piaogpeter_trysil_del3_002

De alpine ski aktiviteter i Trysil, er primært koncentreret omkring to områder. Det største område hedder Trysil Turistcenter, og det andet område hedder Trysil Højfjellscenter. Programmet for i dag er lidt stemningsberetninger fra de to skiområder i Trysil.  

Men uden mad og drikke duer helten ikke siger et gammelt ordsprog, derfor starter vi også denne dag med en god morgenmad hjemme i rundsiddegruppen. Vores morgen måltider er ikke særlig varierende, det plejer altid at være en blanding af Solgryn, boller, frugt og pålæg. Når det skal være luksus, laver vi også et par blødkogte æg.  

piaogpeter_trysil_del3_001

Campingvognen skal også have lidt at drikke engang i mellem, så hver morgen checker vi vandbeholdning, og fylder op hvis det er nødvendigt. Det var det så denne morgen. Hvis toilettet skal tømmes, er det også om morgenen vi (vi=peter) plejer at gøre det. Vi kan have 40 liter vand i tanken, så det er 4 ture med denne kande.

 piaogpeter_trysil_del3_026

Efter campingvognen er blevet klar til endnu en dag, var det tid til at gøre os selv i stand med et lækkert bad i servicebygningen. Herefter satte vi kursen op til Trysil Højfjellscenter, for at mærke stemningen i 830 meters højde.

Vejen der op sker af 5-6% isglatte stigninger. Igen kunne vi mærke 4-hjulstrækket måtte på arbejde flere gange. Det var også på denne tur, vi for første gang så almindelige biler påmontere deres snekæder. Indtil nu har det med snekæder, kun været noget man har hørt folk havde liggende i bagagerummet. Vi har heldigvis rigtig gode vinterdæk på bilen, og de fungerer yderst tilfredsstillende, men skulle vi få brug for det, har vi også snekæder med på turen. Der opkræves for øvrigt bompenge på NKR 30,- for turen. Beløbet opkræves ved nedkørslen.

piaogpeter_trysil_del3_002

For at benytte ski og lift anlæggene, skal man være i besiddelse af et Skipass. Disse kan købes online eller ved salgsstederne omkring Turistcenteret og Højfjellscenteret. Dette kort giver adgang til samtlige lifte i Trysil. En enkelt dag koster NKR. 340,- for voksne og NKR. 275 for børn. Skipass gældende for en uge på 6-8 dage koster NKR. 1625,- for voksne og NKR. 1300,- for børn.  

piaogpeter_trysil_del3_003

Udsigten fra Højfjellscenteret er utrolig flot. For det første ser du toppen af Trysilfjeldet helt tæt på, dernæst kan du nyde en rigtig flot panorama udsigt, udover fjeldlandskabet mod øst (Sverige). Jeg vil umiddelbart tro hvis sigtbarheden tillader det, vil du kunne se over til Tandådalen og Hundfjeldet, som vi besøgte sidste år. De fleste nedfarter ved Højfjellscenteret, er røde eller grønne. Så alle skulle have en mulighed for at opleve den særlige idylliske atmosfære, der er meget anderledes, end det hektiske tempo fra Trysil Turistcenter.

piaogpeter_trysil_del3_004

 Af sted mod toppen af Trysilfjeldet, med en af de mange lifte i området...

piaogpeter_trysil_del3_005

 ... og hurtigt ned igen.

piaogpeter_trysil_del3_006

Sådan bliver man ved, indtil sulten har meldt sig, og frokosten skal indtages. Det sker pudsigt nok næsten samtidig for alle. Mellem kl. 12 og 13 er spisestederne nærmest nedfarterne besat af skiløbere - hvilket ikke mindst afsløres af de parkerede ski uden for.

piaogpeter_trysil_del3_007

Vi kørte tilbage til campingvognen, men blot for at gå de 200m, hen til en af de mest centrale ski bakker i området. I tidligere afsnit skrev vi ganske vist, at campingpladsen ligger lige ved siden af skibakken, med en afstand på blot 15 meter. Det gælder kun for pladserne K7-K10. Vi bor i modsatte ende, længst væk fra skibakken, hvilket forklarer vi har 200m der hen. Princippet her er det samme som ved Højfjellscenteret, op med liften...

piaogpeter_trysil_del3_008

 ...og ned igen, og sådan bliver man ved og ved og ved - lige indtil kl. 15:30 hvor liftene lukker.

piaogpeter_trysil_del3_009

Vi har fanget et par tilfældige stemningsbilleder, fra den skibakke der ligger nærmest campingpladsen. Her ser vi en ganske ung skiløber der kan selv, og har helt styr på teknikken.

piaogpeter_trysil_del3_010

 Her en doven skiløber, hvorfor også anstrenge sig - når man har to flinke forældre der gerne trækker en rundt på området.

piaogpeter_trysil_del3_011

 Der var rigtig mange dygtige skiløbere...

piaogpeter_trysil_del3_012

 ... ikke mindst snowboardere.

