Vintersteming på Isaberg Camping

Skiferie er en dejlig ferieform, hvor man kombinerer det at være aktiv med hygge og samvær. De næste uger vil vi bringe en række artikler om det at være på camping og på skiferie, og kommer med nogle forslag og beskrivelser af de mere populære destinationer.

Man kan sagtens tage på skiferie i sin campingvogn eller autocamper - også selv om man ikke har en decideret vintervogn. Generelt er der koldere i Norge og Sverige end i f.eks. Tyskland og Østrig, men alle nyere campingvogne kan sagtens klare kuldegraderne. I bund og grund er det et spørgsmål om gasforbrug og den øvrige komfort inde i campingvognen.

Gasforbruget er naturligvis pænt stort når temperaturen udenfor nærmer sig -15 grader. Her vil forbruget typisk ligge på mellem 3 og 5 kg. om dagen - afhængig af hvor godt ens campingvogn er optimeret til vinterbrug.

Man kan godt selv gøre noget for at reducere gasforbruget. Det største varmetab sker ved campingvognens tvangsudluftning. Og udover at montere en afdækning af køleskabets udluftning, kan man ikke gøre meget ved varmetabet her. Man må ikke tildække campingvognens tvangsudluftning. Næst efter tvangsudluftningen sker det største varmetab via campingvognens vinduer og tagluger. Dette varmetab kan reduceres noget ved at trække myggenettet for, og reduceres væsentlig ved at trække mørklægningsgardinet for. Pudsigt er det, at varmetabet i forbindelse med campingvognens isolering, er marginal i forhold tabet via udluftning og vinduer, og campingvognens isolering er altså ikke den væsentligste faktor, når det drejer sig om at holde varmen under skiferien.

Med et forbrug på 3 - 5 kg. gas i døgnet er to 10 kg. gasflasker ikke nok til en uges skiferie. Både Kosan og PrimaGaz tilbyder ombytning af deres letvægtsflasker i de fleste lande i Europa, men der kræves i flere tilfælde et adapterkit, for at kunne bruge udenlandske gasflasker i den dansk campingvogn. Læs mere om bytteordning og adaptere på hos Kosan og Primagaz. Du finder links nederst på denne side.

Når det gælder komfort, så er der selvsagt nogen forskel på en decideret vintervogn og en 'almindelig' campingvogn. En vintervogn har typisk centralvarme, gulvvarme, opvarmet spildevandstank, opvarmede vandslanger, frostsikret afløb m.m.. Men disse ting handler kun om komfort - du kan sagtens tage på skiferie i din campingvogn uden disse ting. Blot din campingvogn er velfungerende og som minimum har blæsevarme installeret. Du kan f.eks. kompensere for manglende gulvvarme ved at lægge isolerende måtter ud på gulvet (og så ellers bruge varme hjemmesko).

Om man skal have fortelt med eller ej, er en evig kilde til debat. Strengt taget behøver man det ikke, da man alligevel opholder sig inde i campingvognen. Men et lille vintertelt er nu en dejlig ting at have med på skiferien. Dels sørger det for at campingvognens dør holdes fri for sne, og at der ikke kommer sne ind i campingvognen, når man går ud og ind. Forteltet er også godt at opbevare ski m.m. i, og hvis solen skulle kigge frem, kan det ligefrem blive muligt at sidde og drikke eftermiddagskaffen der :)

Isabella Snowboy LuxEt fortelt kan være dejligt at have med på skiferien. Her et vintertelt fra Isabella

Et vinterfortelt behøves ikke at koster alverden, og DWT, Ventura og Isabella har alle udmærkede vinterfortelte.

Hvis du er blandt de mange, der har i sinde at prøve vintercamping i år, så er her nogle gode råd til at undgå de mest klassiske fejl og gøre din ferie bedre.

