Vintertur til Isaberg, Del 2

Her kommer så anden og sidste del af vores rejsebeskrivelse fra Isaberg. Vi er taget til Isaberg for at stå på ski, og det er der fine muligheder for her. Der er garanti for mindst to åbne nedfarter helt frem til marts måned, men vejret var med os, og alle lifte og nedfarter var åbne mens vi besøgte Isaberg.

Vi er afsted i vores Caravelair Venezia. Det er ikke en helårsoptimeret vintervogn, men det kan sagtens lade sig gøre at tage på camping alligevel. Det siger sig selv at der ikke er den samme komfort som i en campingvogn, der koster ca. 200.000,- kr. mere end vores Caravelair. Men vi har da gulvvarme, og vi kan sagtens holde varmen.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Hygge i campingvognen med irsk øl købt i et svensk supermarked. Det blev nu ved den ene. Øl er ret dyrt i Sverige

Vi bruger ca. 5 kg. gas i døgnet ved temperaturer på .omkring 2 grader om dagen og ca. -5 grader om natten.

Men som sagt... vi er kommet her for at stå på ski. Da vi ikke selv har ski, så må vi leje skiudstyr. Det kan man i skiudlejningen på selve Isaberg. Det koster ca. 250 svenske kroner pr. dag at leje ski, stave, støvler og hjelm. Skiene var af overraskende god kvalitet, og rådgivningen i udlejning var helt i top.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Skiudlejningen ligger lige ved parkeringspladsen på Isaberg.

Det er en god ide at køre i bil op til parkeringspladsen på Isaberg når man skal leje ski og købe liftkort. Så slipper man for at gå op ad løjperne. De efterfølgende dage kan man tage liften lige ved campingpladsen.

Liftkort koster ca. 280 svenske kroner pr. dag for en voksen. Liftene kører mellem 9 og 16 i hverdage og 9 til 17 i weekenden. Flere nedfarter er oplyste fra 17 - 21.30 torsdag, fredag og lørdag. Her skal der købes separat liftkort.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Pladsen midt på Isaberg foran skiudlejningen. Der er også her man køber liftkort.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Toppen af Isaberg 308 m. over havet. Her er en helt fantastisk udsigt over Småland

Der er 6 lifte på Isaberg. Heraf 2 stolelifte med plads til 4-6 personer i hver 'stol'. I weekender og ferier tror vi der kan være en del kø ved alle lifte, men mens vi var på Isaberg oplevede vi ingen nævneværdig kø.

Vintertur til Isaberg, Del 2
En af de små slæbelifte

Fra top til bund er der en højdeforskel på ca. 200 m. så der det er ikke på Isaberg man finder de lange nedfarter. Men der er både grønne, blå, røde og en enkelt sort nedfart.

Vintertur til Isaberg, Del 2
En af de mere sjove nedfarter er rimelig stejl og smal, og snor sig gennem skoven

Vintertur til Isaberg, Del 2
Den blå nedfart

Vi havde nogle sjove dage på ski på Isaberg. Det er nok ikke stedet vi tager på en uges skiferie, men stedet er fint til 2-3 dage på ski.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Ann Karina er af norsk afstamning, og derfor nærmest født med brædder på fødderne. Hendes stil er perfekt, mens min stil er mere 'dansk'.

Rundt omkring i bakkerne er der flere grill-steder med borde og bænke. Her kan man nyde sin medbragte mad og drikke. Er vejret ikke til at sidde ude, er der flere varmestuer hvor man også er velkommen til at spise sin medbragte mad. På området ved skiudlejningen, er der også en restaurant hvor man kan købe lidt let at spise og noget varmt at drikke.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Grill-stederne er populære og mange nyder både solen og deres mad der

Vi spiste nu vores måltider i campingvognen - lige på nær vores sidste aften. Der gik vi på restauranten der er tilknyttet Isaberg Ferieby, og fik det mest fantastiske måltid mad. En 5-retters menu til kun 595,- svenske kroner. Maden var i topklasse - noget af det bedste vi længe har smagt - og betjeningen var ligeledes helt i top.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Maden er i topklasse i restauranten I Isaberg Ferieby

Men alt har en enden - og det har vores tur på Isaberg også. Så efter nogle dejlige - og aktive - dagen i Småland, hægtede vi Caravelair'en på krogen og kørte hjem til Danmark igen. Men det er nok ikke sidste gang, at vi tager en mini-ferie til Isaberg.

Vintertur til Isaberg, Del 2
Det er ikke sidste gang at vi besøger Isaberg

Links:
Relevante Link(s) : Isaberg
Gå til del: 1 - 2

 

 

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information