piaogpeter_trysil_del3_013

 Rigtig mange flotte hop og tricks oplevede vi også.

piaogpeter_trysil_del3_014

 Men så er der også dem, som endnu ikke helt er så dygtige som de måske troede de var. Her starten på et lille udramatisk styrt.

piaogpeter_trysil_del3_015

 "Op på hesten igen storesøster"

piaogpeter_trysil_del3_016

 Den rampe skal vist øves lidt mere.

piaogpeter_trysil_del3_017

Heldigvis var alle styrt udramatiske og alle rejste sig op igen og fortsatte. Men skulle uheldet være ude, kører skipatruljen rundt på hurtige snescootere klar til at komme en eventuel tilskadekommen til undsætning meget hurtigt.

piaogpeter_trysil_del3_018

 Inden man ser sig om, er dagen omme. Ihvertfald på skibakken. På nuværende tidspunkt er det først lyst omkring kl. 9:00 og kl. 16 er der mørkt igen. Her et billede fra skibakken i tusmørket. De sidste skiløbere for idag er på vej ned.

piaogpeter_trysil_del3_019

 Her et aftenbillede, hvor alt naturligt lys er væk. Skibakken er lukket, og skilte påpeger at færdsel og ophold på skibakken sker på eget ansvar.

piaogpeter_trysil_del3_020

 Vi har flere gange nævnt den store fordel ved, at skibakken ligger så tæt på campingpladsen. Om aftenen og en stor del af natten har det også en ulempe. Når skiløberne er færdige med at sætte deres spor i sneen, og mørket er faldet på - indtages skibakkerne af kæmpe maskiner der skal gøre belægning pæn igen til næste dages skiaktiviteter - og disse maskiner larmer som bare pokker. En ting er deres kraftige motor, men når de bakker (og det gør de tit) skal man også høre på en biip-biip-biip-biip. Begge dele er så kraftige så det kan høres over hele campingpladsen.

piaogpeter_trysil_del3_021

Når maskinerne engang ud på natten er færdige med at drøne op og ned af skibakken. Ser resultatet sådan ud. En jævn og ensartet belægning, klar til nye skiløbere næste dag kl. 9, når liftene igen åbner.

piaogpeter_trysil_del3_022

Aftensmaden blev denne gang take-away fra Peppes Pizza. 1 burger, 2 hvidløgsbrød, samt en portion nachoschips. En effektiv og flot fantom indsats fra personalet, gjorde vi allerede kunne få vores mad efter små 50 minutter. Ikke nok med det, hele herligheden fik vi foræret til den ubetydelige sum af NKR. 210,-.

piaogpeter_trysil_del3_023

 Tid til dagens tjek af gasbeholdning. Der var stadig liv i gasovnen, men det var ikke muligt at se, hvor langt nede gasbeholdning var kommet i den grønne flaske, som vi har kørt på de sidste par dage. Det må betyde, der ikke kan være særlig meget gas tilbage i flasken. Der vil under ingen omstændigheder være nok til at klare natten igennem. Derfor skiftede vi over til en ny og frisk flaske, købt her i Norge. Bemærk de norske 10 kg flasker er med grå top. Det har absolut ingen praktisk betydning. Heller ikke hjemme i Danmark. I kan sagtens bytte en tom "norsk" flaske, til en ny "dansk" flaske. Hvis vi antager der måske har været en ½-1 liter gas tilbage i flasken, så har vi nok brugt en 4 - 4½ kg gas det seneste døgn. Det virker til at være lidt mere end døgnet før, det kan evt. hænge sammen med, at det for alvor er blevet koldt her i Trysil. Fra en minus 6-8 grader de første dage, er vi nu kommet ned på minus 11-13 grader. Det er om dagen, vi må nok regne med vi er endnu længere nede om natten.

piaogpeter_trysil_del3_024

Men heldigvis har vi rigeligt med varme i campingvognen. Da vores afløbsrør er isolerede, har vi heller ingen problemer med afløbet. Til gengæld har vi store problemer med kondens på ruderne. Især efter natten, hvor rullegardinerne har været lukket ned. Nogle steder er kondensen frosset til is. Det andet problem er spanden med spildevand. Det er en stor isklump, da den jo er udendørs og på ingen måde beskyttet mod frosten. Det er faktisk et større problem end man skulle tro, fordi hvor skal man gøre af sådan en stor isklump. (ja, det er helt bevidst vi ikke skriver svaret her - men vi har fundet en løsning).

piaogpeter_trysil_del3_025

Endnu en dag i kulden, det kan mærkes på kinderne og ved at man er betydelig mere træt om aftenen. Det bliver ikke noget problem at sove, når disse ord er skrevet. Vi har ikke helt besluttet hvad planen skal være for imorgen, vi overvejer flere muligheder.

Hilsen

Pia og Peter.

Links: Intro - Del 1 - Del 2 - Del 3 - Del 4 - Del  5 - Del 6

 

Fakta om camping i Norge

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk, og det anbefales at medbringe ildslukker, forbindskasse og sikkerhedsvest. Det er påbudt at bruge seler på for og bagsæde. Børn under 135 cm skal side i et barnesæde og børn mellem 135 cm og 150 cm skal bruge voksensele + en selepude. 

