Med autocamper til Øland

Selvom vi ser os selv som erfarne campister, så var det alligevel en oplevelse at prøve at være på camping i en autocamper. Det var en spændende - og for os anderledes - måde at campere på.

For os startede campinglivet for mange år siden. Først i et fem-personers familietelt. Det var besværligt at sætte op for nybegyndere, specielt da de var stormvejr, da vi satte det op første gang. Efterhånden fik vi dog et vist tag på det.

Vi avancerede til campingvogn (Cavalier). Nu en umoderne vogn, men dengang luksus. I begyndelsen havde vi ikke råd til et fortelt, men det fik vi senere. Det var et del-telt, og det var lykken, at der ikke skulle gummistøvler, regntøj, fiskestænger m.m. ind i vognen.

Da børnene flyttede hjemmefra, skiftede vi til en Combi Camp, men der var for megen ud- og indpakning , så den blev solgt efter få år.

Vi havde faktisk droppet campinglivet, men så fik vi tilbuddet om at tage med på camping i en uge til Sverige med søn: Bjarne, svigerdatter Ann Karina og barnebarn Sissel. 13årige Line blev hjemme for at lade op til håndboldturnering.

Vi havde planlagt at tage til Øland (vores ide) og til Kalmar med en afstikker til Glasriget. Et stort ønske fra os begge. Glasriget måske mest et ønske fra den ene af os. :o)

Øland er Sveriges næststørste ø. Den ligger øst for Småland i Kalmarsund. Øen har været for­bundet med fastlandet siden 1972 med broen Ølandsbroen. Øen er 137 km lang og den største bredde er 16 km.

Bjarne og Ann Karina kørte i deres campingvogn og vi i en Euro-Mobil autocamper - nærmest et rullende sommerhus - fra udlejningsfirmaet AutoCamp Danmark.

Med autocamper til Øland
'Vores' autocamper

Sverige er et smukt land med en masse skov, som bl.a, bruges til de mange rød-og gulmalede idylliske træhuse,vi passerede gennem Sydsverige. Vi holdt et par pauser undervejs og genoplevede, hvad der er specielt ved camping. Man bestemmer selv farten. Man har maden med. Bare ind til siden og parkere, spise, og så videre.

Med autocamper til Øland
Bjarne strækker ryggen under en af vores pauser

Autocamperen var indrettet med en rundsiddegruppe + førersæder, der kunne vendes, så der blev siddeplads til seks personer.

Der var fire sovepladser. En dobbeltseng med springmadras og siddegruppen kunne forvandles til to sovepladser. Vi var to personer, så der skulle ikke vendes hynder om aftenen. Køkkenet var udmærket, småt , men det fungerede. Selvfølgelig varmt vand, køl- og frostboks.

Vi mindedes også her vores første campingtid. Dengang afleverede man sine køleelementer i campingforretningen om aftenen og kunne så bytte dem med nogle "nyfrosne" næste morgen. Det var dog ikke altid man fik sine egne igen, ofte nogle temmelig brugte, men ingen brok, man var afhængig af dem i køleboksen. I denne autocamper er man som sagt ikke afhængig af køleelementer. Det er bare at fylde i skabet. Det er kun økonomien, der sætter grænser.

Med autocamper til Øland
Smart at forsæderne kan drejes og bruges iforb. med siddegruppen

Med autocamper til Øland
Et kig ned i bagenden af camperen, hvor der er køkken, toilet/bad og soveafdeling

Toiletrummet var perfekt indrettet med separat bruseniche, så der skulle ikke en større rengøring efter badet. Der var også den finesse, at toiletkummen kunne drejes, så det blev lettere at komme ind i brusenichen, smart.

Med autocamper til Øland
Det drejbare toilet. I baggrunden er brusenichen

Vandtank på ca. 100 liter og spildevand var ikke et problem. Det tømmes let i campingpladsens udslagssted. Det er lidt mere besværligt med toilettanken. Den skal tømmes manuelt. Derfor brugte vi hovedsagelig campingpladsens toiletter.

Vi havde bestilt campingplads på en af Ølands mange pladser (25 stk) nærmere bestemt på

Haga-Park ca.10 km fra Kalmarbroen. En udmærket plads, velholdt, men lidt sparsomt med faciliteter. Forretningen havde kun åbent få timer midt på dagen, og de aktiviteter, der ellers var på pladsen, var ikke i gang endnu.

Med autocamper til Øland
Receptionen og butikken på Haga Park Camping

Maj måned er forsæson, og der var også langt mellem campisterne. Det var derfor let at finde pladser tæt på en servicebygning.

Vi var fremme sent på eftermiddagen. Turen tog ca 5 timer med ophold. Vi installerede os, og var parate til en uges ferie på Øland "Solen og vindenes ø"

Fra vores camper havde vi udsigt til et stort grønt område.

Med autocamper til Øland
Udsigten fra autocamperen

Bjarne og Ann Karinas udsigt var anderledes. De havde bl.a. udsigt til en fastligger med ejermentalitet. Han havde barrikaderet sin campingvogn bag en høj hæk, hvidmalet trælåge, og for at fuldende det hele det svenske flag på taget. Vi ville gerne have haft et billede af idyllen, men det havde været lidt provokerende, da ejerne var der.

Vi havde lavet en gryderet hjemmefra til første aften. Den var tøet op undervejs og skulle bare varmes. Solen skinnede, også på Øland, fra en skyfri himmel, og med god mad, rødvin i glassene, er campinglivet lige til at holde ud. Og vi havde glædet os til at være sammen med familien i en hel uge.

Med autocamper til Øland
Dejligt at være sammen med Sissel i en hel uge

Links:
Hjemmeside: Haga Park Camping | Autocamp Danmark
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Send til Facebook  

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information