jeanette og claus skiferie08 01

Vi er en familie der består af Claus 34 år Jeanette 33 år Sebastian 4 år. Vi har camperet gennem 10 år, og nu skulle turen for første gang gå mod nord på vinterferie.

Vi har før camperet om vinteren, men ikke uden for Danmark. Så nu ville vi prøve hvordan det ville være at tage på vinterferie mod nord.

Vi skulle til Tandådalen, som ligger ved Sälen i Sverige. Vi skal med Polar klub Øst, og vi glæder os meget til denne tur. Der er ca. 850 km fra København til Tandådalen, og vi ville bruge to dage på at køre der op.

Endelig kom dagen, hvor vil skulle af sted på vinterferie. Sebastian så meget frem til denne "campingferie" - og hånden på hjertet - det gjorde vi voksne også.

Torsdag var vognen pakket, bilen var klar, og nu var det bare at vente på at Jeanette fik fri for arbejde.

Da Jeanette endelig kom hjem, kørte vi mod Sverige. Vi kørte til Arløv, som ligger i udkanten af Malmø. Her skulle vi overnatte og mødes med 3 andre vogntog den følgende dag.

Image
Så er alle samlet i Arløv

Fredag morgen holdt der en vogn mere, da vi vågnede. Vi fik lidt morgenmad og snart kom de sidste to vogntog. Vi skulle alle lige ind og ose hos den campingforhandler, hvor vi skulle mødes. Der var nogle der fik fyldt vand på campingvognen, mens andre gik i butikken.

Og så gik turen nord på.

Første stop var på en rasteplads et stykke oppe i Sverige. Her stod et fly, der var lavet om til en slikbutik. Den måtte vi ind og se (der var ikke mere slik i butikken, da vi kørte videre).

Vi så ikke rigtigt noget sne undervejs, og Sebastian blev ved med at spørge om, hvornår der kom sne. Vi havde jo fortalt ham, at når vi skulle på ferie, ville der være masser af sne at lege i. Men hvorfor er der så ikke noget sne? For vi er jo på ferie NU!

Efter ca. 500 km. kom vi til en rasteplads lige før Filipstad (Præstebakken). Her skulle vi overnatte. Da vi vågnede næste morgen, ville Sebastian ikke have noget morgenmad. Han ville hellere ud og lege i sneen. Det kom han også - men først efter lidt morgenmad.

Image
Rastepladsen ved Præstebakken

Vi andre brugte tiden til at få kikket bilerne efter. Og så gik turen videre mod Tandådalen. Der var ca. 250 km. til vores destination, og vi glædede os.

Vi ankom til campingpladsen kl. 15 og fik anvist vores pladser. Men før vi kunne køre ind, skulle der lige graves sne væk fra de pladser, der var reserveret til os.

Image
Skianlægget ved Tandådalen

Så kom vi til det tidspunkt som vi havde frygtet hele turen herop. Vi skulle sætte fortelt på vores campingvogn. Normalt bruger vi ikke fortelt, så det er første gang vi skal sætte et telt op. Vi havde et Ventura vintertelt med, og det var heldigvis ikke så svært at sætte op, som vi havde frygtet. Og så var det jo rigtig godt at have sådan et lille telt foran campingvognen midt i al sneen.

Image
Et godt vintertelt skal kunne tåle en del

Image
Sebastian fik endelig mulighed for at lege i sne

Så fulgte nogle dejlige dage, hvor vi legede i sneen, og Sebastian fik stået lidt på ski (men han ville hellere lege i sneen).

Image
Sebastian lærer at stå på ski

Image
Men det vart vist ikke lige noget for ham

Om aftenen gik vi som regel ned på skibakkerne for at kælke. De var egentlig lukkede, men vi tog os den frihed at kælke der alligevel. Der er ikke så store muligheder for at kælke i Tandådalen. Der er kun en enkelt kælkebakke der, og den er ikke særlig god. Man kan nemlig nemt havne i nogle træer, der står meget tæt på denne bakke.

Image
Så hellere kælke

Image
Også de voksne synes vist at det er sjovt at kælke

Image
Når man er på camping griller man selvfølgelig.

Lidt nede af fjeldet mod Sälen by, var det muligt at komme ud og køre på sne-scootere. Det nød Claus & Sebastian meget (de var der 4 gange).

Image
Sebastian på en (stor) sne-scooter

Image
Det kan gå rigtig hurtigt

Vi var også ude og køre i gokart på en isbane. Der var sat 4 cm pigge i dækkene, så man skred ikke af banen. Det prøvede vi også mere en én gang. J

Image
Så køres der ræs på isen

Image
En kommende racerkører måske?

En af de andre dage havde vi sammen med vores venner Flemming & Jessie lejet en sne-scooter med en pulk til. Vi havde lejet den for en hel dag, og kørte rundt på egen hånd. Vi kom op på toppen af næsten alle de fjelde, der var i det område vi kørte i.