Man er ikke forpligtet til at bruge vinterdæk, men man skal have et tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Hvis man bruger vinterdæk, skal det være på alle fire hjul, og have en minimumsdybde på 3 mm. Bruger man sine sommerdæk, skal man bruge snekæder hvid der er sne eller is på vejen. Kører man i en bil med en totalvægt på 3500 kg eller over, skal man uanset vejrforhold medbringe snekæder. Der er tit kontrol ved grænsen for at tjekke folk har disse med. Det er ikke et krav at campingvognen/traileren har vinterdæk på, men nok en rigtig god ide, da hele køretøjet som hovedregel skal have tilstrækkeligt vejgreb i forhold til føret. Pigdæk er tilladt fra 1. nov. til den første søndag i den kommende påske, dog er det i Nordland, Troms og Finnmark tilladt at køre med pigdæk fra den 15. oktober til 1. april. Disse skal monteres på alle fire hjul.

Færdselsregler

Promillegrænsen er 0,2 promille. Regler om lygteføring, højrevigepligt og tale i håndholdt mobiltelefon er ligesom i Danmark. Det er forbudt at bruge eller medføre radar/laserdetektor. Afstanden til den forankørende skal være så stor at der kan trækken en bil ind imellem de to køretøjer ved en overhaling. Køres der for tæt, risikere man en bøde. Ved ulovlig parkering kan vogntoget blive trukket væk. Handicapparkering her hælder de europæiske regler.

Hastigheder

 • I byen er der 50 km/t medmindre andet er skiltet.
 • For køretøjer under 3500 kg. Gælder følgende:
  • Alle veje uden for bebyggede områder med mindre andet er angivet = 80 km/t
  • Motorvej og enkelte motortrafikvej = 90/100 km/t
 • Køretøjer med en samlet vægt på over 3500 kg: = 80 km/t
 • Køretøjer med campingvogn/anhænger gælder følgende:
  • Udstyret med påløbsbremse = 80 km/t
  • Uden påløbsbremse der vejer mere en 300 kg = 60 km/t

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Kørsel med pigdæk i Oslo, Bergen og Trondheim er der en afgift fra 30 NOK pr. dag 400 NOK pr måned og 1200 NOK for et sæsonmærke. Bil med en tilladt totalvægt på 3500 kg eller derover fordobles prisen. En afgift betalt i en zone er også gyldig i en af de andre afgiftzoner. Mærkerne kan købes på visse tankstationer ved indfaldsvejene eller pr sms.

Der betales bompenge i Oslo og andre større byer, og en afgift for benyttelse af en række veje, tunneler og broer. Betalingen er næsten alle steder automatiseret, man kører gennem ”bommen” bilens nummerplade bliver fotograferet og der bliver tilsendt en opkrævning, har man en dansk Brobizz, registreres betalingen på den. Enkelte veje og bjergpas kan være lukket om vinteren. Se Nyttige Links herunder.

Camping

Det er tilladt at campere uden for offentlige campingpladser i tyndt befolkede områder, men der kan være indskrænkninger, så spørg de lokale myndigheder eller lodsejer. Det er ikke tilladt at campere eller overnatte på restepladser eller i byer. Campingvogn der er bredere end 2.30 og hvor forskellen i bredden mellem bil og campingvogn er større end 50 cm, påkræves der at campingspejlenes forside er udstyret med en hvid refleks.

Rygning og Alkohol

Rygning på offentlige steder, barer og restauranter er ikke tilladt. Minimumsalder for køb af vin/øl er 18 år. Køb af spiritus skal man være 20 år. Spiritus, stærk øl og vin kan kun købes på ”Vinmonopolet”

Valuta

Norske kroner. Af betalingskort kan der bruges Access/mastercard, Visa, American Express og Diners kan bruges de fleste steder, dog ikke i alle supermarkeder og tankstationer

Nationalsproget

Norsk

Toldregler

Da Norge ikke er med i EU har de deres egne toldregler. Se Nyttige Links herunder

Strøm

230V vekselstrøm. 

Brændstof

Blyfri 95/98 og Diesel.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land)

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance ring 113 – Brandvæsen ring 112 – Politi ring 110

Lægehjælp

Som EU borger med et EU-sygesikringskort (det blå sygesikringskort) har man ret til at få den nødvendige lægehjælp i Norge, når man er på besøg i landet. Der kan være en egenbetaling. Det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS International, Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. har man ikke kasko eller europadækning kan man få hjælp via NAF Alarmcentral på tlf. 08505.

Trafikinformation

Norsk FM program 2 sender hver dag kl 16.17 trafikinfo. Yderligere oplysninger om vej og vejrforhold kan fås på tlf. 175 i Norge og fra Danmark på tlf. 00-47-22 65 40 40 eller Vegvesen.no 

Links til at finde Campingpladser i Norge

Nyttige links

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information