med autocamper til oland del4 01

Kalmar Slot er Nordens bedst bevarede renæssanceslot . Slottet emmer af dansk historie. I 1397 oprettede Margrete l. Kalmarunionen, og forenede dermed de tre nordiske riger Danmark, Sverige og Norge. Unionen blev underskrevet på Kalmar Slot.

Vi gik gennem slotsparken og kom til det imponerende slot

Til Øland med autocamper
På vej gennem slotsparken med Sissel

Vi glædede os til at se det historiske sted. Entreen var 80 kr. pr. person. Det var for dyrt for den del af slottet, vi havde adgang til. Et par af salene var lukkede pga. af privat selskab bl.a. "Den gyldne sal" med det specielle loft. Kirken var også låst. Alligevel følte vi historiens vingesus, og vi fik da set en buste af Margrete l. Der måtte ikke fotograferes inde på slottet, men selvfølgelig gerne udenfor.

Til Øland med autocamper
Slotsgården

Over for slottet lå Slotscafeen. Den var til gengæld rimelig i pris. Vi fik en fin frokost med drikkevarer for 75.- kr pr. person.

Kalmars gamle bydel var en rundtur værd. Idylliske huse lå på rad og række, og hvis det ikke var for alle de Volvo- og Saab-biler, der var parkerede ved husene, kunne man tænke sig tilbage fra før "verden var af lave".

Til Øland med autocamper
Den gamle bydel i Kalmer

Tæt på den gamle bydel lå en nedlagt kirkegård. På den var der i 1997 opsat en Unionsten til minde om 600 året for Kalmarunionen oprettelse. Jeg (Gurli) var forarget over, at der var ridset i stenen, og jeg blev lidt til grin, da jeg fik at oplyst, at det var de nordiske regenters inskriptioner. Hvad kan man så lære af det? At bruge de briller der lå i tasken.

Til Øland med autocamper
Unions-stenen

Et besøg i Glasriget var et "must". Glasværkerne ligger som perler på snor mellem Kalmar og Växö, ca 15 stk, måske flere. Det er ikke tilfældigt at det netop er i Småland glasværkerne ligger. De mange skove kunne levere det nødvendige brændsel, og vandet i Smålands søer frøs ikke til på trods af hårde vintre. Der skulle brændsel til at holde ovnene i gang hele døgnet, og vand var nødvendigt for at drive sliberierne. Det er den korte version.

Vi havde planlagt at se Kosta og Orrefors. Bjarne og Ann Karina havde været der før. De vidste, at der kunne bruges megen tid på hvert sted. De havde ret. Alene at se glaspusterne i funktion var en oplevelse. De var i funktion alle vegne, og det var umuligt at se hvor mange de var.

Vi har været på Holmegård og på Malente, et kendt tysk glasværk, men Kosta og Orrefors imponerede. Her kunne man følge processen helt tæt på.

Til Øland med autocamper
Kosta Glasværk

Til Øland med autocamper
Man kan følge arbejdet på tæt hold

Til Øland med autocamper
Og både se og købe de smukke glas-kreationer

Vi skulle selvfølgelig ind i butikken og se de færdige produkter. Det var med at holde godt fast på pengene. Fristelserne var store, meget store. Det lykkedes at holde pungen i tasken på Kosta, men ikke på Orrefors. Da vi gik derfra, havde vi en Orrefors-pose med os, og den var ikke tom.

Vi må tilbage til Glasriget en anden gang. Der er flere glasværker, der er værd at besøge, men de kan ikke nås på én dag.

Det skal lige med, at Kosta er Sveriges ældste glasværk. Grundlagt i 1758, så her er tale om et værk med traditioner. Orrefors blev grundlagt i 1726, men som jernværk. Først i 1898 blev glasværket grundlagt og er i dag, som Kosta, et af verdens førende glasværker.

Til Øland med autocamper
Orrefors Glasværk

Til Øland med autocamper
Orrefors har en glasskole hvor glasmagere fra hele Sverige kan uddanne sig

Til Øland med autocamper
To elever er ved at fremstille en vase

Til Øland med autocamper
Her undervises i at lave skåle ved hjælp af en centrifuge

Vi var glade for, at vi ikke længere er telt-campister. Der blæste en strid vind på pladsen. Det gjorde dog ikke så meget, da der ikke er teltvægge, der blafrer i en autocamper.

Det har været en rigtig god dag, med mange indtryk fra Glasriget. Når dagen så rundes af med grillbøffer og - igen - bearnaisesauce, så skidt med blæsten.

I morgen er vores næstsidste dag på Øland. Det bliver en afslapningsdag. Vi har været tidligt oppe hele ugen, for at få så meget ud af dagene som muligt, men i morgen vil vi sove længe.

Links:
Hjemmeside: Orrefors | Kalmar Slott
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information