Image
Sne-scooteren med pulk

Vi havde fået udleveret et kort over det område, vi kunne køre i, men kom vist nok lidt for langt ud (vi endte i Norge, hvor vi fik lidt hjælp til at komme på rette spor igen). På vejen kom vi heldigvis forbi en café (eller hvad man nu kalder det i Norge). Her var vi inde og få vafler og varm kakao.

Vi kørte 169 km den dag, og det er meget langt for dem der sidder i pulken. Men vi kan kun anbefale sådan en tur ud i naturen.

Image
På den tur kom vi lidt på afveje

Jeanette & Sebastian prøvede også en at køre med hundeslæde. Det var rigtigt sjovt, og en dejlig måde at komme rundt i naturen på.

Image
Så er det ud på tur i hundeslæde

Image
Det er sjovt, og man får set meget undervejs

En af dagene tog vi på tur til Norge for at besøge nogle venner der. De var i Trysil på camping. Campingpladsen lige ud til løjperne - der var kun 2 meter. Det var en rigtigt dejlig campingplads, som vi også vil besøge en gang. En ting vi lagde meget mærke til var, at der var danske skiguider i Trysil. Det var der ikke i Tandådalen.

Desværre går en uges ferie alt for hurtigt, når man har det dejligt. Men tiden var nu kommet til køre hjemad mod varme Danmark.

Vi fik teltet ned, og gjort alt andet klar til at vi kunne køre. Fredag aften kørte vi ned til den rasteplads, hvor vi overnattede på vejen op. Lørdag morgen kørte vi videre ved 9 tiden. Vi ville holde mange pauser på vejen hjem, da vores dreng ikke synes, det er så fedt at køre i flere timer uden pauser. Derfor kører vi kun i ca. to timer af gangen.

Vel hjemme i Danmark igen, kan vi sige én ting med sikkerhed - vi skal på vinterferie igen.

 

 

Fakta om camping i Sverige

Biludstyr og sikkerhed

Advarselstrekant er obligatorisk at medbringe på turen til Sverige, samt det er en god ide at have en brandslukker og førstehjælps kasse med. Sikkerhedssele er ligeså lovpligtigt, og der må selvfølgelig ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal bruge sikkerhedsudstyr som passer til barnets højde og vægt.

Fra 1. december til 31. marts er det påbudt at bruge vinterdæk når vejene er våde og temperaturen er omkring 0 grader eller derunder, eller der er is/sne på vejen. Vinterdækkene skal være produceret til vinterkørsel mærket med M+S og min. 3 mm mønster. Anhængeren skal ligeså have påmonteret vinterdæk. Pigdæk er tilladt i perioden 1. oktober til 15. april. Snekæder kan benyttes når vejr og vejforhold kræver det.

Færdselsregler

Lygteføring er som i Danmark, dog må tågelygter ikke anvendes sammen med nærlys, og kun når sigtbarheden er meget dårlig. Det er tilladt at bruge håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe det ikke påvirker kørslen på en negativ måde. Den ottekantede stoptavle betyder at man skal stoppe helt op, og man ser meget strengt på det bliver overholdt.

Parkering er kun tilladt i kørselsretningen, undtaget på ensrettede veje. Mange byområder har lokale parkeringsregler, oplysninger om disse fås på turistkontorer eller politistationer. Der er afgift for parkering i de fleste mellemstore og større byer.

Promillegrænsen er på 0,2 %

Hastigheder

Hastighederne er meget forskellige fra by til by og vej til vej, så hold godt øje med skiltningen.

  • I byerne = 30,40,50,60 eller 70 km/t.
  • Landeveje/motortrafikveje for personbil/autocamper under 3500 kg. = 70,80,90 eller 100 km/t
  • Landevej/motortrafikveje personbil m/anhænger med påløbsbremse = 80 km/t
  • Motorvej for personbil/autocamper under 3500 kg. = 110,120 km/t
  • For anhænger uden påløbsbremse gælder andre regler, se Nyttige Links herunder

Miljø, Vej, tunnel, Broafgifter

Rute 50 omkring Motala og rute E4 omkring Sundsvall opkræves der vejafgift, som bliver trukket automatisk og regningen bliver sendt hjem til bilens ejer. Rundt om Stokholm og Göteborg er der en betalingsring, opkrævningen foregår automatisk via kameraer og regningen bliver sendt til bilens ejer.

Camping

Det er tilladt at overnatte en enkelt i telt uden for offentlige campingpladser, på privat grund skal lodsejeren spørges. Overnatter man i bil/campingvogn på rastepladser, parkeringspladser eller gader er det tilladt, men frarådes. De fleste pladser kræver et Camping Key Europe kort, men på de uafhængige camping pladser kan det internationale Camping Card bruges.

