske største og måske mest berømte turistattraktion i Berlin, har vi bevidst valgt at gemme til sidst. Selvfølgelig bor vi ikke i Berlin en hel uge, uden at opleve den største og mest kendte grænseovergang mellem Øst- og Vestberlin, nemlig Checkpoint Charlie. Så hvis i har undret jer over, at vi ikke har skrevet om Checkpoint Charlie, så kommer den her, som den absolut sidste attraktion vi besøger i Berlin i denne omgang.


Checkpoint Charlie idag. Kontrolposten er en rekonstruktion til ære for turisterne.

I forhold til grænseovergangens oprindelige størrelse, er der så godt som ingenting tilbage i dag. Man har dog bevaret et lille skur, med lidt flag og nogle soldater fra hhv. Frankrig og USA man kan blive fotograferet foran - Og dog - Nu sagde jeg "bevaret", faktisk er der intet bevaret af den oprindelige grænsestation. Det skur der i dag står på stedet - som for øvrigt skal symbolisere en kontrolpost - er en rekonstruktion opført efter murens fald. Snyd? Ja, ærligt talt. Ægte nostalgi og historie kræver den ægte vare, hvis i spørger mig.

Udover at være den største af alle grænseovergange mellem Øst- og Vestberlin, var Checkpoint Charlie også den eneste grænseovergang hvor det var muligt at passere med bil og andre motoriserede køretøjer.


Sådan så den "ægte" Checkpoint Charlie ud før nedrivningen. (Udstillet plakat).

Det er også her ved Checkpoint Charlie man finder Berlinmur Museet - som i nok husker vi blev snydt for på sightseeing busturen i afsnit 2 -. Det var sidst på dagen og vores ben var atter ømme og trætte, så vi orkede ikke at stå i kø og besøge museet, det må vi have til gode næste gang vi besøger Berlin. Der er opsat store plakater omkring Checkpoint Charlie der viser billeder fra dengang grænseposten var i funktion og billeder fra dengang murnedbræknings festen begyndte.


Udstillet plakat med foto fra murens nedrivning.

Som rosinen i pølse enden, fik vi også oplevet Checkpoint Charlie. Selvom det fysisk ikke ser ud af så meget, så er det absolut et "must" at besøge når man er i byen. På trods af kontrolposten i dag er en rekonstruktion, så rummer stedet så meget historie og minder fra tiden hvor Europa var delt af jerntæppet, at det er et besøg værd.


Endelig hjemme. Campingpladsen er lige til venstre på modsatte side af vejen.

På vej hjem til campingpladsen, gjorde vi stop ved en rigtig god steak restaurant for at indtage et velfortjent aften måltid. Herefter var det blot at tage bussen det sidste stykke hjem til campingpladsen og hoppe direkte i seng.

På gensyn i morgen, til sidste afsnit af vores beretning fra turen til Berlin.

Pia og Peter.

 Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6

Send til Facebook.

 

 

Følg os her...

Følg os på Facebook, Instagram og Youtube - så går du ikke glib af nogle opdateringer herfra :)

1282659883_facebook  1282659856_youtube  Følg os på Instagram

 

 

 

 

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig Alt Om Campings Nyhedsbrev

* indicates required

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information