 • Check at sne og is ikke dækker baglygterne på campingvognen. Det skal gøres med jævne mellemrum, når man er på farten.
 • Træk aldrig håndbremsen på campingvognen i frostvejr. Du risikerer, at den fryser fast. Dette gælder også håndbremsen på din bil. Skulle dine bremser fryse til, så tø dem op med varmt vand. Kør en tur så snart bremserne er tøet op, så det varme vand afkøles og fryser bremserne endnu mere fast end før.
 • Har du monteret et batteri i campingvognen, skal du checke at det er helt ladet op og at laderen fungerer inden du kører hjemmefra.
 • Læg en skridsikker måtte foran indgangen til campingvognen. Det gør ud- og indstigning mere sikker.
 • Hvis det er muligt, så grav sneen væk under campingvognens hjul og støtteben, så campingvognen står direkte på jorden. Står campingvognen på sne, kan du risikere den skrider eller stiller sig skævt i tøvejr.
 • Brug klodser af træ under støttebenene. I hård frost vil det nemlig være klodserne og ikke støttebenene, der fryser fast til jorden... og klodserne kan man jo bare efterlades, hvis man da ikke kan slå dem fri eller optø dem med lunkent vand.
 • Søg for at sne ikke dækker skorstenen på taget af campingvognen. Det er livsfarligt at opholde sig campingvognen med tildækket skorsten. En god ide, vil være at montere en såkaldt 'skorstensforlænger'.
 • Fyld kun vandtanken ¾ op. Så er der plads til at vandet i tanken kan udvide sig, hvis det skulle fryse.
 • Åben ikke for nogen vandhaner i campingvognen, hvis vandtanken er frosset til. Når du åbner for en vandhane, starter du nemlig vandpumpen i vandtanken. Og denne kan blive ødelagt hvis den startes i til vandtank fyldt med is.
 • Skulle vandtanken fryse til, optøs den bedst ved at hælde varmt vand i den.
 • Har du ikke opvarmet afløb til spildevand i din campingvogn, skal du afmontere samlinger og vinkelrør under vognen. Derved kan spildevand løbe direkte ned i en spand, og ligger ikke og fryser til is i afløbsrørene.
 • Brug ikke din normale spildevandstank om vinteren. Den kan være svær at få frosset spildevand ud af. Brug i stedet en spand. Vær opmærksom på at en spand eller balje med hårde sider let vil flække i frostvejr. Brug i stedet en konisk 'murerspand' med bløde sider.
 • Læg ikke kabler på jorden. De kan fryse fast. Hvis du ikke kan hænge dem op, skal de flyttes et par gange om dagen.
 • Hold ventilationsriste og ventiler i campingvognens bund og tag fri for sne og is. De skal altid være åbne så der sikres en god udluftning i campingvognen.
 • Bruger du gasovn som varmekilde, vil en automatisk gasomkobler (Truma Duocomfort) sikre, at du ikke løber tør for gas om natten (og din campingvogn dermed fryser til).
 • Har din campingvogn centralvarme, skal du huske at frostsikre anlægget.
 • Husk at checke om der er strøm nok til rådighed på din plads hvis du bruger elektriske varmekilder. Ved 230 V / 16 Amp kan du have et forbrug på 3680 Watt. Ved 230 V / 10 Amp. er forbruget maks. 2300 Watt, og ved 230 V / 6 Amp. kan du maks. forbruge 1380 Watt.
 • Ved hård sne eller is kan du ikke banke pløkker til forteltet i. Brug i stedet skrue-pløkker eller bor for med en boremaskine.
 • Dæk om muligt forteltets kant med sne. Det stopper næsten træk og holder på teltet.
 • Kontroller jævnligt forteltet og efterspænd stænger og barduner, når det er nødvendigt.

Udover ovennævnte skal man selvfølgelig også sørge for at ens bil er efterset, har de rigtige dæk og ellers er i stand til at klare op til stærke kuldegrader. Det vil også være tilrådeligt at have en sneskovl med i bilen. Og hvis uheldet skulle være ude, er det vigtigt med tæpper og varmt tøj til alle i bilen, så man kan holde varmen mens man venter på hjælp.

Men ellers er det bare om at komme afsted, og gennem resten af denne måned vil vi løbende komme med forslag til populære rejsemål.

Er du ny campist, eller blot ikke har prøvet at tage på vintercamping før, så kan det anbefales at tage på tur sammen med en af de danske klubber, eller deltage i arrangementer som f.eks. LMC's Vinterrally. Der mange kredse i DCU og DCK, der arrangerer skiferier i egen campingvogn.

Links:
Relevante Link(s) : Primagaz | Kosan | DCU | DCK
Læs også: Tema: Skiferie & Camping, Sälen

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

 • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
 • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
 • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
 • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
 • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

 • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
 • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information