Valuta

Svenske kroner SEK og de fleste kreditkort som Visa-kort, MasterCard, Maestro kan bruges.

Nationalsproget

Svensk

Toldregler

Sverige er medlem af EU, så EU’s toldregler er gældende.

Rygning og alkohol

Øl, vin og spiritus på restauranter og barer skal man være 18 år for at måtte bestille. Men i ”Systembolagets” butikker skal man være 20 år. Der sælges ikke øl, vin og spiritus i alm. fødevarebutikker.

Strøm

230V vekselstrøm

Brændstof

  • Blyfri (95,95, E85*) og Diesel
  • *E85 (85% bioethanol + 15% benzin) = Må ikke benyttes i alm. benzin biler men kun til biler, der er egnet til det.

Vigtige dokumenter

Pas – Alm. dansk Kørekort – Gult og blåt sygesikringsbevis - Gyldigt campingpas. Original registreringsattest eller Del 1 til både bil-campingvogn-autocamper (Del 1 er ny model efter 5.12.2005). Det grønne forsikringskort (bruges til kørsel uden for EU/EØS). Det røde kort (god ide at medbringe hvis man har en kaskoforsikring). DK-skilt (hvis man IKKE har en EU nummerplade). Desuden Pillepas – Rejseforsikring – Kæledyrspas (Kontakt din dyrlæge for nærmere info ang. vaccinationer til det pågældende land). Rejse med dyr til Sverige skal samtidig anmeldes til Tullverket, dette gælder også gennemrejse.

Forsikringer

Der skal som minimum være almindelig ansvarsforsikring på bilen, campingvognen er op til en selv.

Brug for hjælp – vigtige telefonnr.

Akut brug for hjælp: Ambulance – Brandvæsen – Politi: 112. Ved ulykker med dyr (elge, hjorte, rensdyr, bjørne, ulve eller vildsvin) kan man ud over 112 ringe 114 14 som er et landsdækkende politinummer. Husk at afmærke stedet så politiet kan finde det, inden man kører videre. Påkørsel af mindre dyr, hare, ræve, grævlinger anmeldes ikke.

Lægehjælp

EU-statsborgere får dækket alle udgifter til læge og sygehusvæsen ved korte ferierejser. Du vil dog selv skulle lægge ud for dine udgifter. Ved rejser på en måned eller mere skal du kontakte din kommune for at få udstedt et blåt EU-sygesikringsbevis. Overvej om det er en god idé at tegne en ekstra rejseforsikring som kan dække ting som tandlægeudgifter, forsinket eller stjålet bagage, osv.

Autohjælp

Er man kaskoforsikret kontakter man SOS Internationals Alarmcentral på:+ 45 70 10 50 52 eller + 45 70 10 50 50. eller man kan kontakte Falck på tlf. 00 45 70 10 20 30. Hvis man ikke har kaskoforsikring eller vejhjælp med europadækning, kan man tilkalde vejhjælp via Assistanskåren på 020-912 912 eller på +46 8 62 75 757 mod et gebyr.

Links til at finde Campingpladser i Sverige

Nyttige links:

Alt Om Camping er din kilde til seriøse og nyttige campingnyheder. Her er masser af inspiration til din næste campingferie, nyt om campingudstyr og gode råd til gør-det-selv projekter. Her finder du information om campingvogne, telte, teltvogne, fortelte, autocampere og campingudstyr, og det er her, du finder alle vigtige campingnyheder samlet på et og samme sted. 

Alt Om Camping handler om camping for hele familien. Her finder du rejsebeskrivelser fra campingpladser og rejsemål fra Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig, Italien og mange andre lande i Europa. Alt Om Camping er en omfattende campingguide med fokus både på børnefamilier og seniorer. Det er her, du finder inspiration til den bedste campingferie for dig og din familie.

Ud over de mange artikler og rejsebeskrivelser, tilbyder Alt Om Camping også gratis Camping-TV på Youtube. De mange videoer og TV-reportager viser dig nyt om campingvogne, autocampere, fortelte, campingudstyr m.m. Du kan også se spændende rejsefilm fra campingpladser i Danmark og Europa, og hente inspiration og gode råd til din næste campingferie.

Alt Om Camping er også Danmarks største fælleskab for campister på Faceook.

Alle artikler, TV-reportager og rejsefilm på Alt Om Camping er lavet af aktive campister med bred erfaring om det at tage på camping. Alt Om Camping er lavet af campister til campister.

AltOmCamping.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen, huske dine indstillinger, målrette annoncer og lave besøgsstatistik. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Få flere oplysninger om hvordan vi bruger cookies her Privatlivspolitik.

Jeg accepterer cookies fra denne side

EU Cookie Directive Plugin Information