med autocamper til oland del5 01

Som sagt havde vi bestemt at sove længe, men vi vågnede tidligt, fordi vi frøs. En maj-morgen kan være temmelig kølig, så hurtigt frem med manualen for at finde fejlen. Manualen var skrevet på tysk med tekniske betegnelser. Vi fik stavet os igennem manualen og fandt fejlen. Gasflasken var tom.

Det var ikke noget problem, den skulle jo bare byttes med den fyldte flaske, der stod klar i gaskassen. Det havde vi prøvet mange gange. Men jo! Det var et problem. Det tyske system var anderledes. Vi havde ingen varme, ingen gas, uden gas ingen morgenkaffe. Løsningen blev fælleskøkkenets el-plader.

Vi ville ikke vække Bjarne, så vi måtte vente med at få løst gasproblemet til han "fik øjne". Han kunne måske hjælpe. Det kunne han. Han havde tidligere været i samme situation, og ordnede gasskiftet i et splitsekund.

Af hensyn til Sissel vil vi ikke køre langt i dag. Hun nyder ganske vist at køre i bil, men bliver træt, hvis hun skal sidde i kørestolen i mange timer.

På en af vore ture havde vi fra vejen set et bryggeriskilt. Det kunne være sjovt at besøge et svensk bryggeri. Vi mente alle fire, at det lå i nærheden af campingpladsen, og det var kun en lille tur. Det blev alligevel til 70 km, for vi kunne ikke finde skiltet igen, så vi opgav. Nå! svensk øl er også kun på 3½ procent. Hvis procenten skal være højere, må man på Systembolaget. Vi havde godt dansk øl med hjemmefra, så skaden var ikke stor, men et svensk bryggeri havde måske været et besøg værd.

Til Øland i autocamper
Ann Karina skænker lokalt øl fra Borgholms Slotsbryggeri

Vi fandt i stedet en velassorteret fiskeforretning, og købte friskfanget laks med hjem til grillen.

I flere forretninger stødte vi på skilte, der reklamerede med "Kroppkakor - Ølands grå guld". Vi var blevet advaret mod denne specielle ølandske delikatesse. Grundsubstansen er en kartoffelbolle med røgede flæsketerninger. Bollen steges i fedt, serveres med fløde, tyttebærsyltetøj og hvis det skal være rigtig lækkert smeltet smør over hele herligheden. En rigtig kaloriebombe.

Til Øland i autocamper
Reklame for Kroppkakor

Så er det efterhånden blevet til "farveldag" til Øland. Igen sol fra skyfri himmel. Det har kun regnet en nat, mere kan man ikke forlange på vore breddegrader. Øland har været en oplevelse med sine fortidsminder og helt specielle natur.

Det har også været en positiv overraskelse at bo i en autocamper. Alt har fungeret fint, men der manglede altså læselys ved siddegruppen. Der var ganske vist to læsespots, men de sad i hjørnerne, så dem havde vi ingen fornøjelse af, troede vi! Sidste aften fandt vi ud af, at vi kunne ha' fået masser af læselys. Læsespots'ne sad på en glideskinne og var lige til at flytte derhen, hvor man havde brug for lyset. Al den teknik!

Nå man tænker på , at vi I vores første campingvogn havde vi nogle gasdrevne lamper med et net, der gik i stykker, bare vi trak vejret, så er der sket megen udvikling siden da.

Fordelen ved at køre autocamper er at kunne køre fra sted til sted, uden at gøre andet end stoppe bilen, hvor man har lyst. Man har det hele med.

Til Øland i autocamper
Engod ferie er ved atslut, og Bent nyder den sidste rest af vores ferie foran autocamperen

Vi kørte nu ikke rundt i autocamperen, men brugte den som vores faste base på Haga Camping. I stedet brugte vi alle Bjarne og Ann Karinas bil til sightseeing. Den er indrettet til Sissel og hendes kørestol, så det var mere praktisk. Desuden havde Bjarne og Ann Karina deres campingvogn med på turen, og en campingvogn er mere besværlig at flytte end en autocamper.

Til Øland i autocamper
Ann Karina og Bjarne er ved at gøre klar til at køre hjem

Det har været fint af campere med søn og svigerdatter og vi har specielt nydt at være sammen med Sissel en hel uge. Vi savnede selvfølgelig Line, men der kom et håndboldstævne i vejen.

Til Øland i autocamper
Så checker vi ud, og hjemturen begynder

Vi gør det gerne om, og hvis vi var nogle år yngre, ville en autocamper være et realistisk ønske.

Links:
Hjemmeside: Autocamp Danmark
Gå til del: 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Send til Facebook  

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information