med autocamper til oland del2 01

Vi vågnede op til fint vejr. En kølig vind, men igen strålende sol. Vi havde planlagt hvad vi ville se på Øland. Første dag var det den svenske kongelige families sommerresidens Solliden og Borgholms Slot.

Først Solliden: Bygget på initiativ af en svensk kronprinsesse Victoria i 1906. Det var en skuffelse, at der først var adgang fra 15. maj. Vi var fire dage for tidligt ude, og måtte nøjes med et kig ind i parken. Lidt ærgerligt for det skulle være en fantastisk blomsterpark.

Med autocamper til Øland
Vi så kun Solliden gennem den låste port

Siden Gustav Vasas tid har næsten alle svenske konger besøgt Øland. På 1600-1700 tallet var hele øen kongelig jagtpark. Historien fortæller, at for hindre vildtet i at forvilde sig ind på bøndernes marker blev der bygget en mur tværs over øen, Gustav X Mur.

Med autocamper til Øland
Gustav X Mur

Videre til Borgholms Slot: I en omtale af ruinen står: "Lytter man nøje efter, kan man næsten høre de kalkede stenmure hviske historier". Så godt lyttede vi nu ikke, men spændende at være der. Borgholms Slot er Nordeuropas største borgruin opført i 1100 tallet og et af Ølands mest besøgte udflugtsmål. Slottet har skiftevis været belejret af henholdsvis svenskere, tyskere og danskere.

Med autocamper til Øland
Borgholms Slot

Med autocamper til Øland
Ruinen er stor - endda meget stor

Med autocamper til Øland
Man kan komme rundt i det fleste rum. I den ene bygning kam man endda komme op to 3. etage.

I Syd-sverige støder man på dansk indflydelse overalt. Det omtaler H.C. Andersen i sangen " I Danmark er jeg født" med linien "Engang vi herrer var i hele Norden". I øvrigt den sang der burde have været vores nationalsang. Nå! det er historie, men vi bevæger os rundt i den historie, også her på Øland.

Vi skulle sende et par kort, og købte dem på campingpladsen, da vi tjekkede ind. Vi fik dem skrevet, så skulle bare frimærker på. Det skulle ikke være noget problem. Vi skulle alligevel handle. Men jo! Det var et problem. I Sverige koster det mere at sende til udlandet end indenrigs. Portoen var lige steget, men postvæsenet havde sat for få frimærker i omløb, så svenskerne måtte enten betale dobbelt takst - 22 kr. hvis de ville sende post til udlandet, eller (som vi) i gang med et større detektivarbejde. Vi fik dog løst vores frimærkeproblem i et supermarked ICA i "Färjestaden". hvor vi handlede et par gange.

Der er ikke langt mellem Sverige og Danmark, men der er alligevel andre varer på hylderne i supermarkedet. Vi fandt f.eks. den bedste færdiglavede bearnaisesauce, vi har smagt.

Med autocamper til Øland
Den fantastiske bearnaisesauce

Ann Karina elsker hjemmelavede saucer, og er selv god til at lave dem. Hun var vild med den købte bearnaise, så den blev tilbehør til middagen nogle gange i løbet af ugen.

Mennesket lever ikke af kultur alene, man må "ikke glemme hyggen" som en af vore venner siger, men vi tror nu, at han mener rødvin.

Med autocamper til Øland
Hygge ved aftensmaden

Vi spiste på campingpladsen hver aften. Af hensyn til vores barnebarn Sissel, som ikke skulle sidde i sin kørestol længere end nødvendigt. Også fordi det var hyggeligt og tvangfrit med Bjarne ved grillen og godt tilbehør til lækkerierne. F.eks. Ann-Karinas saltkartofler og den berømte bearnaisesauce. Den daglige salatskål og kartoffelskrælning tog vi os af. Nok om mad: Øland har flere kulturperler at byde på.

Links:
Hjemmeside: Solliden | Borgholms Slot
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Send til Facebook  

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information